31.10.2017 Beograd

Čadež: Podrška za bolje poslovanje kompanija u regionu

Čadež: Podrška za bolje poslovanje kompanija u regionu Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je danas u Briselu da je za jedinstveno regionalno ekonomsko tržište bitno da EU, CEFTA i privredne komore regiona maksimalno podrže nacionalne koordinatore.

Te koordinatore su imenovali premijeri šest ekonomija Zapadnog Balkana, a zaduženi su za sprovođenje Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor.

Taj Akcioni plan usvojen je u julu na Samitu Zapadnog Balkana u Trstu čiji je cilj da se konkretnim aktivnostima otvore nove mogućnosti za rast, razvoj, veću konkurentnost i zapošljavanje u regionu.

Kako je saoštila PKS, Čadež je u Briselu prisustvovao prvom sastanku nacionalnih koordinatora sa predstavnicima Saveta za regionalnu saradnju, CEFTA sekretarijata, KIF-a i međunarodnih finansijskih institucija.

Čadež je kazao da će sprovođenje tog plana na terenu obezbediti pre svega bolje uslove poslovanja kompanija u regionu Zapadnog Balkana.

"Ne samo lakšu mobilnost, konekciju ili bolju infrastrukturu, već širenje zone za poslovanje naših malih ekonomija na jedinstveni ekonomski prostor od 18 do 20 miliona ljudi što svakoj firmi pojedinačno otvara nove mogućnosti za efikasnije i uspešnije poslovanje", rekao je Čadež, koji je i predsednik Upravnog odbora komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke.

Predsednik PKS je pozvao vlade Zapadnog Balkana da odvoje "resurse i budžete" kako bi Akcioni plan dogovoren na najvišem političkom nivou na samitu u Trstu bio sproveden sa papira u delo.

Direktor Sekretarijata CEFTA Emir Đikić navodi da su neke mere iz Akcionog plana već počele da se sprovode, a da se prvi presek učinjenog na implementaciji očekuje na sledećem samitu u okviru Berlinskog procesa koji je planiran da se održi u Londonu 2018. godine.

Sastanku u Briselu su prisustvovali i predstavnici Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija.

Sledeći sastanak planiran je krajem novembra u Trstu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kineska kompanija Ziđin zvanično preuzela RTB Bor Kineska kompanija Ziđin zvanično preuzela RTB Bor

  Kineska kompanija Ziđin danas je zvanično preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor i uplatila 350 miliona dolara za dokapitalizaciju.

 • Evro danas 118,44 dinara Evro danas 118,44 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 118,4426 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Penzionerima s najnižim penzijama dodatak do novembra 2019. Penzionerima s najnižim penzijama dodatak do novembra 2019.

  Vlada Srbije usvojila je uredbu kojom je omogućeno da penzioneri sa najnižim penzijama do novembra naredne godine dobijaju dodatak na penzije od pet odsto, koji je prošlog meseca počelo da prima više od 1,3 miliona penzionera.

 • Evro sutra 118,43 din Evro sutra 118,43 din

  Dinar će u sredu neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 118,4337 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side