Čadež i Palmer: Jačanje ekonomskih integracija i saradnje
22.04.2020 Beograd

Čadež i Palmer: Jačanje ekonomskih integracija i saradnje

Čadež i Palmer: Jačanje ekonomskih integracija i saradnje Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer dogovorili su danas jačanje regionalnih ekonomskih integracija i saradnje, izgradnju zajedničkog zapadnobalkanskog prostora i dublje uključivanje regiona u jedinstveni pravni i ekonomski sistem Evropske unije od presudnog su značaja za oporavak regionalnih privreda od posledica pandemije koronavirusa.


Kako se navodi u saopštenju, oni su u telefonskm razgovoru, zaključili da bi osnaživanju regionalnih i evropskih integracija i bržem oporavku privreda Zapadnog Balkana značajno doprinelo formiranje posebnog fonda kojim bi se podržale aktivnosti na jačanju saradnje u regionu, inicijativa je koju su sagovornici razmotrili u razgovoru.

"Problemi sa kojima se suočavju naše ekonomije tokom zdravstvene krize još više su dali na značaju projektu izgradnje zajedničkog regionalnog ekonomskog prostora, zasnovanog na slobodi kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, i ukazali na potrebu da se on što pre realizuje kako bismo obezbedili što brži oporavak zapadnobalkanskih ekonomija", kazao je Čadež.

On je dodao da su nove okolnosti dodatno ojačale svest o važnosti jačeg regionalnog povezivanja u narednom periodu, ali i potvrdile spremnost zapadnobalakanskih ekonomija da međusobno čvršće sarađuju.

Kako će ekonomski oporavak Zapadnog Balkana u velikoj meri zavisiti od oporavka EU, kao glavnog spoljnotrgovinskog partnera regiona sa kojim ostvaruje više od 70 odsto razmene, po rečima Čadeža, neophodno je da se što pre zeleni koridori Zapadnog Balkana povežu sa informacionim sistemom zelenih koridora Unije da bi se ubrzao protok robe iz regiona ka zemljama Evropske unije i obezbedilo nesmetano snabdevanje sirovinama i repromaterijalom iz evropskih zemalja.

"Složili smo se i da je predstojeći zagrebački samit o ZB prilika za konkretne dogovore lidera regiona o intenziviranju saradnje radi bržeg ekonomskog oporavka regiona i predstavljanje koncepta "inkluzivnog proširenja" koje su privredne komore Zapadnog Balkana već u formi konkretnog predloga uputile Evropskoj komisiji", napominje Čadež.

Čadež je Palmera upoznao i sa programom podrške privredi koji je Srbija donela radi otklanjanja ekonomskih posledica zdravstvene krize, planom za otvaranje i aktiviranje ekonomije kroz relaksaciju mera uvedenih radi zaštite stanovništa tokom vanrednog stanja.

Dodaje se da je on Palmera upoznao i sa odlukom Vlade donetom na inicijativu PKS, kojom je odobren izvoz u region drugima nedostajućih proizvoda kao što su pšenica i brašno.

Sagovornika je informisao da su srpski i kosovski privrednici, nakon ukidanja prištinskih taksi, obnovili poslovne odnose, da trgovina sada teče neometano, uz priznavanje dokumenata usaglašenih kroz Briselski proces.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mihajlović: Most na Savi, na putu Ruma-Šabac, biće završen do kraja 2022. Mihajlović: Most na Savi, na putu Ruma-Šabac, biće završen do kraja 2022.

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je radove na izgradnji mosta na Savi, u okviru projekta izgradnje auto-puta i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, koji bi trebalo da bude završen do kraja 2022.

 • Na prodaju deo Beograđanke, početna cena 20,6 miliona evra Na prodaju deo Beograđanke, početna cena 20,6 miliona evra

  Grad Beograd ponudio je danas na prodaju deo Palate "Beograd" (Beograđanke), po početnoj ceni od 20,6 miliona evra, objavljeno je na sajtu Gradske uprave.

 • Evro danas 117,58 dinara Evro danas 117,58 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,5863 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • Čadež uputio poziv za podršku privredi regiona Čadež uputio poziv za podršku privredi regiona

  Predsednik Privredne komore Srbije i Кomorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Marko Čadež pozvao je danas vlade regiona, Evropsku uniju i sve organizacije uključene u proces izgradnje jedinstvenog ekonomskog prostora za bržu izgradnju zajedničkog tržišta, kako bi zajedno, u teškim vremenima za ekonomiju, podržali kompanije i poslovnoj zajednici olakšali privređivanje.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side