08.02.2012 Beograd

Dinar na istorijskom minimumu prema evru

Dinar na istorijskom minimumu prema evru
Indikativni kurs evra za sredu je 108,35 dinara, što je najveći kurs evropske valute u odnosu na dinar od uvođenja evra. Dinar je danas oslabio 0,9 odsto, a za poslednjih sedam dana čak 2,9 odsto u odnosu na evro. U odnosu na dolar pao je 2,1 odsto.

Saradnik Instututa za evropske studije Goran Nikolić ocenio je da na  rast kursa dinara najviše utiče povećan uvoz energenata i energije.

"Povećana tražnja za uvozom energije stvorila je neravnotežu na međubankarskom deviznom trežistu. Indikativni kurs je već 108,3 dinara za evro i pored toga što je Narodna banka Srbije intervenisala", rekao je Nikolić
agenciji Beta.

Prema rečima Nikolića, ključna stvar sada je kako će se NBS ponašati i koliko  će intervenisati na deviznom tržištu, jer je značajnim slabljenjem dinara od  početka godine doveden u pitanje cilj da inflacija u 2012. bude četiri  plus/minus 1,5 ostro.

"Ako želi da ostvari cilj, NBS će morati energičnije da reaguje", rekao je Nikolić i  dodao da neke nezvanične informacije govore da je Međunarodni monetarni  fond procenjivao da će ove godine biti potrebno da se potroši oko milijardu  evra iz deviznih rezervi radi ublažavanja pritisaka na kurs dinara.

Nikolić je rekao da se lično ne slaže s politikom NBS, ali da smatra da ako se bude ponašala u skladu sa onim što proklamuje, onda će morati da interveniše, jer je zbog prenosa kursa na cene nemoguće održati inflaciju na  ciljanom nivou. 

"Mi već vidimo značajan rast cena u maloprodaji krajem januara i početkom  februara, tako da je logično da NBS koristi najjači instrument koji ima za zaštitu  dinara, a to je intervencija na deviznom tržištu", rekao je saradnik Instituta za  evropske studije Goran Nikolić. 

autor: ZM izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side