07.11.2011 Beograd

Da li ćemo piti srpsko ili austrijsko mleko

Da li ćemo piti srpsko ili austrijsko mleko
Novo ministarstvo je znatno povećalo podršku proizvodnji mleka, kaže za Novi magazin ministar poljoprivrede Dušan Petrović, govoreći o stanju u domaćoj proizvodnji mleka.

"Pre svega, iznos premije po litru predatog mleka je sa 1,5 dinara, koliko je iznosio prošle godine, povećan na pet dinara. Pravo na korišćenje premije dobila sui pravna i fizička lica. Cilj ove mere, naravno, jeste unapređenje ekonomičnosti proizvodnje i zadovoljenje potreba domaćeg tržišta za mlekom”, rekao je Petrović.

Uprkos tome, stanje u domaćem mlekarstvu vrlo je kritično. Prošle godine Srbija je prozvela mleka manje nego ikad od 2000. godine na ovamo i valjda po prvi put u istoji došlo je do nestašica.

Srbija danas uvozi oko 70.000 litara mleka dnevno što u odnosu na proizvodnju od oko 1,4 miliona litara i nije mnogo ali se postavlja ozbiljno dlema šta će biti za 2-3 godine kada (2014.) carine na uvoz mleka iz Evropske unije padnu na nulu.

Pitanje hoćemo li uskoro piti austrijsko, dansko, holandsko ili domaće mleko nije nikakvo novinarsko preterivanje.

Proizvođači mleka sa kojima je razgovarao imaju svoje viđenje situacije. "Problem je što država, tj. ministarstvo ne preopoznaje proizvođača. Otišli su krediti na druge stvari, ljudi su pokupovali auta, ozidali kuće... a onaj ko se bavio proizvodnjom nije uspeo doći do tog redita”, kaže Milan Pajić iz mačvanskog sela Badovinci, koji godišnje proizvodi oko 400.000 litara mleka.

Najbitnije što nemamo - to je sigurnost. Bitna je i cena, ali je mnogo bitnije da ja znam da li ću i za pet godina imati iste ili bar slične uslove kao danas: cenu od oko 32 centa i premiju od pet dinara po litru, plus 25.000 dinara po kravi.

"Ja sad mogu da uđem u investiciju od 200.000 evra, kreditno sam sposoban, nije mi problem da podignem kredit, ali ako ne znam šta će biti, ne za tri, nego sledeće godine, ja ne smem da se usudim i onda čekam. I stalno nešto čekamo, čekamo, godine prolaze, sav ostali svet ide napred; iščekuj ove izbore, iščekuj one izbore, iščekuj ovu promenu, šta će biti - i život prolazi, mi ostajemo tu gde jesmo, a svet ode", kaže on.

Prošle godine promenjen ministar poljoprivrede. "Da ne ulazim sad u to kakva je koja politika, ali čovek je iz iste stranke, a ima potpuno drugačije viđenje agrarne politike, hajde da je iz druge stranke, ali iz iste stranke... I sad mi moramo u hodu da se prestrojavamo".

Ne kažem da je sad loše, za nas stočare je čak i bolje, ali hajde da se donese politika minimum za pet godina, da možemo da planiramo, da bar narednih pet godina ja znam da će to biti politika pa ako nađem sebe u tome ja ću raditi to, ako ne - radiću nešto drugo. E, to je ono što nama treba, samo stabilnost“, kaže Zoran Jadravoić iz Dobrića koji godišnje proizvodi blizu milion i po litara mleka.

autor: Mijat Lakićević izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Evro u ponedeljak 117,77 dinara Evro u ponedeljak 117,77 dinara

    Dinar će u ponedeljak, 19. avgusta neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,7720 dinara za jedan evro, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

  • Imovina fabrike Goša oglašena na prodaju Imovina fabrike Goša oglašena na prodaju

    Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju javnim nadmetanjem nepokretnosti Fabrike drumskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke u stečaju, po početnoj ceni od 39,7 miliona dinara.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side