Čadež: Saradnjom evropskih komora do brže digitalizacije privrede
30.06.2020 Beograd

Čadež: Saradnjom evropskih komora do brže digitalizacije privrede

Čadež: Saradnjom evropskih komora do brže digitalizacije privrede Foto: Novi magazin/Zoran Raš
Predsednik Privredne komore Srbije (PКS) Marko Čadež najavio je danas, predsedavajući onlajn sastanku Mreže digitalnih usluga Evrokomore, da će najveća evropska poslovna asocijacija kreirati bazu novih elektronskih servisa koje su komore članice tokom pandemije koronavirusa pokrenule i pružile svojim kompanijama.

On je rekao da se to radi kako bi se komore podržale da se što brže digitalno transformišu, pređu na digitalno privređivanje i lakše prežive iznenadni i snažni udar korona virusa na poslovanje.

Baza digitalnih usluga i kontakti komorskih eksperata za digitalnu tranformaciju, po rečima Čadeža, biće na raspolaganju svim članicama Evrokomore, koje će, koristeći iskustva i umrežavajući se sa kolegama iz drugih komora, kreirati svoje i zajedničke alate podrške, pre svega, malim i srednjim preduzećima, saopštila je PKS.

"To će nam svima pomoći da što efikasnije podržimo naše kompanije da digitalizuju svoje poslovne modele i usluge, izmeste poslovne aktivnosti u sajber prostor, nastave što uspešnije da posluju u novim okolnostima, ublaže posledice pandemije, ali i povećaju otpornost na neke nove krize", rekao je Čadež.

Ova zdravstvena kriza, koja je dala do sada najveći podsticaj digitalizaciji poslovanja, po oceni predsednika PKS, "velika je lekcija za globalnu privredu, ali i velika potvrda da digitalna transformacija, jačanje digitalnih servisa i platformi, posebno onih namenjenih malim i srednjim kompanijama, zajednički rad na novim alatima i programima podrške i korišćenje svih raspoloživih izvora finansijske podrške, mora da bude prioritet nad prioritetima – imperativ za Evrokomoru i svaku članicu pojedinačno".

Na sastanku Mreže digitalnih usluga Evrokomore predstavljena su i razmenjena iskustva u primeni deset digitalnih programa i servisa koje su evropske komore, uključujući i PКS, pružile svojim članicama tokom pandemije.

Uz redovni program digitalne transformacije tokom krize kovid-19, PKS već početkom aprila pokrenula je i SPEED program sa ciljem da mikro, mala i srednja preduzeća uputi u digitalno poslovanje i da im olakša i pomogne u prelasku na novi način rada", rekao je Predrag Nikolić, direktor Centra za digitalnu transformaciju.

Reč je, kako je objasnio Nikolić, o dvodnevnoj besplatnoj onlajn konsultantskoj podršci kompanijama iz svih industrija kako bi digitalizovale svoje unutrašnje procese i uspostavile digitalnu komunikaciju sa kupcima, dobavljačima, partnerima. Iskusni sertifikovani konsultanti pružali su direktnu podršku kompanijskim timovima kroz pomoć u proceni trenutnog stanja i potreba i savete kako da, digitalizujući procese, povećaju produktivnost i prodaju.

"Кroz ovaj program, u prvom talasu, prošlo je oko sto srpskih mikro, malih i srednjih kompanija, a o jačanju svesti o značaju prelaska na digitalno poslovanje i potrebi podrške govori i podatak da se za prva dva dana od rapisivanja javnog poziva, Centru javilo više od 150 preduzeća. Paralelno, realizujemo naš redovan program podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća za koji je konkurisalo više od 600 kompanija", naglasio je Nikolić.

Za PKS i ostale evropske komore su, kako je dodao, dragocena danas predstavljena iskustva i alati podrške grčke, belgijske, ruske, austrijske, hrvatske, holandske, italijanske, luksemburške i gruzijske komore.

"Austrijska i luksemburška komora imaju slične pakete usluge podrške članstvu kao i PKS. Кomora Grčke je kreirala platformu za elektronsku trgovinu otvorenu za sve trgovce koji žele da listiraju svoje proizvode odnosno 'da otvore radnju' na ovoj platformi. Digitalna platforma, kojom rukovode nacionalne umrežene i lokalne komore, omogućava korisniku umrežavanje radi pronalaženja novih poslovnih prilika", naveo je Nikolić.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side