Đurić (SMS): Visoke cene goriva zbog NIS-a, a ne zbog akciza
04.05.2020 Beograd

Đurić (SMS): Visoke cene goriva zbog NIS-a, a ne zbog akciza

Đurić (SMS): Visoke cene goriva zbog NIS-a, a ne zbog akciza Foto: Pixabay
Poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Vladimir Đurić ocenio je danas da visoke cene goriva u Srbiji nisu posledica visokih akciza, već monopolskog položaja Naftne industrije Srbije (NIS).

"Maloprodajne cene naftnih derivata u Srbiji ne prate u dovoljnoj meri sniženje cene sirove nafte na svetskom tržištu, pa imamo najskuplje gorivo u regionu. Zabluda je da je to zbog akciza, jer u državnim zahvatanjima u maloprodajnim cenama naftnih derivata Srbija ne prednjači mnogo", napisao je Đurić na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, razlog zašto u Srbiji maloprodajne cene naftnih derivata ne prate pad cena sirove nafte na svetskom tržištu je u drugim elementima maloprodajne cene na koje uticaj imaju naftne kompanije, a pre svega ona koja ima prerađivački monopol u formi jedine operativne rafinerije u Srbiji i koja istovremeno ima i najveću maloprodajnu mrežu pumpnih stanica.

Reč je, kako je naveo, o Naftnoj industriji Srbije(NIS), koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta.

"To je kompanija koja ima dominantan položaj na tržištu i u mogućnosti je da navede ostale naftne kompanije da prate njenu cenovnu politiku. Sve one inače zavise od njenog prerađivačkog monopola, a nije ih ni teško naterati da podignu cene i dodatno zarade", kazao je Đurić.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side