Čadež: Ozbiljan paket podrške za privredu za desetak dana
25.03.2020 Beograd

Čadež: Ozbiljan paket podrške za privredu za desetak dana

Čadež: Ozbiljan paket podrške za privredu za desetak dana Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je da će za desetak dana biti pripremljen "ozbiljan paket podrške" privredi koja trpi posledice vanrednog stanja usled epidemije korana virusa.

 


"U želji da kompanijama u tome pomognemo, a državi da olakšamo u upravljanju krizom, PKS je, na osnovu preporuka reprezentativnih kompanija i mišlјenja renomiranih konsultantskih kuća, Vladi dostavila svoj predlog prioritetnih mera. U komunikaciji sa predsednikom Republike, Vladom Srbije, nadležnim ministarstvima radimo na razradi tih mera da bismo za desetak dana, došli do ozbiljnog paketa podrške koji će biti najbolji odgovori na potrebe privatnog sektora", rekao je Čadež za Blic Biznis.

Dodao je da "bitka koja nam predstoji jeste bitka za očuvanje likvidnosti posebno najosetljivijih i najmnogobrojnijih mikro malih i srednjih preduzeća i preduzetnika i borba za očuvanje radnih mesta".

"Koliko u tome budemo uspešni, koliko brzo budemo pravovremeno i na pravi način reagovali danas, koliko sada budemo sačuvali ekonomsku bazu, toliko ćemo sutra, kada ovo prođe, imati čvršću osnovu i veće šanse za relativno brz oporavak", ocenio je Čadež.

Naveo je da posle mera koje je usvojila Narodna banka Srbije, sada dolaze na red mere državne intervencije koje su iz domena fiskalne politike.

"Naš, odnosno stav privrede je da bi u tom paketu trebalo da bude bar tri seta mera: one koje će doneti poslodavcima poresko rasterećenje, zatim pokriće dela troškova iz državnih fondova za naknade zarada zaposlenih (posebno obaveza prema zaposlenima koji zbog smanjenja obima poslova ne rade i obolelih) kao i povoljne kredite za likvidnost kompanija", rekao je Čadež.

Ukazao je da se na uobličavanju tih mera radi sa prevashodnim ciljem da se sačuva što više kompanija, da što više fabrika nastavi da radi, da što manje ljudi izgubi posao.

"Teret ove krize moraće da podnesu svi - i država i banke i privreda i na kraju itekako će ga osetiti i zaposleni. Globalna ekonomska kriza izazvana korona virusom značajno je drugačija od finansijske krize iz 2008. godine. Ovoga puta se bankarski sektor i veliki privredni sistemi i u svetu još dobro drže - likvidni su i uz očuvanje likvidnosti banaka i velikih kompanija, problem, čije rešavanje i mi ciljamo, zapravo je u dvorištu malog biznisa", rekao je Čadež.

Dodao je da se sa Udruženjem banaka i Vladom razgovara o kreiranju adekvatne kreditne garantne šeme za podršku privredi, kako bi i banke i država zajedno preuzele i podelile razuman rizik podrške i kreditiranja kompanija.

Na pitanje koji sektori sada trpe najveću štetu on je rekao nema te kompanije i privredne grane koja direktno ili indirektno, više ili manje već nije osetila krizu.

"Na udaru su se prvo i do sada najviše našli turizam, čiji je biznis i u svetu i kod nas potpuno stao, ugostiteljstvo, putnički saobraćaj i mali uslužni biznisi. Sa širenjem zaraze i uvođenjem vanrednih mera svih država radi zaštite svojih granica i stanovništva, počela je značajno da trpi i prerađivačka industrija", kazao je Čadež.

Kako je istakao, najveću podršku u ovom trenutku moći će da računaju oni koji su pretrpeli naveći udar u prvom talasu, koji nemaju izbora ni mogućnosti da se sami snalaze, čiji biznis je epidemija potpuno zaustavila, kao što su turizam i servisi koji sada ne rade, ali i drugi sektori koji su pogođeni, a od kojih zavisi dalje funkcionisanje cele ekonomije.

Čadež je apelovao na privrednike, ma koliko im danas bilo teško, da, u skladu sa mogućnostima, iskažu maksimalnu solidarnost i zajedništvo i prema zajednici i prema zaposlenima i međusobno, da sačuvaju poslovne veze zarad prevazilaženja aktuelnih problema i što bržeg oporavka u mesecima koji dolaze.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side