13.03.2017 Atina

Cipras je protiv kluba moćnih u EU

Cipras je protiv kluba moćnih u EU Foto: prtscr ytb
Premijer Grčke Aleksis Cipras je danas upozorio da "klub moćnih" u Evropskoj uniji (EU) može da ugrozi "evropske tekovine" i da izazove "de fakto podelu" među 27 zemalja-članica.

Dok Evropa prolazi kroz "krizu orijentacije", "bilo bi bolje govoriti o Evropi sa više izbora, umesto o Evropi u više brzina", napisao je Aleksis Cipras u članku na sajtu levičarskog lista "Efimerida ton sinkakton".

On je time odgovorio na ideju koju su u petak na samitu EU u Briselu iznele Nemačka i Francuska, o Evropi "u više brzina", da bi se time prevazišle posledice "Bregzita".

Po rečima Ciprasa, "uvođenjem ograničene Evrope (...), 'a la kart', ona gubi snagu".

"Opadanje solidarnosti među državama-članicama je zabrinjavajući znak za evropsku koheziju, a jačanje ekstremne desnice pokazuje gubitak poverenja u evropski model", napisao je on.

"Moramo napustiti i samu pomisao o 'klubu moćnih' koji će imati zasebna unutrašnja pravila (...), i onih van zone evra, koji će nužno biti u njihovoj satelitskoj orbiti", smatra Aleksis Cipras.

Dok je njegova zemlja, zahvaćena dužničkom krizom i radikalnom politikom štednje koju joj je nametnula zona evra, i dalje slaba karika EU, Aleksis Cipras je za saradnju u okviru postojećih institucija.

"Jačanje EU trebalo bi da počne od poboljšanja postojeće saradnje. Moramo napustiti svaku pomisao na podelu po postojećim grupama, kao što su evrozona ili Šengensko područje", napisao je on.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,01 dinar Evro danas 118,01 dinar

  Dinar danas ima rekordno visoku vrednost u ovoj godini u odnosu na evro jer je zvanični srednji kurs 118,0128 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Brnabić: Srateški partner RTB-a do kraja godine Brnabić: Srateški partner RTB-a do kraja godine

  Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas kazala da će Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor ove godine dobiti strateškog partnera.

 • Južnoafrička Republika prvi put na Sajmu turizma Južnoafrička Republika prvi put na Sajmu turizma

  Dosadilo vam je da letujete na istim destinacijama, napamet znate sva okolna letovališta i ne postoji plaža u okolini gde se niste osunčali? Od putovanja želite više? Žudite za avanturom kakva se ne nudi u standardnim turističkim ponudama, sanjate o neosvojenim prostranstvima i dalekim kontinentima? Rado biste iz hladne u sumorne zime migrirali u tople krajeve? Ako ste na bar jedno pitanje odgovorili potvrdno, pravo je vreme da posetite Halu 2A na Beogradskom sajmu gde se održava 40. Međunarodni sajma turizma gde će se ove godine po prvi put predstaviti Južnoafrička pokrajna North West.

 • Brnabić: RTB Bor je stao na noge Brnabić: RTB Bor je stao na noge

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izavila je danas u Boru da je RTB Bor "stao na noge", da ispunjava sve svoje obaveze i da u potpunosti primenjuje Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR).

Preporuke prijatelja
FEST 2018
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw