11.11.2011 Berlin

Članice evrozone mogu biti izbačene?

Članice evrozone mogu biti izbačene?
Nemačka vladajuća stranka, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel želi da se ugovor Evropske unije (EU) promeni tako da bude moguće ne samo da članice evrozone mogu dobrovoljno da je napuste, već da mogu iz nje da budu i izbačene.

Na kongresu CDU-a koji počinje u nedelju uveče trebalo bi da bude usvojena deklaracija čiji jedan deo sadrži i ovakav zahtev.

"Ukoliko jedna država članica monetarne unije dugoročno ne želi ili nije u stanju da se pridržava pravila vezanih za zajedničku valutu, mora da se omogući da ona napusti evro zonu, a da pri tome ostane u EU. Ona će imati isti status kao i druge članice koje nemaju evro", navodi se u delu deklaracije na ovu temu.

Prvobitno je, kako navode mediji, bilo predviđeno da se u deklaraciji govori samo o "dobrovoljnom" napuštanju evrozone, ali su autori od toga odustali.

Analitičari ocenjuju da kancelarka Merkel neće moći politički da ignoriše ovaj deo deklaracije ukoliko ona, kako se očekuje, zaista i bude usvojena na kongresu stranke u Lajpcigu.

Za sada Ugovor EU uopšte ne predviđa mogućnost da neka od članica napusti evrozonu.

Prošle sedmice je i sama Angela Merkel, posle novog zaoštravanja dužničke krize u Grčkoj, pomenula mogućnost napuštanja evrozone.

"Ako Grčka kaže da ne želi da ostane u evrozoni, mi ćemo to prihvatiti", rekla je nemačka kancelarka tokom samita G-20 u Kanu.

autor: AS izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side