Đorđević: Nacrt strategije za upravljanje ekonomskim migracijama do kraja godine
06.11.2019 Beograd

Đorđević: Nacrt strategije za upravljanje ekonomskim migracijama do kraja godine

Đorđević: Nacrt strategije za upravljanje ekonomskim migracijama do kraja godine Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je danas da će se Nacrt strategije za upravljanje ekonomskim migracijama za period 2021. do 2027. godine završiti do kraja godine, a posle toga će se uraditi akcioni plan, saopštilo je to ministarstvo.

Đorđević je, posle sastanka sa predstavnicima Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), koja finansira izradu strategije rekao da se Vlada Srbije aktivno bavi problemom ekonomskih migracija.

"Podrška sa najvišeg nivoa je od velikog značaja za sve koji se bave rešavanjem ovog problema, koji ne postoji samo kod nas, već u celom svetu", rekao je Đorđević.

Dodao je da je država čvrsto rešila da se izbori sa problemom ekonomskih migracija.

"Verujem da će stručni tim, koji će raditi na izradi strategije uraditi svoj posao na najbolji mogući način. Srbija je prva zemlja koja je prepoznala problem ekonomskih migracija i koja će u prevenciji izraditi strategiju sa ciljem da mladi ostanu u svojoj zemlji, a i da se svi koji su otišli, vrate", rekao je Đorđević.

Dodao je da će "Srbija, načinom na koji se bori sa ekonomskim migracijama, biti primer ostalim zemljama koje imaju isti problem".

Istakao je da Srbija ima kapacitet da izgradi modernu i ekonomski stabilnu državu u kojoj će mladi ostati da grade svoju budućnost.

Predsednik tima koji će raditi strategiju profesor Vladimir Grečić rekao je da su ciljevi tog dokumenta "da se uspori odlazak mladih, da se stvore kapaciteti da se oni koji su otišli vrate u svoju zemlju, ali i da se privuku stručnjaci iz drugih zemalja da dođu da žive i rade u Srbiji".

"Iz godine u godinu sve veći broj mladih odlazi iz Srbije i država je svesna činjenice da mora nešto da preduzme", rekao je Grečić.

Migracije su, prema njegovim rečima, "normalna stvar i ne mogu da se zaustave u potpunosti, ali mogu da se smanje".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • DW: Posao u Nemačkoj - stručna radna snaga sa Balkana DW: Posao u Nemačkoj - stručna radna snaga sa Balkana

  Više od polovine ljudi sa Zapadnog Balkana koji u Nemačku dolaze da rade po posebnim pravilima za taj region - radi kao stručna radna snaga, pokazuje studija Instituta za istraživanje tržišta rada i poziva (IAB).

 • Mihajlović u Pranjanima obišla radove u kompleksu Halijard Mihajlović u Pranjanima obišla radove u kompleksu Halijard

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović obišla je danas radove na izgradnji piste aerodroma u Pranjanima i uređenju memorijalnog kompleksa "Halijard", ističući da se na ovaj način još jednom pokazuje prijateljstvo američkog i srpskog naroda.

 • Evro danas 117,57 dinara Evro danas 117,57 dinara

  Zvanični srednji kurs danas je 117,5799 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • RSE: Srbija radi na zakonu o kriptovalutama RSE: Srbija radi na zakonu o kriptovalutama

  U Srbiji je počela izrada nacrta zakona o kriptovalutama koji treba da uredi toblast i IT preduzetnicima olakša poslovanje, objavio je Radio slobodna Evropa (RSE).

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side