Direktorka EBRD za zapadni Balkan: Regionu treba brži razvoj
19.06.2019 Beograd

Direktorka EBRD za zapadni Balkan: Regionu treba brži razvoj

Direktorka EBRD za zapadni Balkan: Regionu treba brži razvoj
Zemljama zapadnog Balkana trebalo bi skoro dva veka da dostignu prosečan nivo prihoda u EU, ako bi napredovale niskim prosečnim stopama rasta, ukazala je Žužana Hargitaj, direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zapadni Balkan sa sedištem u Srbiji.

"To, međutim, može i treba da se promeni jer zemlje zapadnog Balkana imaju dobro obrazovane ljude koji mogu biti produktivni kao i njihovi vršnjaci u zapadnoj Evropi. Bolje institucije, manje uplitanja države, više ulaganja u infrastrukturu – to su najvažniji zadaci i EBRD je tu da pomogne u svim oblastima", rekla je Hargitaj za Biznis magazin.

Navela je da će ove godine EBRD u Srbiji uložiti do 500 miliona evra i prvi put više od 70 odsto tih sredstava se odnosi na privatni sektor.

"Naš cilj nije povećanje finansiranja EBRD-a samo za sebe. Mi nastojimo da obezbedimo takvo finansiranje koje nije dostupno u, inače, dobro razvijenom bankarskom sektoru u Srbiji i da kroz finansijski sektor stignemo do sve većeg broja malih i srednjih preduzeća (MSP). Drugo, želeli bismo da vidimo poboljšanu pripremu i implementaciju projekata u javnim infrastrukturnim projektima - što bi doprinelo bržem postizanju opipljivih rezultata", kazala je je Hargitaj.

Kako je objasnila, veći deo finansiranja EBRD u Srbiji biće okrenut sektoru MSP, te da će se odnositi i na zelenu ekonomiju, hipotekarno i trgovinsko finansiranje, a sve preko kreditnih linija za banke i lizing kompanije.

"Među planiranim projektima u privatnom sektoru imamo planirane i direktne strane investicije. U javnom sektoru očekujemo da potpišemo prvi projekt klimatske otpornosti i navodnjavanja. Takođe, sa Beogradom nastavljamo sa prvim projektom za temeljnu obnovu i poboljšanje energetske efikasnosti u četiri velike javne zgrade, projekat koji ima snažnu podršku EU, uključujući i značajne investicione grantove. Preduzeće Srbija voz će takođe dobiti dodatna finansijska sredstva za novi vozni park", rekla je Hargitaj.

Kako je dodala, EBRD u Srbiji podržava reforme u mnogim oblastima, uključujući bolju koordinaciju i rad inspekcija, poboljšanje korporativnog upravljanja u EPS-u i kompaniji Srbija voz, kao i obuku stručnjaka za javne nabavke.

"Očekujemo da će sve ovo u srednjem roku rezultirati boljim poslovnim okruženjem za preduzetnike ili poboljšanjem operativne efikasnosti i usluga preduzeća u državnom vlasništvu. Proces pristupanja EU je podržao i stimulisao mnoge reforme. Redovni izveštaji EU o napretku takođe stvaraju pritisak da se ubrzaju reforme. Najnoviji izveštaj EU, nažalost, beleži mali napredak u svim oblastima", istakla je direktorka EBRD.

Po njenoj oceni, neki od glavnih razloga relativne nerazvijenosti regiona zapadnog Balkana su komplikovane poslovne regulative i procedure i veliki uticaj države u državnim preduzećima koja uglavnom imaju nepravedne konkurentske prednosti u odnosu na privatne firme.

"Sve ovo, zajedno sa velikim neformalnim sektorom, ima merljiv negativan uticaj na učinak privatnih kompanija koje posluju u formalnom sektoru ili na njihovu spremnost da ulažu. Stope direktnih stranih investicija su i dalje znatno niže nego u Centralnoj i Istočnoj Evropi, što doprinosi nižoj produktivnosti rada i sporijem približavanju životnom standardu EU", navela je Hargitaj.

Odgovarajući na pitanje koje su značajne investicije EBRD u privatni sektor u Srbiji ona je navela kompanije Forma Ideale, MK Grupu, Marbo, Bambi, koje su, kako je ocenila, pokazale impresivan rast i postigle izvanrednost u korporativnom upravljanju.

"Zato i prodaju svoje konkurentne proizvode daleko izvan granica Srbije. Junajted (United) Grupa se istakla u uvođenju novih tehnologija, pružajući usluge širokopojasne i kablovske televizije sada u šest zemalja, a privukla je i velike globalne igrače privatnog kapitala. Orionove vrhunske ICT usluge koriste desetine hiljada domaćinstava, kompanija i velikih banaka u Srbiji. Stotine malih i srednjih preduzeća u Srbiji kojima je EBRD pružio poslovne savete su u proseku povećala prodaju za oko 14 odsto godišnje", rekla je Žužana Hargitaj za Biznis magazin.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Poljski PEPCO planira da otvori 30 prodavnica u Srbiji Poljski PEPCO planira da otvori 30 prodavnica u Srbiji

  Poljski maloprodajni lanac odevnih predmeta i opreme za kuću Pepko (PEPCO) najavio je danas da će prve prodavnice u Srbiji otvoriti na jesen i da će do kraja ove godine u njima zaposliti 100 radnika.

 • Pandemija diže cenu zlata prema istorijskom maksimumu Pandemija diže cenu zlata prema istorijskom maksimumu

  Cena zlata od kada je počela zdravstvena kriza zbog pandemije COVID-19 neprekidno raste i danas je na svetskom tržištu dostigla 1.772 dolara za uncu (31,1 gram) čime se približava istorijskom maksimumu od 1.900 dolara koliko je koštala jedna unca tog plemenitog metala 2011. godine.

 • Sindikati RGZ: Reforma se loše sprovodi, nema mera zaštite od epidemije Sindikati RGZ: Reforma se loše sprovodi, nema mera zaštite od epidemije

  Sindikati Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) danas su ukazali da se reforma te državne institucije ne sprovodi u skladu sa njenim trenutnim kapacitetima i resursima i da u nekoliko gradova u kojima je proglašena vanredna situacija zaposleni u katastrima rade bez ikakvih dodatnih mera zaštite i zaštitne opreme.

 • Stopa nezaposlenosti u EU raste uprkos pomoći vlada Stopa nezaposlenosti u EU raste uprkos pomoći vlada

  Stopa nezaposlenosti u 19 zemalja u kojima je evro zvanična valuta veća je za 7,4 odsto u maju iako su vlade paketima podrške pokušale da pomognu tržištu i ublaže ekonomske posledice pandemije koronavirusa.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side