03.10.2011 Beograd

Dani za priče o EU, krizi i boljem životu

Dani za priče o EU, krizi i boljem životu
Ekonomski samit Srbije posvećen izazovima na putu dobijanja statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju i uticaju globalne krize na srpsku ekonomiju, počinje danas u Beogradu.

Ekonomski samit predstavlja godišnji pregled političkog, ekonomskog i poslovnog razvoja Srbije i uloge Srbije u regionu.

Iako se najavljuje priča o političkoj i ekonomskoj saradnji u regionu, od zvaničnika iz regiona najavljen je samo ministar trgovine BiH, a teme prvog dana definisane su "srbijocentrično": govoriće se o Srbiji kao "snažnom političkom i ekonomskom partneru u jugoistočnoj Evropi" i Beogradu kao "poslovnom i administrativnom centru zapadnog Balkana".

Na dvodnevnoj konferenciji će učestvovati 40 govornika i više od 200 delegata.

Posle dvodnevne priče Vlada bi, bar prema najavi organizatora trebalo da izvuče zaključke, odnosno da razmoti da li čini prave stvari i šta može da učini da bi doprinela stabilnosti regiona, da bi podstakla ekonomiju Srbije u periodu krize, da popravi upravljanje finansijama, promoviše proces pridruživanja Srbije EU, da razvije ključne sektore srpske ekonomije i izrgradi infrastrukturu zemlje.

Na sednici u ponedeljak biće reči o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji i regionalnoj političkoj i ekonomskoj stabilnosti,a za utorak je su planirane sednice o ekonomskim temama, među kojima su makroekonomska stabilnost, tok razvoja srpske ekonomije i neophodne strukturne promene u narednim mesecima.

Među učesnicima su potpredsenik Vlade Srbije Božidar Đelić, guverner Narodna banka Srbije Dejan Šoškić, ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar ekonomije Nebojša Cirić, ministar za infrastukturu Milutin Mrkonjić i ministar spoljne trgovine BiH Mladen Zirojević .

Najavljeni su i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, specijalni izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skupština Srbije usvojila Zakon o agencijskom zapošljavanju Skupština Srbije usvojila Zakon o agencijskom zapošljavanju

  Skupština Srbije usvojila je danas Zakona o agencijskom zapošljavanju koji će po najavama iz Ministarstva za rad zapošljavanje i boračka pitanja omogućiti maksimalnu zaštitu onih koji se zapošljavaju preko agencija i doprineti smanjenju rada na crno.

 • Bez dogovora o povećanju plata u Pošti Srbije, sastanak radne grupe u ponedeljak Bez dogovora o povećanju plata u Pošti Srbije, sastanak radne grupe u ponedeljak

  Radna grupa koja raspravlja o stanju Pošti Srbije ni u nastavku današnje sednice u Vladi Srbije nije postigla dogovor o povećanju zarada zaposlenih u tom javnom preduzeću, saznaje agencija Beta od radnika koji su u štrajku.

 • Bradaš: Pad nezaposlenosti ispod deset odsto više zabrinjava nego što ohrabruje Bradaš: Pad nezaposlenosti ispod deset odsto više zabrinjava nego što ohrabruje

  Pad nezaposlenosti u Srbiji ispod deset odsto treba više da zabrinjava kreatore ekonomske politike nego da ohrabruje zbog deficita radne snage i odsustva političke volje da se takvi trendovi preokrenu, rekla je agenciji Beta Sarita Bradaš iz Fondacije Centar za demokratiju.

 • Trostruki rekord za Hemofarm Trostruki rekord za Hemofarm

  Hemofarm, regionalni lider u farmaceutskoj industriji, ovu 2019. godinu završava sa maksimalnim učinkom: kompanija je postigla novi rekord u obimu proizvodnje koji je pojačala sa rekordnom brojem proizvoda koji nastaju u njenim pogonima i rekordnom prodajom, istaknuto je na svečanom koktelu koji je Hemofarm upriličio za prijatelje, partnere i saradnike.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side