Da li bi zabrana rada nedeljom umanjila profit šoping centara i trgovina?
11.11.2019 Beograd

Da li bi zabrana rada nedeljom umanjila profit šoping centara i trgovina?

Da li bi zabrana rada nedeljom umanjila profit šoping centara i trgovina? Foto: Pixabay
Dan primirja u Prvom svetskom ratu je kao zvanični državni praznik bio i neradni dan za gotovo sve državne institucije, škole, vrtiće, banke i pošte. Ali, praznik su radno proveli zaposleni u šoping centrima, maloprodajnim objektima i trgovinskim lancima.

Iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) tim povodom poručuju da su još pre više od dve godine uputili zahtev nadležnim državnim organima da se zabrani ili ograniči rad kako državnim praznicima u trgovini u Srbiji, tako i nedeljom.

U oblasti trgovine ima oko 200.000 zaposlenih, 70 odsto su žene, a statistika pokazuje da su plate u tom sektoru niže i do 30 odsto od republičkog proseka.

U ASNS-u kažu da su uvereni da zabrana rada nedeljom i praznikom ne bi uticala na profit poslodavaca, a podsećaju da je ista inicijativa primenjena u susednoj Crnoj Gori.

"Danas je vrlo čest slučaj u trgovini da i muž i žena rade u toj oblasti. I onda je on slobodan sredom, ona je slobodna petkom. Dakle, oni godinama, pa i deceniju, nemaju jedan dan kada su svi na okupu i kada su zajedno. Da malo barem na trenutak kapital i profit stavimo po strani, a da se svi zajedno okrenemo neuporedivo više čoveku, građaninu, održanju porodice. Isti broj ljudi koji bi išao u šoping, odnosno u kupovinu u nedelju, to isto obavi u subotu ili u petak. Prema tome, sam obim prodaje, količina prodaje tih artikala, ne bi se suštinski menjao", kaže Savić.

autor: AP izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kampanja kratkih štrajkova zaposlenih u javnom sektoru Nemačke Kampanja kratkih štrajkova zaposlenih u javnom sektoru Nemačke

  Zaposleni u javnom sektoru Nemačke pokrenuli su danas kampanju kratkih štrajkova zahtevajući značajno povećanje zarada, a među onima koji će obustaviti rad su i zaposleni u bolnicama i centrima za negu dece.

 • Mihajlović: Dolazak DFC važan za političku i finansijsku stabilnost Mihajlović: Dolazak DFC važan za političku i finansijsku stabilnost

  Za Srbiju je od ogromnog značaja dolazak različitih vrsta kapitala i investicija, kao što je Američki fond za razvoj (DFC), koji je deo američke vlade i sa kojim ćemo realizovati infrastrukturne projekte vredne 3,7 milijardi dolara, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

 • Grenel: Sporazum iz Vašingtona znači otvaranje novih radnih mesta Grenel: Sporazum iz Vašingtona znači otvaranje novih radnih mesta

  Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas da su SAD preuzele odgovornost za realizaciju sporazuma koji su vlasti Srbije i Kosova potpisale u Vašingtonu i da on znači masovno otvaranje novih radnih mesta.

 • RSE: Hiljade milijardi dolara sumnjivog novca prošlo kroz globalne banke RSE: Hiljade milijardi dolara sumnjivog novca prošlo kroz globalne banke

  Novi procureli dokumenti pokazuju kako su globalne banke za manje od 20 godina prijavile sumnjive transakcije vredne više od 2.000 milijardi dolara, ali i ukazuju na manjkav sistem i rasprostranjene tokove kojima su preko najvećih banaka kriminalci, teroristi i oligarsi prebacivali prljav novac, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Preporuke prijatelja