12.12.2017 Beograd

Dijalog o KiM: Privrednici predlažu nesmetan protok robe i kapitala sa Kosovom

Dijalog o KiM: Privrednici predlažu nesmetan protok robe i kapitala sa Kosovom Foto: Novi magazin / VV
Trgovinska razmena centralne Srbije i Kosova i Metohije iznosi više od 500 miliona evra godišnje ali je za unapređenje ekonomske saradnje neophodno ukinuti barijere i stvoriti uslove za slobodan protok robe i kapitala, ocenili su danas predstavnici srpskih kompanija na skupu u Privrednoj komori Srbije u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.

Po rečima predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Marka Čadeža, trgovinska razmena centralne Srbije i Kosova i Metohije od januara do septembra ove godine iznosila je 366 miliona evra, što je 13 odsto više nego u istom periodu 2016. godine.

"Početna tačka privrednika je njihov zajednički interes. Privredne komore Srbije i Kosova održale su u prethodnom periodu 17 zvaničnih sastanaka i sprovele brojne aktivnosti koje su između ostalog dovele do usaglašavanja fitosanitarnih serifikata i napretka u saradnji carinskih službi", kazao je Čadež.

On je ocenio da je osnovna poruka današnjeg skupa u PKS da probleme treba realno sagledati i pronaći rešenja koja će firmama iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije olakšati svakodnevno funkcionisanje.

"Veze politike i privrede su uvek isprepletene. Politički dijalog je mesto gde će se raspravljati o velikim temama a privrednici će raditi na tome da budu zadovoljni međusobnim odnosima", kazao je predsednik PKS.

Navodeći da su skupu u okviru unutrašnjeg dijaloga prisustvovali predstavnici više od 90 srpskih kompanija, direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da trgovinska razmena sa Kosovom i Metohijom, vredna više od 500 miliona evra na godišnjem nivou, značajno doprinosi srpskoj ekonomiji.

"Bez jake ekonomije nema ni jačanja položaja Srba na Kosovu i Metohiji. Važno je da se danas čulo da postoji potreba da srpske firme više investiraju na Kosovu i Metohiji jer će to značiti i više radnih mesta u srpskim sredinama", kazao je Đurić.

Po njegovim rečima, na današnjem skupu se moglo čuti koliko je loše što Priština nema instituciju koja bi se bavila dijalogom sa Beogradom.

"Nema sumnje da privredne komore rade fantastičan posao i mi smo spremni da pružimo dodatne impulse toj saradnji. Privrednici su danas gotovo konsenzusom podržali uklanjanje trgovinskih barijera a naš je posao da to podržimo", rekao je Đurić.

Predstavnici srpskih kompanija ocenili su da je tržište Kosova i Metohije značajno i da ima veliki potencijal, ali da je neophodno raditi na stvaranju uslova za slobodan protok robe i kapitala.

Predsednik ALCO grupe Miroljub Aleksić naveo je da Srbija u trgovini sa Kosovom i Metohijom ostvaruje suficit od 420 miliona evra a da skoro 90 odsto robe izvezene na KiM čini roba srpskih proizvođača.

"Navike stanovništva na Kosovu, i srpskog i albanskog su takve da smo mi dominantni izvoznik. Naš interes je da što pre otvorimo granice, da definišemo platni promet i da različitim merama ekonomski podstaknemo našu zajednicu na Kosovu i Metohiji kao što je to Hrvatska učinila sa svojom zajednicom u BiH", kazao je Aleksić.

Predsednik Skupštine Železnica Srbije Zoran Anđelković ocenio je da je suštinsko pitanje kako stvoriti uslove za nesmetan protok robe i kapitala između centralne Srbije i Kosova i Metohije.

"Moramo osnivati kompanije na Kosovu i Metohiji jer bez moćnog ekonomskog prisustva nećemo jačati našu poziciju na tom prostoru", kazao je Anđelković.

Nedžat Behljuli iz Bujanovca, koji na Kosovu zastupa više prozvođača građevinskog materijala iz centralne Srbije, kazao je da na današnjem skupu nije čuo ništa novo i ocenio da politička i nacionalna netrpeljivost onemogućavaju slobodnu trgovinu.

"Privrednici iz Srbije i sa Kosova stalno konstatuju da postoje tehnički problemi u trgovini. Vreme je da vlade prestanu da drže privrednike kao taoce", kazao je Behljuli novinarima.

Četvrti okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji organizovala je Privredna komora Srbije, a tokom decembra planirana su još tri skupa koja će okupiti sportske saveze, stručnjake iz oblasti ekonomije i zdravstva.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Zorana Mihajlović: Srbija najbrža tranzitna ruta Zorana Mihajlović: Srbija najbrža tranzitna ruta

  Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je na putevima Srbije danas 20 miliona vozila više nego pre dve godine, da se do kraja godine očekuje 53 miliona vozila, te da od toga korist imaju svi gradjani.

 • Vučić: Srbija na zdravstvo troši više od petine budžeta Vučić: Srbija na zdravstvo troši više od petine budžeta

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija na zdravstvo troši više od petine budžeta i najavio da će ugovor za kompletnu rekonstrukciju Kliničkog centra u Beogradu, vredan oko 69 miliona evra, biti potpisan sledeće nedelje.

 • Premijerka Srbije sutra zatvara Njujoršku berzu Premijerka Srbije sutra zatvara Njujoršku berzu

  Premijerka Srbije Ana Brnabić sutra će tradicionalnim udarcem u zvono zatvoriti Njujoršku berzu (New York Stock Exćange), a potom se sastati sa predsednicom te berze Stejsi Kaningham, najavljeno iz njenog kabineta.

 • Evro danas 118,0550 dinara Evro danas 118,0550 dinara

  Dinar će danas zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs biće 118,0550 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side