13.03.2017 Atina

Cipras je protiv kluba moćnih u EU

Cipras je protiv kluba moćnih u EU Foto: prtscr ytb
Premijer Grčke Aleksis Cipras je danas upozorio da "klub moćnih" u Evropskoj uniji (EU) može da ugrozi "evropske tekovine" i da izazove "de fakto podelu" među 27 zemalja-članica.

Dok Evropa prolazi kroz "krizu orijentacije", "bilo bi bolje govoriti o Evropi sa više izbora, umesto o Evropi u više brzina", napisao je Aleksis Cipras u članku na sajtu levičarskog lista "Efimerida ton sinkakton".

On je time odgovorio na ideju koju su u petak na samitu EU u Briselu iznele Nemačka i Francuska, o Evropi "u više brzina", da bi se time prevazišle posledice "Bregzita".

Po rečima Ciprasa, "uvođenjem ograničene Evrope (...), 'a la kart', ona gubi snagu".

"Opadanje solidarnosti među državama-članicama je zabrinjavajući znak za evropsku koheziju, a jačanje ekstremne desnice pokazuje gubitak poverenja u evropski model", napisao je on.

"Moramo napustiti i samu pomisao o 'klubu moćnih' koji će imati zasebna unutrašnja pravila (...), i onih van zone evra, koji će nužno biti u njihovoj satelitskoj orbiti", smatra Aleksis Cipras.

Dok je njegova zemlja, zahvaćena dužničkom krizom i radikalnom politikom štednje koju joj je nametnula zona evra, i dalje slaba karika EU, Aleksis Cipras je za saradnju u okviru postojećih institucija.

"Jačanje EU trebalo bi da počne od poboljšanja postojeće saradnje. Moramo napustiti svaku pomisao na podelu po postojećim grupama, kao što su evrozona ili Šengensko područje", napisao je on.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 119,48 Evro danas 119,48

  Dinar danas ima najvišu vrednost prema evru u ovoj godini i zvanični srednji devizni kurs je 119,4898 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Indeksi na Vol stritu bez promena, blagi rast cena nafte Indeksi na Vol stritu bez promena, blagi rast cena nafte

  Indeksi na Vol stritu danas su gotovo bez promena, za razliku od indeksa na drugim svetskim berzama koje su završile trgovanje u plusu, dok su cene nafte blago porasle.

 • Mihajlovićeva s vlasnikom Azvija o završetku izgradnje Žeželjevog mosta Mihajlovićeva s vlasnikom Azvija o završetku izgradnje Žeželjevog mosta

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa vlasnikom i generalnim direktorom španskog Azvija Manuelom Kontrerasom Ramosom i Fernandom de la Tore de Alvaradom, o izgradnji Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu i gradnji deonica na drumskom Koridoru 10 na kojima je ova kompanija glavni izvođač.

 • Evro sutra 119,40 dinara Evro sutra 119,40 dinara

  Dinar će u sredu imati najvišu vrednost prema evru u ovoj godini i zvanični srednji devizni kurs biće 119,4067 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side