Dani za priče o EU, krizi i boljem životu
03.10.2011 Beograd

Dani za priče o EU, krizi i boljem životu

Dani za priče o EU, krizi i boljem životu
Ekonomski samit Srbije posvećen izazovima na putu dobijanja statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju i uticaju globalne krize na srpsku ekonomiju, počinje danas u Beogradu.

Ekonomski samit predstavlja godišnji pregled političkog, ekonomskog i poslovnog razvoja Srbije i uloge Srbije u regionu.

Iako se najavljuje priča o političkoj i ekonomskoj saradnji u regionu, od zvaničnika iz regiona najavljen je samo ministar trgovine BiH, a teme prvog dana definisane su "srbijocentrično": govoriće se o Srbiji kao "snažnom političkom i ekonomskom partneru u jugoistočnoj Evropi" i Beogradu kao "poslovnom i administrativnom centru zapadnog Balkana".

Na dvodnevnoj konferenciji će učestvovati 40 govornika i više od 200 delegata.

Posle dvodnevne priče Vlada bi, bar prema najavi organizatora trebalo da izvuče zaključke, odnosno da razmoti da li čini prave stvari i šta može da učini da bi doprinela stabilnosti regiona, da bi podstakla ekonomiju Srbije u periodu krize, da popravi upravljanje finansijama, promoviše proces pridruživanja Srbije EU, da razvije ključne sektore srpske ekonomije i izrgradi infrastrukturu zemlje.

Na sednici u ponedeljak biće reči o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji i regionalnoj političkoj i ekonomskoj stabilnosti,a za utorak je su planirane sednice o ekonomskim temama, među kojima su makroekonomska stabilnost, tok razvoja srpske ekonomije i neophodne strukturne promene u narednim mesecima.

Među učesnicima su potpredsenik Vlade Srbije Božidar Đelić, guverner Narodna banka Srbije Dejan Šoškić, ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar ekonomije Nebojša Cirić, ministar za infrastukturu Milutin Mrkonjić i ministar spoljne trgovine BiH Mladen Zirojević .

Najavljeni su i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, specijalni izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side