Čadež: Osniva se poslovni savet za manje barijera na Zapadnom Balkanu
29.07.2020 Beograd

Čadež: Osniva se poslovni savet za manje barijera na Zapadnom Balkanu

Čadež: Osniva se poslovni savet za manje barijera na Zapadnom Balkanu Foto: Novi magazin/Zoran Raš
Predsednik Кomorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Marko Čadež najavio je danas da će zajednička regionalna komora, koja okuplja svih šest nacionalnih komora i predstavlja oko 400.000 preduzeća, formirati poslovni savet zapadnobalkanske šestorke, koji će pratiti napredak u otklanjanju prepreka za uspešnije privređivanje u regionu i o tome redovno informisati vlade, predlažući im mere koje će privrednicima olakšati poslovanje i smanjiti troškove.

Savet će, po rečima Čadeža, činiti vlasnici i menadžeri 12 najvećih kompanija iz celog regiona koje će na operativnom nivou pratiti postignute rezultate u otklanjanju barijera i unapređenju privredne saradnje, saopštila je Privredna komora Srbije čije je Čadež predsednik.

Kako je navedeno, informacije sa terena redovno će biti prosleđivane ministarstvima i vladama regiona i Sekretarijatu CEFTA.

"Mi sami, u regionu, moramo da preuzmemo odgovornost, ne čekajući signale iz Berlina i Vašingtona", poručio je Čadež, na panelu održanom u okviru video samita lidera Zapadnog Balkana posvećenog ekonomskoj saradnji, u organizaciji vašingtonskog Atlantskog saveta.

Dodao je da je jačanje privrednih veza i uklanjanje barijera uspešnijem međusobnom i poslovanju sa svetom u interesu poslovne zajednice, koja će napredak na tom polju meriti uspehom u savladavanju prepreka sa kojima se sada privrednici suočavaju, kao što je na primer, skraćenjem vremena koje kamioni gube čekajući na granicama i samim tim smanjenjem troškova poslovanja.

Poslovna zajednica, kako je podsetio, nije zadovoljna brzinom kojom se ti procesi odvijaju i spremna je da aktivno učestvuje u rešavanju problema.

Čadež je ukazao i na važnost političke podrške čvršćim regionalnim integracijama.

"Regionalna saradnja je među prioritetima u agendama lidera regiona. To je dobro za region, za ekonomiju, ali i za same lidere, jer ostvarujući rezultate na nacionalnom nivou, ako njihova privreda dobro posluje i građani bolje žive, ponovo će biti izabrani", rekao je Čadež.

Učesnici panela o regionalnim ekonomskim integracijama na Zapadnom Balkanu u funkciji privrednog oporavka i napretka istakli su značaj poboljšanja poslovne klime za kompanije iz regiona i investitore iz sveta, stvaranje predvidivog poslovnog okruženja, vladavine prava, unapređenja saobraćajne i energetske infrastrukture, jačanja privatnog sektora, pre svega malih i srednjih preduzeća, kao i podrške privredi da se digitalno transformiše i pređe na digitalno poslovanje.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side