Dizelgejt: Pretresi Fijata i Iveka u više evropskih zemalja
22.07.2020 Beograd

Dizelgejt: Pretresi Fijata i Iveka u više evropskih zemalja

Dizelgejt: Pretresi Fijata i Iveka u više evropskih zemalja Foto: Beta / AP
Nemačke, italijanske i švajcarske vlasti pretresle su danas više lokacija proizvođača automobila Fijat i Iveko u okviru istrage "Dizelgejt", saopštilo je frankfurtsko tužilaštvo.

"Istražitelji iz Nemačke, Italije i Švajcarske trenutno pretražuju deset industrijskih lokacija... kako bi pribavili dokaze o manipulisanju" dizel motorima te dve kompanije, saopštile su nemačke vlasti.

Kako se precizira, istraga obuhvata dva motora postavljena u vozila "alfa romeo", "fijat" i "džip", koji pripadaju italijansko-američkom proizvođaču Fijat Krajsleru i Iveku čiji je vlasnik italijanski CNH Industrijal.

Ova akcija je u okviru šire istrage o manipulacijama na dizel motorima koja je otkrivena pre pet godina. Reč je o manipulisanjem motorima kako bi na testovima bilo prikazano da se izbacuju manje zagađeni gasovi u odnosu na situaciju na putevima.

Skandal je otkriven u septembru 2015. godine kada je svetski proizvođač automobila Folksvagen priznao da je manipulisao softver u 11 miliona vozila tako da ona izbacuju zagađenije izduvne gasove od dozvoljene granice.

Ova afera je koštala Folksvagen više od 30 miliona evra, a najveći deo se odnosi na SAD.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side