08.10.2018 Beograd

Đilas u pismu Rufu: Ekonomska politika koju podržavate uništava Srbiju

Đilas u pismu Rufu: Ekonomska politika koju podržavate uništava Srbiju Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Ekonomska politika Vlade Srbije koju više od pet godina podržava Međunarodni monetarni fond (MMF) potpuno uništava Srbiju, ocenio je danas jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas u pismu koje je dostavio šefu misije MMF-a za Srbiju Džejmsu Rufu.

Đilas je naveo da jedino što je u tom periodu urađeno jeste smanjivanje budžetskog deficita, ali na račun građana a ne države.

"Nikada niste reč progovorili o tome da je rast bruto domećeg proizvoda u Srbiji (BDP) u Srbiji prethodnih šest godina najmanji u regionu i Evropi. Nikada niste reč rekli na temu povećanja javnog duga Srbije sa 15 na 25 milijardi evra. Nikada niste javno saopštili da je smanjenje stope nezaposlenosti posledica promena načina računanja, kao i činjenice da godišnje preko 60.000 ljudi napusti Srbiju, niti ste postavili pitanje kako je moguće da u Srbiji zaposlenost raste tri puta brže od BDP-a", poručio je Dilas šefu misije MMF-a.

Dodao je da građanima Srbije MMF treba da kaže da je ovogodišnji rast BDP-a posledica uspešne poljoprivredne godine, ali i rasta proizvodnje struje "u odnosu na katastrofalnu 2017".

Đilas je podsetio Rufa da je prošle godine objašnjavao da su vremenski uslovi i hladnoća razlog smanjene proizvodnje struje u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu.

"Ostali ste nemi i na činjenice da nije sprovedena reforma javnih preduzeća, da izgradnja infrastrukture kasni godinama, da se netransparentnim subvencijama dovode investitori koji isplaćuju minimalne zarade... Ćutite i na jasno vidljivo partijsko zapošljavanje u državnom sektoru, kao i na to da stranački lideri i članovi familije kontrolišu sve privredne tokove", naveo je Đilas u pismu Rufu.

On je istakao da ga je na tako obaćanje podstaklo to što je šef misije MMF-a pohvalio vlast u Srbiji zbog privatizacije RTB Bor i PKB-a.

"Da li znate da je kompanija koja je kupila RTB Bor takođe državna, samo kineska, a ne srpska? Ako je po Vama problem državno vlasništvo u kompanijama, zašto Vam je kao vlasnik prihvatljiva kineska država, a srpska nije? Što se PKB-a tiče zašto mislite da je arapski menadžment kvalifikovaniji za ratarsku proizvodnju od srpskog?", zapitao je Rufa bivši gradonačelnik Beograda i ocenio da su privatizacije RTB-a i PKB-a urađene na štetu građana Srbije.

Đilas je istakao da je, u uslovima globalne trke za rezervama bakra, "RTB Bor dat kompaniji Zi Đin bez dolara plaćanja državi Srbiji kao vlasniku, odnosno da je jedina obaveza kineske kompanije dokapitalizacija u vrednosti od 350 miliona dolara u periodu od tri godine".

"Za taj iznos, koji de facto plaća sam sebi, Zi Đin postaje vlasnik 63 odsto RTB Bor. Po tome ispada da ceo RTB Bor danas vredi ukupno 205 miliona, a samo za topionicu je država u poslednjih pet godina izdvojila više od 300 miliona evra", ukazao je Đilas.

On je podsetio da je 2012. godine PKB je imao poslovni prihod od 60,8 miliona evra i poslovnu dobit od sedam miliona evra, a da je 2017. godine prihod tompanije bio 34 miliona evra i gubitak 12 miliona.

"PKB je sistematski uništen da bi danas hektar zemljišta PKB-a bio prodat arapskoj kompaniji za 4.200 evra, iako je cena realno bar pet puta veća, uz obrazloženje da će arapski menadžment bolje voditi kompaniju od srpskog", naveo je Đilas u pismu Rufu.

Dodao da očekuje odgovor na pitanje da li predstavnici MMF-a znaju da su "ćutanjem o realnoj ekonomskoj situaciji s jedne i pohvalama pljačkaških privatizacija sa druge strane, postali saučesnici SNS-a i Aleksandra Vučića u ekonomskom uništavanju države Srbije".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Šest izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke Šest izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke

    Šest izjava o zainteresovanosti dostavljeno je blagovremeno i sadrži svu dokumentaciju predviđenu javnim pozivom za kupovinu akcija u vlasništvu Srbije u Komercijalnoj banci a.d. Beograd, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

  • Evro sutra 117,93 din Evro sutra 117,93 din

    Dinar će u četvrtak imati gotovo istu vrednost prema evru kao danas i zvanični srednji kurs biće 117,9392 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Centralna banka je danas na međubankarskom deviznom tržištu kupila 15 miliona evra kako bi ublažila prekomerne oscilacije kursa.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side