15.01.2020 Beograd

Čadež: Podrška iz Vašingtona "Mini Šengenu"

Čadež: Podrška iz Vašingtona "Mini Šengenu" Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je u Vašingtonu da eksperti Atlantskog saveta, uticajnog američkog instituta, podržavaju napredak u jačanju regionalnih integracija na Zapadnom Balkanu kroz inicijativu "Mali Šengen", saopštila je danas PKS.

Čadež je rekao da je ta inicijativa "nova agendu za rast i ekonomsko snaženje, veću stabilnost regiona i ubrzanje reformi kako bi zapadnobalkanske ekonomije spremnije i brže ušle u Evropsku uniju".

Na okruglom stolu sa ekspertskom grupom Atlantskog saveta Čadež je predstavio prednosti regionalnih integracija, ističući da su sadašnje pojačane aktivnosti za izgradnju zajedničkog tržišta, zahvaljujući političkom rukovodstvu i jasnim političkim prioritetima, koje su postavili predsednik Srbije i premijeri Albanije i Makedonije, snažnije i efektivnije nego ranije.

"Inicijativa za izgradnju zapadnobalkanskog ekonomskog prostora – zajedničkog tržišta i regiona kao jedinstvene investicione destinacije, u kome će građani i privreda uživati koristi slobodnog kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala domaćim privrednicima proširiće prostor za poslovanje. Značajno će smanjiti troškove, povećati konkurentnost, ubrzati trgovinu i omogućiti rast razmene unutar regiona i sa svetom", kazao je Čadež.

Kako je dodao, za takvu inicijativu se zalaže i poslovna zajednica regiona koju predstavlja Кomorski investicioni forum Zapadnog Balkana.

"To će Zapadni Balkan učiniti privlačnijim za međunarodnu poslovnu zajednicu, za strane kompanije koje su već prisutne i žele da se šire u regionu, ali i za buduće koje će moći da računaju na veliko regionalno tržište sa 18 miliona potrošača", rekao je Čadež u razgovoru sa članovima Atlantskog saveta.
Izrazio je uverenje da će takve nove poslovne prilike biti ubedljiv podsticaj za ostale u regionu da se priključe inicijativi "Mali Šengen" i brzo i efikasno usklade svoje poslovanje i propise sa dogovorima u okviru te inicijative.

Čadež je pozvao vlade Zapadnog Balkana da dodatno pojačaju napore na izgradnji zajedničkog ekonomskog prostora, a Evropsku uniju na strategiju inkluzivnog proširenja koja bi omogućila primenu usklađenih zakona i propisa i pre zvaničnog članstva u EU i obezbedila ekonomske povlastice za kompanije iz regiona kakve uživaju i privrede članica.

"To je i prilika za konstruktivnu ulogu SAD na Zapadnom Balkanu, dajući svoj doprinos rastu i stabilnosti u regionu, kroz ekonomski pristup rešavanju balkanskih izazova", rekao je Čadež, ističući da je takav pristup prepoznao u porukama ambasadora (Ričarda) Grenela sa predstavnicima poslovne zajednice tokom razgovora u Beogradu.

Čvršće regionalne ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu, po njegovim rečima, najbolji su put da se obezbedi politički okvir za dublje integracione procese između ekonomija Zapadnog Balkana i brži ulazak regionalnih ekonomija u Evropsku uniju.

"One nisu zamena za članstvo u EU, već način da se bolje, kroz reforme, pripremimo i spremniji uđemo u Evropsku uniju", ukazao je Čadež.

Kako je saopštila PKS, na značaj i podršku naporima da Zapadni Balkan postane deo EU, ukazali su i učesnici okruglog stola u Atlantskom savetun koji su u realizaciji inicijative "Mali Šengen”" prepoznali mehanizam za ubrzanje reformi neophodnih za pristupanje EU i stvaranje novih ekonomskih mogućnosti za region.

Naglasili su i značaj imenovanja ambasadora Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika Trampove administracije, koji se tokom posete regionu prvo sastao sa predstavnicima poslovnih zajednica Srbije i Кosova.
Tokom boravka u Vašingtonu, predsednik Privredne komore Srbije će danas i sutra imaće niz sastanaka sa uticajnim predstavnicima državnih instititucija – kongresmenima, senatorima u Stejt departmentu, liderima poslovnog sektora i asocijacija, kao i renomiranih američkih medija.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • GIM potencijalno oštetio Namensku iz Trstenika za 1,6 miliona dolara GIM potencijalno oštetio Namensku iz Trstenika za 1,6 miliona dolara

  Kompanija GIM potencijalno je oštetila proizvođača oružja PPT Namenska iz Trstenika za 1,6 miliona dolara jer je prodavala oružje u inostranstvu po ceni većoj od ugovorene, a razliku, suprotno zakonu, nije isplatila Namenskoj, sledi iz izveštaja Državne revizorske institucije, piše Nova ekonomija.

 • Miodrag Kostić namerava da širi poslovanje u Italiji Miodrag Kostić namerava da širi poslovanje u Italiji

  Srpski preduzetnik, vlasnik luksuznih hotela Kempinski u Savudriji i Portorožu, Miodrag Kostić razmišlja da kupi luku u Trstu, između dokova II i III, hangare 6 i 9, kao i terminal Adria, prenosi italijanski časopis Il Pičolo.

 • Kompanija Pauer Čajna zainteresovana za gradnju šumadijskog koridora Kompanija Pauer Čajna zainteresovana za gradnju šumadijskog koridora

  Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture razgovarali su danas sa delegacijom kineske kompanije Pauer Čajna koja je zainteresovana da učestvuje u projektu iradnje šumadijskog koridora "Vožd Кarađorđe", koji treba da poveže koridore 10 i 11.

 • Kina prošle godine zabeležila najmanji ekonomski rast od 1990. Kina prošle godine zabeležila najmanji ekonomski rast od 1990.

  Kina je u prošloj godini zabeležila najmanji ekonomski rast u više decenija, posle izbijanja trgovinskog rata Pekinga i Vašingtona, ali analitičari predviđaju da bi potpisani privremeni trgovinski sporazum dve sile mogao da doprinese oživljavanju kineske privredne akivnosti.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side