Čadež o otvaranju kancelarije Vlade Srbije i PKS u Jerusalimu, Ambasadi, EU
10.09.2020 Beograd

Čadež o otvaranju kancelarije Vlade Srbije i PKS u Jerusalimu, Ambasadi, EU

Čadež o otvaranju kancelarije Vlade Srbije i PKS u Jerusalimu, Ambasadi, EU Foto: Novi magazin/ Zoran Raš
Vlada i Privredna komora Srbije će do kraja septembra otvoriti u Jerusalimu zajedničku, državnu kancelariju, najavio je danas u Izraelu predsednik PKS Marko Čadež.

O je u intervjuu za "i24News", izraelski televizijski kanal na engleskom, rekao da će se ta kancelarija baviti razvojem ekonomske saradnje Srbije s Izraelom, posebno u oblasti inovacija.

Čadež je u Izraelu boravi pripreme otvaranjakancelarije u Jerusalimu, u "Margalit start-ap sitiju".

Ta kancelarija će, kako je precizirao, biti ne samo privredna, već i kancelarija Vlade Srbije pod pokroviteljstvom premijerke Ane Brnabić.

Otvaranje kancelarije i mogućnosti buduće saradnje glavne su teme razgovora koje je u Tel Avivu i Jerusalimu predsednik PKS ove nedelje imao s predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i drugih izraelskih institucija, poslovnih organizacija i kompanija. Među njima su izraelski nacionalni start-ap centar "Start-up Nation" i najveći investicioni fond "Jerusalem Venture Partners" (JVP), saopštila je PKS.

"Srbija je, u pogledu inovacija i primene savremenih tehnologija mali Izrael na Balkanu", rekao je Čadež za "i24News".

Za Srbiju su, po rečima predsednika PKS, "dragocena iskustva i smernice Izraela kao jedne od najinovativnijih ekonomija i vodećih start-ap i tehnoloških nacija sveta, lidera u primeni inovacija u svim oblastima: od poljoprivrede, preko industrije, do zdravstva i sporta i velikog izvoznika IКT usluga i visokih tehnologija".

"U našem daljem razvoju posebno nam je važna najbolja izraelska praksa u osnivanju, finansiranju i razvoju start-apova. Vidimo velike mogućnosti za partnerstvo izraelske sa našom rastućom digitalnom zajednicom", istakao je Čadež posle jučerašnjeg razgovora s Vendi Singer, izvršnom direktorkom "Nacionalnog start-ap centra", jedne od ključnih organizacija u Izraelu koja izraelske inovacije povezuje sa svetom, obezbeđujući im kapital multinacionalnih kompanija i fondova.

Odgovarajući na pitanja novinara izraelskog TV-kanala o sprovođenju odredbi iz dokumenta koji je Srbija prošle nedelje potpisala u Vašingtonu - preseljenju Ambasade u Jerusalim i odnosu Izraela prema statusu Кosova, Čadež je ocenio da on, kao neko ko predstavlja poslovnu zajednicu, vidi da postoje političke teškoće, ali da "nije mala stvar činjenica da je Srbija spremna da, kao prva evropska država, prebaci svoju ambasadu u Jerusalim i otvori kancelariju koja neće biti samo privredna, trgovinska, već zajednička kancelarija Vlade i Privredne komore pod pokroviteljstvom premijerke koja se u Vladi lično bavi razvojem digitalizacije".

"Ono što je Srbija potpisala - a bio sam u Vašingtonu, jeste sporazum u kojem se ne pominju odnosi Izraela i Кosova. Ako pročitate dokument, videćete da se to uopšte ne pominje. Potpisali smo sporazum u kojem izražavamo spremnost da Ambasadu premestimo u Jerusalim, ali je to i sporazum koji ima mnogo bitnih ekonomskih tačaka, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za ceo region", rekao je Čadež.

Dodao je da misli da će "Izrael, njegov narod, političari koji odlučuju, znati najbolje šta da urade".

Na pitanje da li će spremnost Srbije da preseli Ambasadu u Jerusalim predstavljati problem u njenim odnosima sa Evropskom unijom na putu ka njenom članstvu u EU, Čadež je rekao da je "Srbija suverena zemlja i zemlja koja još nije u EU", da je njen "put ka EU jasno strukturisan", kao i za ostale kandidate, da će pregovori o tome trajati još "izvesno vreme", da Srbija otvara pregovaračka pitanja i da je "na dobrom putu".

"Hajde da sačekamo i vidimo kako će se kretati odnosi Srbije sa EU po ovom pitanju. Mislim da će vremenom biti pomaka u stavovima EU, ne samo po ovom pitanju, i da se stvari kreću u dobrom pravcu", odgovorio je Čadež.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side