Čadež: Podrška iz Vašingtona "Mini Šengenu"
15.01.2020 Beograd

Čadež: Podrška iz Vašingtona "Mini Šengenu"

Čadež: Podrška iz Vašingtona "Mini Šengenu" Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je u Vašingtonu da eksperti Atlantskog saveta, uticajnog američkog instituta, podržavaju napredak u jačanju regionalnih integracija na Zapadnom Balkanu kroz inicijativu "Mali Šengen", saopštila je danas PKS.

Čadež je rekao da je ta inicijativa "nova agendu za rast i ekonomsko snaženje, veću stabilnost regiona i ubrzanje reformi kako bi zapadnobalkanske ekonomije spremnije i brže ušle u Evropsku uniju".

Na okruglom stolu sa ekspertskom grupom Atlantskog saveta Čadež je predstavio prednosti regionalnih integracija, ističući da su sadašnje pojačane aktivnosti za izgradnju zajedničkog tržišta, zahvaljujući političkom rukovodstvu i jasnim političkim prioritetima, koje su postavili predsednik Srbije i premijeri Albanije i Makedonije, snažnije i efektivnije nego ranije.

"Inicijativa za izgradnju zapadnobalkanskog ekonomskog prostora – zajedničkog tržišta i regiona kao jedinstvene investicione destinacije, u kome će građani i privreda uživati koristi slobodnog kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala domaćim privrednicima proširiće prostor za poslovanje. Značajno će smanjiti troškove, povećati konkurentnost, ubrzati trgovinu i omogućiti rast razmene unutar regiona i sa svetom", kazao je Čadež.

Kako je dodao, za takvu inicijativu se zalaže i poslovna zajednica regiona koju predstavlja Кomorski investicioni forum Zapadnog Balkana.

"To će Zapadni Balkan učiniti privlačnijim za međunarodnu poslovnu zajednicu, za strane kompanije koje su već prisutne i žele da se šire u regionu, ali i za buduće koje će moći da računaju na veliko regionalno tržište sa 18 miliona potrošača", rekao je Čadež u razgovoru sa članovima Atlantskog saveta.
Izrazio je uverenje da će takve nove poslovne prilike biti ubedljiv podsticaj za ostale u regionu da se priključe inicijativi "Mali Šengen" i brzo i efikasno usklade svoje poslovanje i propise sa dogovorima u okviru te inicijative.

Čadež je pozvao vlade Zapadnog Balkana da dodatno pojačaju napore na izgradnji zajedničkog ekonomskog prostora, a Evropsku uniju na strategiju inkluzivnog proširenja koja bi omogućila primenu usklađenih zakona i propisa i pre zvaničnog članstva u EU i obezbedila ekonomske povlastice za kompanije iz regiona kakve uživaju i privrede članica.

"To je i prilika za konstruktivnu ulogu SAD na Zapadnom Balkanu, dajući svoj doprinos rastu i stabilnosti u regionu, kroz ekonomski pristup rešavanju balkanskih izazova", rekao je Čadež, ističući da je takav pristup prepoznao u porukama ambasadora (Ričarda) Grenela sa predstavnicima poslovne zajednice tokom razgovora u Beogradu.

Čvršće regionalne ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu, po njegovim rečima, najbolji su put da se obezbedi politički okvir za dublje integracione procese između ekonomija Zapadnog Balkana i brži ulazak regionalnih ekonomija u Evropsku uniju.

"One nisu zamena za članstvo u EU, već način da se bolje, kroz reforme, pripremimo i spremniji uđemo u Evropsku uniju", ukazao je Čadež.

Kako je saopštila PKS, na značaj i podršku naporima da Zapadni Balkan postane deo EU, ukazali su i učesnici okruglog stola u Atlantskom savetun koji su u realizaciji inicijative "Mali Šengen”" prepoznali mehanizam za ubrzanje reformi neophodnih za pristupanje EU i stvaranje novih ekonomskih mogućnosti za region.

Naglasili su i značaj imenovanja ambasadora Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika Trampove administracije, koji se tokom posete regionu prvo sastao sa predstavnicima poslovnih zajednica Srbije i Кosova.
Tokom boravka u Vašingtonu, predsednik Privredne komore Srbije će danas i sutra imaće niz sastanaka sa uticajnim predstavnicima državnih instititucija – kongresmenima, senatorima u Stejt departmentu, liderima poslovnog sektora i asocijacija, kao i renomiranih američkih medija.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side