Čadež (PKS): Integrisanim graničnim prelazom biće upola skraćeno vreme za prelazak granice
26.08.2019 Beograd

Čadež (PKS): Integrisanim graničnim prelazom biće upola skraćeno vreme za prelazak granice

Čadež (PKS): Integrisanim graničnim prelazom biće upola skraćeno vreme za prelazak granice Foto: Z. Raš
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da ća sa početkom rada integrisanog graničnog prelaza Preševo - Tabanovce upola biti skraćeno vreme koje je bilo potebno teretnim vozilima da završe proceduru prelaska granice.

"Ovo je najbolji odgovor na zaheve i očekivanja privrednika protklih godina, kao i odgovor na apele privrednih komomora opkupljenih u Komorskom investicionom forumu Zapadnog Balkana da se ubzaju procedure, usklade propisi rada službi, otklone barijere i uklone dodatno vreme koje privrednici troše", kazao je Čadež tokom označavanja početka rada integrisanog graničnog prelaza Preševo - Tabanovce.

Čadež je ocenio da je tom odlukom napravljen veliki korak ka regionalnom tržištu bez barijera i pozvao zapadnobalkanse vlade da slede taj primer, uspostave takve prelaze i usklade prekogranične dokumentacije kako bi se uštedeo novac i vreme kompanijama koje posluju u regionu.

"Ovaj čin predstavlja najveći konkretan doptinost jačanju bilaternalne saradnje u regionu, povećanju trgovine u regionu, kao i povećanje konkurentosti na tržištu", ocenio je Čadež.

On je najavio da će uskoro biti potpisan Sporazum o međusobnom priznavanju laboratorijskih nalaza između veterinarskih uprava kao i priznavanje "autorizovanih ekonomskih operatera" koje će skratiti carinske procedure i omogućiti olakšan transport robe u regionu.

Izvršna direktorka makedonske Privredne komore Biljana Peeva Gurik uputila je takođe poziv ostalim vladama u regionu da slede primer otvaranja integralnih graničnih prelaza.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side