Čadežu novi mandat u Bordu direktora Evrokomore
15.10.2020 Beograd

Čadežu novi mandat u Bordu direktora Evrokomore

Čadežu novi mandat u Bordu direktora Evrokomore Foto: Novi magazin/Zoran Raš
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, na današnjem zasedanju Generalne skupštine Evrokomore, ponovo je izabran za člana Borda direktora najveće evropske poslovne asocijacije koja predstavlja 20 miliona kompanija i okuplja 45 nacionalnih i 1.700 regionalnih i lokalnih komora.


Čadežu, koji kopredsedava Odboru za zajedničko tržište i vodi Digitalnu mrežu Evrokomore, to je treći jednogodišnji mandat u najvišem rukovodstvu Evrokomore u kome predstavlja komore iz zemalja koje nisu članice EU, saopštila je PKS.

"Ovo je ne samo još jedno priznanje meni lično i Privrednoj komori Srbiji za doprinos koji smo proteklih godina dali aktivnim angažovanjem u radu Evrokomore, već je, u ovom trenutku, posebno značajno za Zapadni Balkan. Daje nam mogućnost da i u narednom periodu u Briselu najdirektnije zastupamo stavove zapadnobalkanskih ekonomija i kompanija u procesu evropskih integracija, povezujemo ih sa kompanijama iz Evropske unije i kroz razmenu informacija i iskustva sa kolegama iz drugih komora kreiramo zajedničke programe i usluge za konkurentnije poslovanje naših članica", kazao je Čadež.

Dodao je da je to ostvarivo jer Evrokomora i njen predsednik Кristof Lajtl podržavaju napore za čvršće ekonomske integracije unutar regiona i sa EU, realizaciju inicijative za implementaciju četiri evropske slobode kroz izgradnju zajedničkog zapadnobalkanskog tržišta bez barijera i proširenje EU na Zapadni Balkan.

Ta podrška, ukazao je, dodatno je potvrđena i nedavnom odlukom o formiranju posebnog odbora Evrokomore za susedstvo i proširenje.

Evrokomora je, kako je podsetio Čadež, svoju jasnu poruku i zalaganje za brže evrointegracije Zapadnog Balkana, uputila i zvanično Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji, u dokumentu, usvojenom na današnji dan prošle godine, pozivajući evropske institucije da u tome što snažnije i konkretnije podrže ekonomije regiona.

"Verujem da su naše angažovanje i glas evropske privrede doprineli da danas imamo i ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan, koji će zajedno sa američkom podrškom koju smo dobili vašingtonskim sporazumom doprineti rastu, ekonomskom snaženju, većoj stabilnosti u regionu i ubrzanju reformi kako bi zapadnobalkanske ekonomije spremnije i brže ušle u Evropsku uniju", kazao je Čadež.

Činjenica da 20 miliona kompanija, okupljenih u komorama – članicama Evrokomore, poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana već vide kao deo evropske privrede i žele da ekonomije ovog regiona Balkana što pre i formalno postanu deo EU, po rečima predsednika PКS, snažan je vetar u leđa i inicijativi Кomorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, za inkluzivno proširenje.

"Očekujemo i sa partnerima iz EU posvećeno radimo, da realizacija te inicijative počne već tokom aktuelnog, nemačkog predsedavanja, što će kompanijama iz regiona, sa usvajanjem standarda EU i primenom usklađenih zakona i propisa i pre zvaničnog članstva u EU, obezbediti ekonomske povlastice kakve uživaju i privrede zemalja članica", istakao je Čadež.

To je, kako je rekao, interes i srpske ekonomije, jer će smanjiti troškove i povećati konkurentnost kompanija, obezbediti im bolji pristup finansijama, ubrzati trgovinu i omogućiti rast međusobne i razmene sa svetom, ali i interes kompanija iz EU, koje ovde već posluju i nameravaju da se šire u regionu, evropske privrede kao najvećeg spoljnotrgovinskog partnera i najvećeg investitora u Srbiji i regionu.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side