Čadež poziva na novi početak u odnosima privrednika Srbije i Kosova baziran na poverenju
03.07.2020 Beograd

Čadež poziva na novi početak u odnosima privrednika Srbije i Kosova baziran na poverenju

Čadež poziva na novi početak u odnosima privrednika Srbije i Kosova baziran na poverenju Foto: Novi magazin/Zoran Raš
Poruka privrednika Srbije i Кosova je jasna: potreban nam je "novi početak" u našim odnosima, zasnovan na poverenju, pragmatičnom pristupu realnosti i jačanju naših ekonomskih odnosa, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u razgovoru za "Frankfurter Algemajne Cajtung" (FAZ),


Tom porukom, uz uverenje da je ona stigla do vlada u Beogradu, Prištini, Vašingtonu i Briselu, taj nemački dnevnik zaključuje svoju, danas objavljenu, analizu aktuelnih srpsko-kosovskih odnosa pod naslovom "Ekonomija kao primer", odajući priznanje Čadežu za doprinos uspostavljanju saradnje dve komore i ekonomskih veza kao preduslova za normalizaciju političkih odnosa, saopštila je PKS.

FAZ konstatuje da se Srbija i Кosovo ne slažu politički, ali da dve komore blisko sarađuju, što o u srpsko-kosovskim odnosima predstavlja "tračak nade".

U tekstu se navodi da su dve komore pokazale "da su rešenja uprkos komplikovanoj situaciji moguća i bez američke intervencije", a da je "preokret nastao Čadežovim dolaskom na čelo Privredne komore Srbije i zelenim svetlom da Privredna komora Кosovo postane članica Euroćambres-a, krovne organizacije evropskih komora".

"Кomora Кosova je 2015. godine postala član Euroćambres-a, krovne organizacije evropskih komora – i to uz izričito srpsko odobrenje. To je nezamislivo na ostalim nivoima, s obzirom da Beograd pokušava da spreči bilo kakvo članstvo Кosova u međunarodnim organizacijama. Pre 2015. godine i Privredna komora Srbije je blokirala prijem Кosova, ali dolaskom novog šefa – Čadeža došlo je do promene načina razmišljanja", ističe se u tekstu.

Uz zapažanje da se u politički "teškom okviru za približavanje Srbije i Кosova" i "ekonomsko zbližavanje odvija komplikovano", FAZ podseća da je Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, doneo novi pristup - započeo "energičnu blic diplomatiju klatna između Кosova i Srbije" pod motom "Prvo privreda, pa politika", i da je to početkom godine rezultiralo "potpisivanjem nekoliko pisama o namerama o uspostavljanju direktnog železničkog i vazdušnog saobraćaja između Beograda i Prištine, prekinutog još 1999. godine, kao i o završetku auto-puta od srpske do kosovske prestonice".

Iako se, kako nemački dnevnik primećuje, "suzdržava od direktne kritike Evropske unije, koja godinama pokušava da uspostavi dijalog između Кosova i Srbije", Čadež je vrlo jasan i ukazuje da "u Evropskoj uniji važi pravilo da ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno – što za posledicu ima, da između Кosova i Srbije ništa nije dogovoreno, jer ništa nije moglo da se dogovori".

Čadež smatra da je u ovom trenutku Grenelov pristup u rešavanju faktičkih, suštinskih pitanja efikasan, da je konstruktivno što je u Beogradu i Prištini tražio prvo razgovor sa investitorima i poslovnim ljudima i što želi da se udalji od politike i približi privredi i svakodnevnim pitanjima.

"Bitno je da počnu razgovori – što je Grenelu već pošlo za rukom", ocenio je Čadež.

Takav američki pristup, doprineo je, dodaje se u tekstu FAZ-a, da se i EU ponovo više angažuje u regionu što i nije loše.

FAZ naglašava da takav pristup podržava i Berat Rukići, predsednik Privredne komore Кosova koji je u razgovoru naveo probleme sa kojima se susreću i kosovski privrednici - netarifne trgovinske barijere kojima su izložene kosovske kompanije, jer Beograd ne priznaje državnost Кosova.

Tako Srbija, prema Rukićiju, ne dozvoljava prolaz na graničnim prelazima kamionima sa registarskim tablicama Кosova, a proizvodima "Made in Кosovo" zabranjuje uvoz i tranzit. To, po njegovim rečima, veoma pogađa kosovsku špeditersku branšu, ometa srpsko-kosovsku trgovinu i izvoz Кosova u treće zemlje.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Er Srbija i Turkiš erlajnz šire saradnju Er Srbija i Turkiš erlajnz šire saradnju

    Srpski nacionalni avio-prevoznik Er Srbija i Turkiš erlajnz postigli su sporazum o proširenju poslovne saradnje kod-šer ugovorom koji će pokrivati destinacije iz saobraćajnih mreža obe kompanije, saopštila je danas Er Srbija.

  • Svetska banka finansira program integrisanog razvoja koridora Save i Drine Svetska banka finansira program integrisanog razvoja koridora Save i Drine

    Svetska banka (SB) objavila je danas da je Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori odobrila 123,2 miliona evra (134 miliona dolara) za prvu fazu programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine (SDIP) čiji je cilj da ojača prekograničnu saradnju kroz upravljanje vodnim resursima i da unapredi plovnost vodnog puta i zaštitu od poplave.

  • Vučić: Država do sada pomogla privredu i građane sa 5,8 milijardi evra Vučić: Država do sada pomogla privredu i građane sa 5,8 milijardi evra

    Paket pomoći, koji je država Srbija namenila privredi i građanima, kako bi ublažila posledice pandemije koronavirusa, do sada ukupno iznosi 5,8 milijardi evra, odnosno 12 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je jedan od najvećih paketa pomoći koji je neka zemlja pripremila, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side