Danas: Telekomu od NBS 100 miliona evra na "zajam"
30.09.2020 Beograd

Danas: Telekomu od NBS 100 miliona evra na "zajam"

Danas: Telekomu od NBS 100 miliona evra na "zajam" Foto: Novi magazin/SA
Narodna banka Srbije (NBS) je odmah pošto je Telekom Srbija izdao korporativne obveznice, od banaka koje su ih kupile, otkupila polovinu emisije, piše "Danas".


Nacionalni telekomunikacioni operater Telekom Srbija krajem prošle nedelje emitovao je korporativne obveznice u vrednosti 23,5 milijardi dinara (oko 200 miliona evra), što su prve obveznice koje je neka domaća kompanija izdala od kada su proletos korporativne obveznice uvrštene u paket pomoći privredi u borbi protiv krize izazvane koronavirusom, podsetio je "Danas" u izdanju od srede.

Dodaje se da je o tome, iznenađujuće, javnost obavestila NBS, ne sam Telekom, navodeći da su obveznice petogodišnje, u dinarima i sa kamatnom stopom od 3,97 odsto, koju čini zbir tromesečnog belibora i marže od 2,95 odsto.

Prema saznanjima "Danasa", četiri poslovne banke su kupci tih petogodišnjih obveznica, a kako nezvanično saznaje taj dnevni list od upućenih u transakciju, Narodna banka je od njih već otkupila korporativne obveznice Telekoma u vrednosti od oko 100 miliona evra.

"Danas" nije dobio odgovor NBS na pitanje u vezi tog otkupa.

Profesor na FEFA Goran Radosavljević je za "Danas" rekao da je dobro što je neka kompanija emitovala obveznice, ali "na nesreću to je državna kompanija", i ta je mera namenjena kao pomoć u borbi protiv kovida.

"Ne znamo ko je kupio obveznice. Iako se radi o državnom preduzeću i u kome smo svi mi akcionari, nema transparentnosti. Ne znamo šta će biti dalje sa tim obveznicama. Pitanje je da li ih je neko kupio samo da premosti dok ih ne otkupi NBS kroz primarnu emisiju. Jeste da to rade i druge zemlje, ali kod intervencija ECB tačno se zna od koga se kupuje. Dalje, ako je NBS otkupila obveznice, da li ih je kupila po diskontnom ili po ceni kupona. Ako nije sa diskontom, zašto bi ih uopšte kupovala", zapitao je Radosavljević.

Dodao je da "ako je NBS otkupila obveznice, onda je to de fakto državna pomoć, mada ne nedozvoljena".

Kako je ranije saopštila NBS, "sredstva prikupljena izdavanjem obveznice Telekoma biće iskorišćena za finansiranje poslovnih potreba kompanije, uključujući unapređenje poslovnih aktivnosti, kao i refinansiranje postojećih finansijskih obaveza".

"Poverenje profesionalnih investitora za izdavanje obveznica još jednom ukazuje na stabilnost poslovanja kompanije, kao i na činjenicu da je stvoren prostor da se u narednom periodu, uz konsolidaciju do sada preduzetih poslovnih poduhvata, sprovedu i investicije za dalja unapređenja", navela je centralna banka.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ivan Sekulović: Siromašne države kao Srbija nisu potrebne Evropskoj uniji Ivan Sekulović: Siromašne države kao Srbija nisu potrebne Evropskoj uniji

  Države sa visokom stopom apsolutnog siromaštva, odnosno velikim brojem stanovnika koji ne mogu da zadovolje ni osnovne životne potrebe, nisu potrebne Evropskoj uniji kao dodatni teret, rekao je danas saradnik Fondacije Centar za demokratija Ivan Sekulović.

 • MK Rizort uveo fleksibilne uslove rezervacije sa kovid garancijom MK Rizort uveo fleksibilne uslove rezervacije sa kovid garancijom

  Kompanija MK Rizort (MK Mauntain Resort) objavila je danas da je uvela fleksibilnje uslove rezervacije sa kovid garancijom, koja podrazumeva refundaciju uplaćenih sredstava u celosti, te da je mesec i po dana pred otvaranje zimske sezone, hotel "Grand" na Kopaoniku spreman da primi goste.

 • Predlozi za oporavak industrije piva Predlozi za oporavak industrije piva

  Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, razgovarao je danas sa predstavnicima Udruženja pivara Srbije o izazovima sa kojima je, u vreme pandemije Kovid 19, suočena industrija piva, kao i o predlozima i inicijativama za oporavak i stabilizaciju poslovanja ove privredne grane.

 • Vladimir Vučković dao ostavku na mesto člana Fiskalnog saveta Vladimir Vučković dao ostavku na mesto člana Fiskalnog saveta

  Vladimir Vučković podneo je ostavku na mesto člana Fiskalnog saveta Srbije zbog odlaska na novi posao u privatnom sektoru, potvrđeno je danas u tom nezavisnom telu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side