Čadež: Ogroman interes srpskih i slovenačkih privrednika za saradnju
28.01.2019 Beograd

Čadež: Ogroman interes srpskih i slovenačkih privrednika za saradnju

Čadež: Ogroman interes srpskih i slovenačkih privrednika za saradnju Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je danas da je ogroman interes srpskih i slovenačkih privrednika da sarađuju, a to potvrđuje i poslovni forum na kome učestvuje 600 kompanija.

"Na današnjem forumu okupilo se dva puta više privrednika nego na poslednja dva foruma", rekao je Čadež u Beogradu na poslovnom forumu "Srbija - Slovenija".

On je dodao da je na skup došao "prvi tip" srpskih privrednika među kojima su najveće kompanije kao što su Nektar, Komtrejd, MK grupa i druge.

Na forumu su, prema njegovim rečima, prvi put i brendovi odnosno kompanije iz IT industrije i turizma.

"U poslednje dve godine robna razmena je premašila milijardu evra, srpski investitori uspešno rade u Sloveniji, a slovenačke firme u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi", kazao je Čadež.

Najavio je da će Srbija ove godine otvoriti privredno predstavništvo u prostorijama Privredne komore Slovenije, a Slovenija će svoje predstavništvo u PKS otvoriti sledeće godine.

Predsednik Privredne komore Slovenije Boštjan Gorjup rekao je da "ovako velika manifestacija govori o veličini interesa privrednika dve zemlje da sarađuju".

"Uvoz iz Srbije je sve veći, a srpske firme su investirale u Sloveniju 200 miliona evra", rekao je Gorjup i dodao da je i robna razmena od oko 1,5 milijardi evra.

On je istakao da na privredni razvoj ne utiču samo velike sile kao što su Amerika, Rusija i druge zemlje, već da najveći deo odgovornosti ostaje "našim privredama koje treba da razvijaju poslovne modele i jačaju saradnju i razvoj".

Gorjup je podsetio da će se u pojedinačnim razgovorima privrednika govoriti o saradnji u oblasti digitalizacije, cirkularne ekonomije i turizma.

"Verujem da će se u tim razgovorima pojaviti nove poslovne ideje", rekao je Gorjup.

 

Pahor: Mir i sigurnost su preduslov za poslovanje

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas da političari moraju da učine sve kako bi se produbio procesu pomirenja među narodima zemalja bivše Jugoslavije i kako bi u Jugoistočnom delu Evrope obezbedili poslovanje koje će biti učinkovito i koje će dati rezultate koje građani očekuju.

Foto: Beta / Miloš Miškov

Pahor je na poslovom forumu Srbija-Slovenija u Beogradu rekao da je potrebno prevazići političko nasleđe.

"Odlučili smo da ćemo ne samo jačati bilateranu saradnju već učiniti sve što možemo što je u našoj moći kako bismo obezbedili mir sigurnost, a na taj način i odgovarajuću sredinu za poslovanje", rekao je Pahor.

On je kazao i da nije uveren da Zapadni Balkan mora da bude prostor konflikata koji se ne mogu prevladati.

"U situaciji kada je smanjena politička volja EU da se širi, kada postoji sumnja u mutilte i kada se ugovori ne poštuju ovaj deo Evrope pokazuje žilavost da rešava probleme", kazao je Pahor.

On je kazao i da podržava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da reši probleme Kosova i da normalizuje saradnju kako bi mladi videli svoju budćnost na ovom prostoru.Pahor je rekao da je Slovenija važan investitor za Srbiju i obrnuto i da je važno da dve vlade rade na unapređenju političkih odnosa kako bi omogućile pravnu sigurnost i poslovno uspešnu politiku preduzeća koje sarađuju.

 

Vučić: Da bude što više privrednika iz Slovenije u Srbiji gde imaju dobre uslove

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je pozvao privrednike iz Slovenije da što više ulažu u Srbiji gde mogu da imaju dobre uslove za poslovanje, ali i privrednike iz Srbije da investiraju u Sloveniji.

Foto: Beta / Miloš Miškov

Vučić je u Beogradu na poslovnom forumu Srbija-Slovenija kazao da dve zemlje imaju dobre, prijateljske odnose, što je važno za privrednu saradnju.

"Ovde ste dobrodošli jer Srbi i Slovenci uzajamno osećaju bliskost i prijateljstvo. Dobrodošao je i vaš novac i ovde možete da dobije više nego u nekim drugim zemljama regiona", poručio je predsednik Srbije slovenačkim privrednicima.

On je istakao da je 1.600 kompanija iz Slovenije investiralo u Srbiji, i da očekuje da ih u budućnosti bude još više i da trgovinska razmena dve zemlje nastavi da raste.

"Srbija je u ekonomskom smislu u boljem stanju nego pre nekoliko godina", kazao je Vučić i dodao da su tome doprineli reformski zakoni i mere finansijske konsolidacije.

Prema njegovim rečima, Srbija je šampion u regionu po privlačenju stranih investicija koje su 2017. godine bile 57 odsto ukupnih stranih investicija u regionu, a u 2018. godini će verovatno biti oko 60 odsto.

"Tome je doprineo dobar ekonomski ambijent ali i subvencije koje privrednicima daje država, od poreskih olakšica do onih za infrastrukturno opremanje i za otvranje novih radnih mesta", rekao je Vučić.

Kako je naveo, još ima dosta posla da se uradi kako bi uslovi za poslovanje bili još bolji, pre svega u vladavini prava i da pravosuđe bude efikasnije.

Vučić je rekao da Srbija 67 odsto trgovinske razmene obavlja sa EU, a 20 odsto sa zemljama u regionu koje su na putu učlanjenja u EU.

Poslovni forum je okupio 600 učesnika i više od 400 slovenačkih i srpskih kompanija.Na forumu učestvuju kompanije iz prehrambene, metalske industrije, a najviše kompanija je iz IT sektora i turizma.

Slovenija i Srbija su jedna drugoj među 10 najvažnijih privrednih partnera, a slovenačke investicije u Srbiju premašile su milijardu evra.

Ukupna robna razmena dve zemlje je dostigla 1,3 milijarde evra, a u 2018. godini izvoz iz Srbije iznosio je 572 miliona evra i uvećan je 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Iz Srbije se na slovenačko tržište izvoze mašine, čelik, aluminijum, plastični delovi, hrana.

Sa Slovenijom spoljnotrgovinsku razmenu obavlja, odnosno izvozi i uvozi, više od 4.200 srpskih kompanija, a u Srbiji je registrovano 1.660 firmi i preduzetnika sa većinskim kapitalom pravnih i fizičkih lica iz Slovenije i evidentirano više od 400 investicija slovenačkih kompanija.

Prema analizama PKS, značajne su mogućnosti za povećanje izvoza industrijskih proizvoda kao što su plastika i proizvodi od plastike, nameštaj i delovi za nameštaj, aluminijum i proizvodi od aluminijuma, olovo i proizvodi od olova, mlečni proizvodi, voće, povrće, konditorski proizvodi i životinjska hrana.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side