Cene jestivog ulja iste u Nemačkoj i Srbiji
06.12.2012 Beograd

Cene jestivog ulja iste u Nemačkoj i Srbiji

Cene jestivog ulja iste u Nemačkoj i Srbiji
Asocijacija potrošača Srbije (APOS) saopštila je danas da je upoređivanjem cena na tržištu Srbije i EU došla do podatka da litar jestivog ulja u Srbiji košta koliko i u Nemačkoj.

Kako se navodi, u testu kvaliteta jestivih suncokretovih ulja na tržištu Nemačke, koji je 20. novembra objavila Fondacija Varentest (Stiftung Warentest), stoji da je cena litra ulja u Nemačkoj 1,49 evra, što je približno koliko i u Srbiji.

APOS je podsetio da litar ulja iz robnih rezervi u Srbiji košta 142 dinara, prosečna cena u slobodnoj prodaji je 168, a u manjim prodavnicama i do 190 dinara.

"Ako uzmemo u obzir razliku u standardu, potrošači Srbije opravdano zahtevaju odgovor na pitanje da li su za cene osnovnih namirnica jedini krivci trgovci i njihove marže, ili odgovornost snosi i država, s obzirom na to da je ulje iz robnih rezervi tek nešto jeftinije od ulja na tržištu razvijenih zemalja EU", piše u saopštenju.

"Kako je moguće da se u Nemačkoj u kojoj se prosečna plata meri u hiljadama evra u cenu od 170 dinara uklopi proizvodnja, distribucija, trgovačka marža, a da kod nas, gde je prosečna plata par stotina evra, za istu cenu niko u tržišnom lancu nije zadovoljan a potrošači snose najveći teret", pita se APOS.

autor: VS izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 6.12.2012, 21:46h JEREMIJA

    To sam pisao odavno da su cene u Srbiji prevazisle evropske ,a standard plate .

enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side