13.03.2017 Atina

Cipras je protiv kluba moćnih u EU

Cipras je protiv kluba moćnih u EU Foto: prtscr ytb
Premijer Grčke Aleksis Cipras je danas upozorio da "klub moćnih" u Evropskoj uniji (EU) može da ugrozi "evropske tekovine" i da izazove "de fakto podelu" među 27 zemalja-članica.

Dok Evropa prolazi kroz "krizu orijentacije", "bilo bi bolje govoriti o Evropi sa više izbora, umesto o Evropi u više brzina", napisao je Aleksis Cipras u članku na sajtu levičarskog lista "Efimerida ton sinkakton".

On je time odgovorio na ideju koju su u petak na samitu EU u Briselu iznele Nemačka i Francuska, o Evropi "u više brzina", da bi se time prevazišle posledice "Bregzita".

Po rečima Ciprasa, "uvođenjem ograničene Evrope (...), 'a la kart', ona gubi snagu".

"Opadanje solidarnosti među državama-članicama je zabrinjavajući znak za evropsku koheziju, a jačanje ekstremne desnice pokazuje gubitak poverenja u evropski model", napisao je on.

"Moramo napustiti i samu pomisao o 'klubu moćnih' koji će imati zasebna unutrašnja pravila (...), i onih van zone evra, koji će nužno biti u njihovoj satelitskoj orbiti", smatra Aleksis Cipras.

Dok je njegova zemlja, zahvaćena dužničkom krizom i radikalnom politikom štednje koju joj je nametnula zona evra, i dalje slaba karika EU, Aleksis Cipras je za saradnju u okviru postojećih institucija.

"Jačanje EU trebalo bi da počne od poboljšanja postojeće saradnje. Moramo napustiti svaku pomisao na podelu po postojećim grupama, kao što su evrozona ili Šengensko područje", napisao je on.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Ministarstvo: Cilj novog aranžmana sa MMF makrostabilnost kao osnova rasta Ministarstvo: Cilj novog aranžmana sa MMF makrostabilnost kao osnova rasta

    Srpskа delegаcijа koju predvode guvernerka Nаrodne bаnke Jorgovаnkа Tаbаković i ministаr finаnsijа Dušаn Vujović sаstаlа se u Vаšingtonu sа izvršnim direktorom Međunаrodnog monetаrnog fondа (MMF) Tаo Zаngom, sa kojim su razgovarali o novom aranžmanu Srbije sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Preporuke prijatelja
zagreb
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw