16.04.2018 Beograd

Čadež: Radujemo se otvaranju predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Beogradu

Čadež: Radujemo se otvaranju predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Beogradu Foto: Z. Raš
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da se srpski privrednici raduju ponovnom otvaranju predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Beogradu, najavljenom za 18. april.

"Privredna komora Srbija ima izuzetno dobru saradnju sa Hrvatskom gospodarskom komorom. Radujemo se što su privrednici iz Hrvatske prepoznali Srbiju kao dobro tžište, ali i da mi imamo kompanije koje mogu da budu konkurentne i da dobro posluju na hrvatskom tržištu", kazao je Čadež agenciji Beta.

On je dodao da očekuje da će se u narednom periodu ne samo povećati robna razmena između Srbije i Hrvatske već i da će dobra privredna saradnja privrednih komora dve zemlje doprineti pronalaženju zajedničkih investicionih projekata srpskih i hrvatskih kompanija.

Čadež je rekao da će Hrvatska gospodarska komora obezbediti infrastrukturu i prostorije za predstavništvo Privredne komore Srbije u Zagrebu.

"Do kraja godine imaćemo svog predstavnika u Zagrebu", istakao je predsednik PKS.

Srpska privreda u razmeni s Hrvatskom ostvaruje suficit, što je po njegovim rečima rezultat dobrog poslovanja dela srpskih kompanija koje imaju šta da ponude hrvatskom tržištu, pogotovo u prerambenoj industriji.

"Srbija u poslednje dve godine ima sve raznovrsniju ponudu iz različitih sektora industrije. Rastu izvoza u Hrvatsku doprinosi i to što u Srbiji posluju uspešne hrvatske kompanije koje svoju robu plasiraju i na tom tržištu", kazao je Čadež.

 

 

Na sajmu privrede u Prištini više od 150 srpskih kompanija

Više od 150 privrednika iz 70 kompanija, članica Privredne komore Srbije, učestvovaće od 18. do 21. aprila na Sajmu privrede u Prištini, najavio je danas predstednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Na štandu od 360 kvadrata, potencijalnim partnerima sa kosovskog tržišta i iz drugih ekonomija regiona, predstaviće se firme iz svih industrija - od prehrambene, preko metalske, mašinske i elektro, drvoprerađivačke, farmaceutske, hemijske, tekstilne, do građevinske, ali i iz sektora usluga - trgovine, IT i telekomunikacija.

"Interesovanje za ovaj sajam je ogromno, veće nego što smo se nadali. Posebno je zanimljivo što će se predstaviti mikro, mala i srednja preduzeća, a više od pedeset ih je iz raznih prerađivačkih sektora. Velike kompanije su odavno tamo prisutne", rekao je Čadež agenciji Beta.

Dodao je da je interesovanje srpskih proizvođača za nastupe na prištinskim sajmovima i poslovanje na kosovskom tržištu sve je veće iz godine u godinu. 

"Iako na ovom sajmu učestvujemo prvi put, mesto više na štandu Privredne komore Srbije tražilo se još pre mesec dana", rekao je Čadež. 

Tome su, kako je istakao, osim blizine tržišta, što je posebno važno za manje kompanije, doprinele i zajedničke aktivnosti privrednih komora Srbije i Kosova na povezivanju poslovnih zajednica i otklanjanju prepreka za privređivanje, ali i pozitivna ; iskustva srpskih kompanija koje su u protekle tri godine učestvovale na jesenjem sajmu poljoprivrede u Prištini.

Veće kompanije koje su među prvima učestvovale na poljoprivrednom sajmu, po rečima Čadeža, ostvarile su značajne kontakte, dogovorile poslove i uveliko posluju na tom tržištu, a podstaknute njihovim iskustvima narednih godina krenula su i mala i srednja preduzeća. 

"Najnovije analize PKS pokazuju da je svaka druga kompanija koja je učestvovala na poljoprivednom sajmu u Prištini u septembru 2016. i 2017. prošle godine povećala prodaju na kosovskom tržištu, što potvrđuje i rastući promet u trgovini koji se približava iznosu od pola milijarde evra godišnje", rekao je Čadež.

Privredni sajam u Prištini je, po njegovoj oceni, prilika ne samo za ugovaranje poslova i zajedničkih nastupa srpskih i kosovskih firmi već i za dogovore o regionalim projektima.

Svoju ponudu na sajmu u Prištini predstaviće, osim proizvođača prehrambene robe - hrane i pića (od čajeva, začina, supa, preko smrznutih peciva i bureka, prerađenog i konzervisanog voća i povrća do vode, bezalkoholnih pića i voćnih rakija), ovoga puta najbrojnije firme koje proizvode najraznovrsnije metalne i elektrotehničke proizvode, mašine, uređaje i opremu.

Potencijalnim kupcima te kompanije nude pumpe, transformatore, destilacionu i opremu za energetsku efikasnost, ; bolničku instalacionu tehniku, senzorske slavine, tuševe za bazene i plaže, mašine za rudnike, kamenolome i građevinarstvo, konstrukcije od metala i kovanog gvožđa, vage, sita i filtere, žičane opruge i dušeke, kotlove za centralno grejanje, stubove za javno osvetljenje, mobilnu telefoniju i dalekovode, metalne proizvode od inoksa, solarne kolektore i sisteme, komunalna vozila...

Na prištinskom sajmu privrede predstaviće se i drvoprerađivači - proizvođači nameštaja, stolarije, ploča, furnira i podova, peleta, i tekstilne fabrike – čarapa, odeće i obuće za decu i odrasle i industrijskog tekstila. 

Među izlagačima su i proizvođači hemijske robe, kao što su sredstva za održavanje higijene ili dezinfekciju, zatim proizvoda i ambalaže od plastike i hartije, kozmetičkih i medicinskih preparata i sredstava.

Na štandu PKS izlažu građevinske i projektantske kompanije i industrija građevinskog materijala, firme koje se bave konsaltingom, inženjeringom i transferom tehnologija u konditorskoj i pekarskoj industriji, inženjerskim i tehničkim projektovanjem i savetovanjem, telekomunikacijama, računarskim programiranjem, grafičkim uslugama, edukacijom zaposlenih u obrazovanju i izradom ; eb aplikacija za potrebe obrazovnih ustanova.

Nastup srpskih kompanija na toj sajamskoj manifestaciji, Privredna komora organizuje u sklopu saradnje sa Privrednom komorom Kosova, koja će za izlagače sajma upriličiti direktne, B2B razgovore sa potencijalnim partnerima za trgovinu, zajedničke nastupe, ulaganja i druge poslovne aranžmane.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ljajić: Uvođenjem kosovskih taksi sporazum CEFTA doveden u pitanje Ljajić: Uvođenjem kosovskih taksi sporazum CEFTA doveden u pitanje

  Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je da je Sorazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) iz 2006. godine posle uvođenja taksi od 100 odsto na srpsku robu na Kosovu, doveden u pitanje i da zahteva oporavak da bi se održao.

 • Lidl upozorio potrošače da poklon kartice ne kupuju od preprodavaca Lidl upozorio potrošače da poklon kartice ne kupuju od preprodavaca

  Kompanija Lidl Srbija upozorila je danas potrošače da su se na pojedinim sajtovima, kao i na profilima na društvenim mrežama, pojavili oglasi za prodaju Lidl poklon kartica, po cenama nižim od njihove vrednosti.

 • Evro sutra 117,94 dinara Evro sutra 117,94 dinara

  Dinar će u sredu biti jači za 0,1 odsto u odnosu na evro i zvanični srednji kurs biće 117,9446 dinara za jedan evro, što će biti najjača vrednost dinara u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Mihajlović: Još 850 miliona dinara za puteve u Podunavskom okrugu Mihajlović: Još 850 miliona dinara za puteve u Podunavskom okrugu

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, rekla je danas u Smederevskoj Palanci da bez ulaganja u infrastrukturu nema razvoja i napretka nijedne opštine u Srbiji i da će Vlada nastaviti da ulaže i u saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side