13.03.2018 Beograd

Devizne rezerve NBS povećane na 9,79 milijardi evra

Devizne rezerve NBS povećane na 9,79 milijardi evra
Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju februara iznosile su 9,79 milijardi evra, što je povećanje za 143,3 miliona evra u odnosu na kraj januara, saopštila je danas NBS.

Tim deviznim rezervama se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 186 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, i skoro je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) iznosile su na kraju februara skoro 7,99 milijardi evra, što je za 72 miliona evra više nego na kraju januara.

Povećanje bruto deviznih rezervi je u najvećoj meri rezultat priliva po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu - kupovinom deviza (105 miliona evra), čime se povećava otpornost domaćeg sistema na eventualne buduće šokove iz međunarodnog okruženja.

"Pozitivan neto uticaj tržišnih faktora (46,9 miliona evra), pre svega promene međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu, kao i prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka (67,5 miliona evra, koji su rezultat uobičajenog upravljanja deviznom likvidnošću od strane poslovnih banaka unutar obračunskog perioda) i neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 4,5 miliona evra) bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive po osnovu neto razduženja države po deviznim kreditima i deviznim hartijama od vrednosti (ukupno 80,6 miliona evra)", navela je NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 551 milion evra i bio je za 331,8 miliona manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,43 miliarde evra.

U februaru je dinar nominalno ojačao u odnosu na evro za 0,6 odsto, a NBS je u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 180 miliona evra.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Evro sutra 118,40 din Evro sutra 118,40 din

    Dinar će sutra oslabiti za 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs biće 118,4079 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side