Danas uplata dve minimalne zarade u iznosu od 60 odsto za 10.289 novoosnovanih preduzeća
21.09.2020 | 10:35h ► 10:54h Beograd

Danas uplata dve minimalne zarade u iznosu od 60 odsto za 10.289 novoosnovanih preduzeća

Danas uplata dve minimalne zarade u iznosu od 60 odsto za 10.289 novoosnovanih preduzeća Foto: Novi magazin / SA
Zaposlenima u 10.289 novosnovanih preduzeća u Srbiji danas treba da bude uplaćena pomoć iz bužeta od po 36.440 dinara za dve minimalne zarade od 60 odsto.

Kako je ranije najavilo Ministrastvo finansija, poslednju isplatu minimalne zarade treba da dobije 16.544 zaposlenih.

Iznos od po 36.440 dinara treba da dobiju i zaposleni u 8.141 preduzeća koja su osnovana od 15. marta do 20. jula, kao i radnici u 2.148 ostalih preduzeća koja ranije nisu koristila prve mere pomoći.

U novoosnovanim firmama novac će dobiti 11.074 zaposlenih, a u ostalim preduzećima njih 5.470.

Za ove minimalne zarade iz budžeta će biti isplaćeno ukupno nešto više od 596 miliona dinara.

Država je ranje kao pomoć malim i srednjim preduzećima, zbog krize izazvane pandemijom korona virusa, isplatila tri cele minimalne zarade, a bile su i dve isplate od po 60 odsto minimalne zarade.

Paket ekonomskih mera, koje je država obezbedila građanima i privredi, vredan je oko 5,8 milijardi evra, što iznosi 12,5 odsto BDP-a Srbije.

 

Mali: Uplaćeno 596 miliona dinara za zaposlene u novoosnovanim preduzećima


                                                                               Foto: Novi magazin / Zoran Raš

 

Uprava za trezor Ministarstva finansija Srbije jutros u 7 sati je počela da isplaćuje pomoć od po 36.440 dinara za 16.544 zaposlenih u 10.289 preduzeće, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Pojasnio je da je reč o 60 odsto minimalne zarade za dva meseca ođednom, s obzirom na to da se radi o novoosnovanim preduzećima, koja nisu koristila prvi paket ekonomskih mera pomoći države zbog krize izazvane pandemijom korona virusa.

"Ukupno smo u tu svrhu izdvojili 596 miliona dinara, a novac bi u toku dana trebalo da bude na namenskim računima svih privrednih subjekata. Želeli smo da u ovaj drugi paket uključimo i novoosnovana preduzeća i da im na taj način damo podstrek za dalje poslovanje", kazao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je ocenio da je dobar signal što su se preduzeća osnivala i u vreme krize.

"To znači da veruju u državu i u poslovno okruženje, ali i da su sigurno prilagodili svoje nove biznise novonastalim okolnostima”", rekao je Mali.

Ministar je dodao da će novac dobiti zaposleni u 8.141 preduzeću koja su osnovana u periodu od 15. marta do 20. jula ove godine, kao i zaposleni u 2.148 ostalih privrednih subjekata koji nisu novoosnovani, ali koji ranije nisu koristili mere pomoći.

U novoosnovanim preduzećima uplatu će dobiti 11.074 zaposlenih, a u ostalim preduzećima njih 5.470.

"Ovo je peti mesec da uplaćujemo minimalnu zaradu za zaposlene u privrednim subjektima. To je deo paketa ekonomskih mera od oko 5,8 milijardi evra, što čini 12,5 odsto našeg BDP-a", podsetio je Mali.

Naglasio je da tako obiman paket, u odnosu na veličinu ekonomije, nisu imale ni mnogo bogatije zemlje od Srbije.

"Potvrdu da smo na taj način spasili privredu smo dobili i od međunarodnih finanijskih instituacija. Uspeli smo da zadržimo punu zaposlenost, a to pokazuju i podaci o stopi nezapsolenosti koja je u drugom kvaratalu ove godine na istorijskom minimumu od 7,3 odsto", rekao je Mali.

On je dodao da će početkom oktobra biti uplaćen i novac hotelijerima, a u okviru sektorskih mera koje je Vlada prethodno donela.

Кako je rekao, u tu svrhu je izdvojeno 1,46 milijarde dinara, a gradski hoteli će dobiti 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side