Do sledeće godine još 80 inovativnih lekova
08.06.2019 Beograd

Do sledeće godine još 80 inovativnih lekova

Do sledeće godine još 80 inovativnih lekova Ilustracija / Foto: Pixabay.com
Predstavnici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija i proizvođača inovativnih lekova, članica Udruženja Inovia, razgovarali su o konkretnim koracima koji će biti preduzeti kako bi već do kraja ove godine bio napravljen značajan napredak u dostupnosti najefikasnijih terapija pacijentima u Srbiji.

Zahvaljujući zajedničkom zalaganju državnih institucija i proizvođača inovativnih lekova očekuje se da pacijentima u Srbiji o trošku države već ove a najkasnije naredne godine bude dostupno više od 80 inovativnih lekova najnovije generacije, pre svega za najteže i najugroženije pacijente.

Na taj način smanjiće se zaostatak u dostupnosti inovativnih lekova našim osiguranicima.

Poslednjih godina, država je počela da preduzima vidljive pomake po tom pitanju, stavivši na pozitivnu listu desetine novih inovativnih lekova, a redovnim plaćanjem obaveza prema dobavljačima obezbedila stabilnost u snabdevanju lekovima. Farmaceutske kompanije, članice udruženja Inovia, sa druge strane, pokazale su razumevanje za potrebe pacijenata i ekonomske limite države i činile su velike napore da obezbede lekove pod značajno povoljnijim uslovima. Zastoj ranijih godina u stavljanju inovativnih lekova na Listu RFZO sa jedne strane i brz napredak razvoja inovativnih terapija sa druge strane, osnovni su razlozi zbog čega je došlo do problema u uvođenju inovativnih terapija.

Tokom razgovora je istaknuto da bi stabilnost i predvidljivost kao i jačanje partnerstva države i inovativne farmaceutske industrije u narednim godinama mogli da rezultiraju značajnim poboljšanjem pristupa inovativnim terapijama, što predstavlja zajednički interes države, inovativne farmaceutske industrije i samih pacijenata.

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side