13.03.2017 Atina

Cipras je protiv kluba moćnih u EU

Cipras je protiv kluba moćnih u EU Foto: prtscr ytb
Premijer Grčke Aleksis Cipras je danas upozorio da "klub moćnih" u Evropskoj uniji (EU) može da ugrozi "evropske tekovine" i da izazove "de fakto podelu" među 27 zemalja-članica.

Dok Evropa prolazi kroz "krizu orijentacije", "bilo bi bolje govoriti o Evropi sa više izbora, umesto o Evropi u više brzina", napisao je Aleksis Cipras u članku na sajtu levičarskog lista "Efimerida ton sinkakton".

On je time odgovorio na ideju koju su u petak na samitu EU u Briselu iznele Nemačka i Francuska, o Evropi "u više brzina", da bi se time prevazišle posledice "Bregzita".

Po rečima Ciprasa, "uvođenjem ograničene Evrope (...), 'a la kart', ona gubi snagu".

"Opadanje solidarnosti među državama-članicama je zabrinjavajući znak za evropsku koheziju, a jačanje ekstremne desnice pokazuje gubitak poverenja u evropski model", napisao je on.

"Moramo napustiti i samu pomisao o 'klubu moćnih' koji će imati zasebna unutrašnja pravila (...), i onih van zone evra, koji će nužno biti u njihovoj satelitskoj orbiti", smatra Aleksis Cipras.

Dok je njegova zemlja, zahvaćena dužničkom krizom i radikalnom politikom štednje koju joj je nametnula zona evra, i dalje slaba karika EU, Aleksis Cipras je za saradnju u okviru postojećih institucija.

"Jačanje EU trebalo bi da počne od poboljšanja postojeće saradnje. Moramo napustiti svaku pomisao na podelu po postojećim grupama, kao što su evrozona ili Šengensko područje", napisao je on.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Milovanović: Neko priprema neprijateljsko preuzimanje Energoprojekta Milovanović: Neko priprema neprijateljsko preuzimanje Energoprojekta

  Generalni direktor beogradskog Energoprojekta Vladimir Milovanović izjavio je da su sumnjive okolnosti kupoprodaje akcija tog preduzeća na Beogradskoj berzi, što izaziva sumnju da se priprema "neprijateljsko" preuzimanje Energoprojekta.

 • Vlada Hrvatske priprema zakon za pomoć Agrokoru Vlada Hrvatske priprema zakon za pomoć Agrokoru

  Potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka privrede Martina Dalić izjavila je danas da je pri kraju izrada nacrta zakona kojim bi se pomoglo sistemski važnim kompanijama koje ne mogu uredno da otplaćuju svoje dugove, poput Agrokora, a s ciljem zaštite hrvatske ekonomije.

 • Novi krug testiranja kandidata za prekvalifikaciju za IT sektor Novi krug testiranja kandidata za prekvalifikaciju za IT sektor

  Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas da će u nedelju, 26. marta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu biti održan drugi krug testiranja 200 kandidata za prekvalifikaciju za IT sektor, kako bi se odabralo prvih 100 koji će pohađati taj program.

 • Kiril Tjurdenjev novi generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev novi generalni direktor NIS-a

  Novi generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) je Kiril Tjurdenjev, dosadašnji prvi zamenik generalnog direktora NIS-a za preradu i promet, saopštila je danas ta kompanija.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS Side Sajam