26.04.2018 Beograd

Čadež: Podrška evropske privrede proširenju EU na Zapadni Balkan do 2025.

Čadež: Podrška evropske privrede proširenju EU na Zapadni Balkan do 2025. Foto: Beta / Medija centar
Asocijacija evropskih komora Eurokomora (Euroćambres) aktivno promoviše proširenje EU na Zapadni Balkan i trenutno radi na kreiranju zajedničkog stava cele evropske privrede o perspektivama za ulazak zapadnobalkanskih zemalјa u Uniju do 2025. godine, izjavio je danas u Briselu predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

"Unutar Evrokomora pokrenuli smo inicijativu o zajedničkom stavu evropske privrede i Komorskog investicionog foruma kojim bi se podržalo proširenje EU, kako bi Zapadni Balkan i Srbija što pre postali punopravni član EU", rekao je Čadež .

Čadež u Briselu učestvuje na konferenciji povodom 60 godina od osnivanja Evrokomora.

On je istakao da je ta asocijacija, kao ni jedna organizacija u Briselu, angažovane oko proširenja EU na region zapadnog Balkana. Po njegovim rečima "ohrabruje volja evropskih zvaničnika da se razgovara o takozvanom inkluzivnijem pristupu proširenju".

"Ideja je da kada u regionu uskladimo neki set propisa, kada ispregovaramo neko poglavlje, da deo toga odmah počnemo da primenjujemo, kako bi se olakšala trgovina i investicije, ne čekajući da se sva poglavlja zatvore i da postanemo članica EU. To bi privredi donelo nove mogućnosti i vidljive konkretne koristi - manje troškove poslovanja i veću konkurentnost pred stranim investitorima", istakao je Čadež.

Evromora, kako je dodao, za poslovnu zajednicu Srbije predstavlja platformu preko koje više od 20 miliona kompanija komunicira sa evropskim institucijama i međunarodnim organizacijama. 


"To je najveća i najsnažnija organizacija koja okuplja evropsku privredu. I to ne samo privredu članica EU već i zemalja poput Srbije koje su na putu ka članstvu, ali i Rusije i Turske", rekao je Čadež koji je danas preuzeo predsedavanje Odborom za digitalizaciju Evrokomora i time dobio mesto u predsedništvu te asocijacije. Uz podršku Evrokomora, kako je objasnio, na najbrži način moguće da imati jasan i koristan dijalog sa svim institucijama u Briselu, doći do odgovora i pokrenuti inicijativu. "Privrede Zapadnog Balkana uz podršku ove asocijacije uspevale su da reše neke od problema i izazova sa kojima su se suočavale u prošlosti. Trenutno radimo na dozvolama za naše vozače kako bi im se produžio broj dana koji mogu da provedu u zemljama EU", dodao je Čadež. Predsednik Evrokomora i Privredne komore Austrije Kristof Lajtl rekao da je Evrokomora "velika poslovna familija" koja obuhvata celo evropsko poslovno društvo, a da je Privredna komora Srbije u tom
 e "snažan partner".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • NBS: Pušten u rad sistem za instant plaćanja NBS: Pušten u rad sistem za instant plaćanja

  Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je danas u Srbiji počeo sa radom sistem za instant plaćanja, koji će raditi neprekidno i omogućavati prenos novčanih sredstava u roku od samo nekoliko sekundi.

 • Ponovo produžen tender za prodaju Luke Novi Sad Ponovo produžen tender za prodaju Luke Novi Sad

  Ministarstvo privrede Srbije danas je ponovo produžilo rok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju 99,4 odsto akcija Luke Novi Sad po početnoj ceni od oko 15,98 miliona evra.

 • Evro danas 118,48 dinara Evro danas 118,48 dinara

  Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs biće 118,4887 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • U Srbiji sve manje domaćih banaka U Srbiji sve manje domaćih banaka

  Vlasnička struktura banaka u Srbiji u narednim mesecima biće znatno promenjena i po svemu sudeći biće još manje domaćih banaka.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side