Dogovor sa bankama oko otplate kredita u švajcarcima
17.08.2011 Beograd

Dogovor sa bankama oko otplate kredita u švajcarcima

Dogovor sa bankama oko otplate kredita u švajcarcima
Građani koji imaju problema sa otplatom kredita u švajcarskim francima trebalo bi da razgovaraju sa bankama i razmotre produženje rokova dospeća i druge mogućnosti dostupne za sve koji imaju poteškoće u vraćanju dugova, poručeno je iz NBS.

Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković izjavio je danas da je učešće kredita u švajcarskim francima u ukupnim kreditima u Srbiji oko osam odsto, što nije rizik za finansijsku stabilnost zemlje, dok je u Hrvatskoj učešće 14 odsto, a u Mađarskoj 37 odsto.

Prema njegovim rečima, pri rešavanju problema građana zaduženih u švajcarcima treba voditi računa o poštovanju postulata ravnopravnosti i dobre tržišne utakmice, kao i tome da svi koji uzimaju kredite u devizama treba da budu spremni da preuzmu devizni rizik koji takvi krediti donose.

Podsetivši da od decembra stupa na snagu Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, viceguverner je istakao da će taj propis pomoći zaduženim građanima jer će bankarske marže biti vraćene na nivo iz inicijalnih ugovora.

Ukoliko bi se krenulo sa rešavanjem problema građana zaduženih u švajcarcima putem subvencija države, šta bi onda bilo sa onima koji su uzeli kredite u evrima ili dinarima, upitao je Marković i dodao da bi to podrazumevalo smanjenje nekih drugih rashoda države, odnosno išlo bi na teret svih poreskih obveznika.

Ako bi banke subvencionisale građane zadužene u švajcarcima, to bi verovatno značilo povećanje marži za one koji su uzeli kredite u dinarima i evrima, naveo je viceguverner.

autor: AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side