26.04.2018 Beograd

Čadež: Podrška evropske privrede proširenju EU na Zapadni Balkan do 2025.

Čadež: Podrška evropske privrede proširenju EU na Zapadni Balkan do 2025. Foto: Beta / Medija centar
Asocijacija evropskih komora Eurokomora (Euroćambres) aktivno promoviše proširenje EU na Zapadni Balkan i trenutno radi na kreiranju zajedničkog stava cele evropske privrede o perspektivama za ulazak zapadnobalkanskih zemalјa u Uniju do 2025. godine, izjavio je danas u Briselu predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

"Unutar Evrokomora pokrenuli smo inicijativu o zajedničkom stavu evropske privrede i Komorskog investicionog foruma kojim bi se podržalo proširenje EU, kako bi Zapadni Balkan i Srbija što pre postali punopravni član EU", rekao je Čadež .

Čadež u Briselu učestvuje na konferenciji povodom 60 godina od osnivanja Evrokomora.

On je istakao da je ta asocijacija, kao ni jedna organizacija u Briselu, angažovane oko proširenja EU na region zapadnog Balkana. Po njegovim rečima "ohrabruje volja evropskih zvaničnika da se razgovara o takozvanom inkluzivnijem pristupu proširenju".

"Ideja je da kada u regionu uskladimo neki set propisa, kada ispregovaramo neko poglavlje, da deo toga odmah počnemo da primenjujemo, kako bi se olakšala trgovina i investicije, ne čekajući da se sva poglavlja zatvore i da postanemo članica EU. To bi privredi donelo nove mogućnosti i vidljive konkretne koristi - manje troškove poslovanja i veću konkurentnost pred stranim investitorima", istakao je Čadež.

Evromora, kako je dodao, za poslovnu zajednicu Srbije predstavlja platformu preko koje više od 20 miliona kompanija komunicira sa evropskim institucijama i međunarodnim organizacijama. 


"To je najveća i najsnažnija organizacija koja okuplja evropsku privredu. I to ne samo privredu članica EU već i zemalja poput Srbije koje su na putu ka članstvu, ali i Rusije i Turske", rekao je Čadež koji je danas preuzeo predsedavanje Odborom za digitalizaciju Evrokomora i time dobio mesto u predsedništvu te asocijacije. Uz podršku Evrokomora, kako je objasnio, na najbrži način moguće da imati jasan i koristan dijalog sa svim institucijama u Briselu, doći do odgovora i pokrenuti inicijativu. "Privrede Zapadnog Balkana uz podršku ove asocijacije uspevale su da reše neke od problema i izazova sa kojima su se suočavale u prošlosti. Trenutno radimo na dozvolama za naše vozače kako bi im se produžio broj dana koji mogu da provedu u zemljama EU", dodao je Čadež. Predsednik Evrokomora i Privredne komore Austrije Kristof Lajtl rekao da je Evrokomora "velika poslovna familija" koja obuhvata celo evropsko poslovno društvo, a da je Privredna komora Srbije u tom
 e "snažan partner".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side