30.04.2019 Beograd

Čadež za FAZ: Dualno obrazovanje i kvalitetni dobavljači – adut Srbije u trci za investitore

Čadež za FAZ: Dualno obrazovanje i kvalitetni dobavljači – adut Srbije u trci za investitore Foto: Z. Raš
Dualno obrazovanje je velika prednost Srbije u trci za Folksvagenovu i druge strane investicije, ocenjuje ugledni nemački list Frankfurter Algemajne Cajtung (FAZ), prenoseći u analizi ekonomske i političke situacije u Srbiji izjavu predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža i odajući mu priznanje za uvođenje te novine u srpski školski sistem, saopštila je danas PKS.

"Srbija je jedina zemlja u regionu koja je kroz intenzivnu razmenu iskustva sa nemačkim, austrijskim i švajcarskim institucijama i kompanijama, ne samo eksperimentalno uvela dualni model obrazovanja već je taj sistem i ozakonila", naveo je FAZ, citirajući Čadeža.

Predsednik PKS je najavio da će zakon, koji će sistem srednjih stručnih škola postaviti na dualnu osnovu, stupiti na snagu u septembru ove godine i istakao da je inicijativu za uvođenje dualnog obrazovanja koja je potekla od privrede, podržala i politika.

"Pilot projekti u koje je uključeno 4.500 đaka i 80 srednjih škola u celoj zemlji, pokazuju koliko je ta ideja uspešna", ističe se u tekstu nemačkog dnevnika.

Podsećajući da je Srbija po Duing biznis listi Svetske banke i sličnim listama daleko ispred Bugarske, Čadež je kao najbolji argument u prilog tvrdnje da je Srbija najpoželjnija investiciona destinacija u Jugoistočnoj Evropi naveo iskustvo onih koji su već investirali i posluju u Srbiji.

Kao posebnu prednost je istakao kvalitet potencijalnih dobavljača Folksvagena.

"Velikog proizvođača automobila kakav je Folksvagen u Srbiji bi dočekalo više od 200 dobavljača koji imaju sopstvenu proizvodnju u zemlji. Srbija je već dugo lokacija na kojoj posluju Boš, Kontinental i druge svetske marke", rekao je Čadež.

Na pitanje koliko je Srbiji, u trci za strane investitore, prepreka što nije članica EU, Čadež je objasnio da je zbog toga "neophodno da se uvek dodatno potrudimo kako bi se izjednačili sa komšijama koji imaju tu prednost".

"Mi dnevno moramo da se dokazujemo i potencijalnim investitorima i onima koji već posluju u Srbiji. Moramo da budemo otvoreni za sva pitanja. Ali, možda je baš to razlog za investicioni bum u Srbiji kao i za našu dobru poziciju na svetskim rang listama", rekao je predsednik PKS.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side