Čadež: Ogroman interes srpskih i slovenačkih privrednika za saradnju
28.01.2019 Beograd

Čadež: Ogroman interes srpskih i slovenačkih privrednika za saradnju

Čadež: Ogroman interes srpskih i slovenačkih privrednika za saradnju Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je danas da je ogroman interes srpskih i slovenačkih privrednika da sarađuju, a to potvrđuje i poslovni forum na kome učestvuje 600 kompanija.

"Na današnjem forumu okupilo se dva puta više privrednika nego na poslednja dva foruma", rekao je Čadež u Beogradu na poslovnom forumu "Srbija - Slovenija".

On je dodao da je na skup došao "prvi tip" srpskih privrednika među kojima su najveće kompanije kao što su Nektar, Komtrejd, MK grupa i druge.

Na forumu su, prema njegovim rečima, prvi put i brendovi odnosno kompanije iz IT industrije i turizma.

"U poslednje dve godine robna razmena je premašila milijardu evra, srpski investitori uspešno rade u Sloveniji, a slovenačke firme u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi", kazao je Čadež.

Najavio je da će Srbija ove godine otvoriti privredno predstavništvo u prostorijama Privredne komore Slovenije, a Slovenija će svoje predstavništvo u PKS otvoriti sledeće godine.

Predsednik Privredne komore Slovenije Boštjan Gorjup rekao je da "ovako velika manifestacija govori o veličini interesa privrednika dve zemlje da sarađuju".

"Uvoz iz Srbije je sve veći, a srpske firme su investirale u Sloveniju 200 miliona evra", rekao je Gorjup i dodao da je i robna razmena od oko 1,5 milijardi evra.

On je istakao da na privredni razvoj ne utiču samo velike sile kao što su Amerika, Rusija i druge zemlje, već da najveći deo odgovornosti ostaje "našim privredama koje treba da razvijaju poslovne modele i jačaju saradnju i razvoj".

Gorjup je podsetio da će se u pojedinačnim razgovorima privrednika govoriti o saradnji u oblasti digitalizacije, cirkularne ekonomije i turizma.

"Verujem da će se u tim razgovorima pojaviti nove poslovne ideje", rekao je Gorjup.

 

Pahor: Mir i sigurnost su preduslov za poslovanje

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas da političari moraju da učine sve kako bi se produbio procesu pomirenja među narodima zemalja bivše Jugoslavije i kako bi u Jugoistočnom delu Evrope obezbedili poslovanje koje će biti učinkovito i koje će dati rezultate koje građani očekuju.

Foto: Beta / Miloš Miškov

Pahor je na poslovom forumu Srbija-Slovenija u Beogradu rekao da je potrebno prevazići političko nasleđe.

"Odlučili smo da ćemo ne samo jačati bilateranu saradnju već učiniti sve što možemo što je u našoj moći kako bismo obezbedili mir sigurnost, a na taj način i odgovarajuću sredinu za poslovanje", rekao je Pahor.

On je kazao i da nije uveren da Zapadni Balkan mora da bude prostor konflikata koji se ne mogu prevladati.

"U situaciji kada je smanjena politička volja EU da se širi, kada postoji sumnja u mutilte i kada se ugovori ne poštuju ovaj deo Evrope pokazuje žilavost da rešava probleme", kazao je Pahor.

On je kazao i da podržava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da reši probleme Kosova i da normalizuje saradnju kako bi mladi videli svoju budćnost na ovom prostoru.Pahor je rekao da je Slovenija važan investitor za Srbiju i obrnuto i da je važno da dve vlade rade na unapređenju političkih odnosa kako bi omogućile pravnu sigurnost i poslovno uspešnu politiku preduzeća koje sarađuju.

 

Vučić: Da bude što više privrednika iz Slovenije u Srbiji gde imaju dobre uslove

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je pozvao privrednike iz Slovenije da što više ulažu u Srbiji gde mogu da imaju dobre uslove za poslovanje, ali i privrednike iz Srbije da investiraju u Sloveniji.

Foto: Beta / Miloš Miškov

Vučić je u Beogradu na poslovnom forumu Srbija-Slovenija kazao da dve zemlje imaju dobre, prijateljske odnose, što je važno za privrednu saradnju.

"Ovde ste dobrodošli jer Srbi i Slovenci uzajamno osećaju bliskost i prijateljstvo. Dobrodošao je i vaš novac i ovde možete da dobije više nego u nekim drugim zemljama regiona", poručio je predsednik Srbije slovenačkim privrednicima.

On je istakao da je 1.600 kompanija iz Slovenije investiralo u Srbiji, i da očekuje da ih u budućnosti bude još više i da trgovinska razmena dve zemlje nastavi da raste.

"Srbija je u ekonomskom smislu u boljem stanju nego pre nekoliko godina", kazao je Vučić i dodao da su tome doprineli reformski zakoni i mere finansijske konsolidacije.

Prema njegovim rečima, Srbija je šampion u regionu po privlačenju stranih investicija koje su 2017. godine bile 57 odsto ukupnih stranih investicija u regionu, a u 2018. godini će verovatno biti oko 60 odsto.

"Tome je doprineo dobar ekonomski ambijent ali i subvencije koje privrednicima daje država, od poreskih olakšica do onih za infrastrukturno opremanje i za otvranje novih radnih mesta", rekao je Vučić.

Kako je naveo, još ima dosta posla da se uradi kako bi uslovi za poslovanje bili još bolji, pre svega u vladavini prava i da pravosuđe bude efikasnije.

Vučić je rekao da Srbija 67 odsto trgovinske razmene obavlja sa EU, a 20 odsto sa zemljama u regionu koje su na putu učlanjenja u EU.

Poslovni forum je okupio 600 učesnika i više od 400 slovenačkih i srpskih kompanija.Na forumu učestvuju kompanije iz prehrambene, metalske industrije, a najviše kompanija je iz IT sektora i turizma.

Slovenija i Srbija su jedna drugoj među 10 najvažnijih privrednih partnera, a slovenačke investicije u Srbiju premašile su milijardu evra.

Ukupna robna razmena dve zemlje je dostigla 1,3 milijarde evra, a u 2018. godini izvoz iz Srbije iznosio je 572 miliona evra i uvećan je 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Iz Srbije se na slovenačko tržište izvoze mašine, čelik, aluminijum, plastični delovi, hrana.

Sa Slovenijom spoljnotrgovinsku razmenu obavlja, odnosno izvozi i uvozi, više od 4.200 srpskih kompanija, a u Srbiji je registrovano 1.660 firmi i preduzetnika sa većinskim kapitalom pravnih i fizičkih lica iz Slovenije i evidentirano više od 400 investicija slovenačkih kompanija.

Prema analizama PKS, značajne su mogućnosti za povećanje izvoza industrijskih proizvoda kao što su plastika i proizvodi od plastike, nameštaj i delovi za nameštaj, aluminijum i proizvodi od aluminijuma, olovo i proizvodi od olova, mlečni proizvodi, voće, povrće, konditorski proizvodi i životinjska hrana.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Er Srbija i Turkiš erlajnz šire saradnju Er Srbija i Turkiš erlajnz šire saradnju

    Srpski nacionalni avio-prevoznik Er Srbija i Turkiš erlajnz postigli su sporazum o proširenju poslovne saradnje kod-šer ugovorom koji će pokrivati destinacije iz saobraćajnih mreža obe kompanije, saopštila je danas Er Srbija.

  • Vučić: Država do sada pomogla privredu i građane sa 5,8 milijardi evra Vučić: Država do sada pomogla privredu i građane sa 5,8 milijardi evra

    Paket pomoći, koji je država Srbija namenila privredi i građanima, kako bi ublažila posledice pandemije koronavirusa, do sada ukupno iznosi 5,8 milijardi evra, odnosno 12 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je jedan od najvećih paketa pomoći koji je neka zemlja pripremila, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  • Svetska banka finansira program integrisanog razvoja koridora Save i Drine Svetska banka finansira program integrisanog razvoja koridora Save i Drine

    Svetska banka (SB) objavila je danas da je Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori odobrila 123,2 miliona evra (134 miliona dolara) za prvu fazu programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine (SDIP) čiji je cilj da ojača prekograničnu saradnju kroz upravljanje vodnim resursima i da unapredi plovnost vodnog puta i zaštitu od poplave.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side