15.10.2019 Beograd

Čadež: Evrokomora poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana vidi kao deo evropske privrede

Čadež: Evrokomora poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana vidi kao deo evropske privrede Foto: Z. Raš
Oko 20 miliona kompanija, okupljenih u komorama, članicama Evrokomore, poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana već vide kao deo evropske privrede i žele da ekonomije Zapadnog Balkana što pre i formalno postanu deo EU", rekao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, saopštila je danas PKS.

Tu jasnu poruku, kao najbolju podršku proširenju EU na Zapadni Balkan i aktivnostima Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, po rečima Čadeža, Evrokomora je danas uputila novom Evropskom parlementu i Evropskoj komisiji.

U zvaničnom dokumentu najveća evropska biznis asocijacija iznosi svoje stavove i preporuke za internacionalizaciju poslovanja evropske privrede, kao jednom od svojih ključnih prioriteta, i o budućim odnosima sa velikim igračima na međunarodnoj ekonomskoj sceni, kao što su Kina i SAD, ali i latinoameričkim i afričkim zemljama, a poseban akcenat je stavljen na saradnju sa zapadnobalkanskim ekonomijama.

"Evrokomora, pod čijim krovom je 46 nacionalnih i 1.700 regionalnih i lokalnih privrednih komora iz cele Evrope, u poruci evropskih institucijama, pozdravila je pozitivan zamah i napredak u procesu proširenja EU na Zapadni Balkan i zajedno sa zapadnobalkanskim Komorskim investicionim forumom, pozvala ih da snažnije podrže mala i srednja preduzeća regiona u digitalizaciji poslovanja, boljem korišćenju inovacionog potencijala, lakšem pristupu finansijama i prilagođavanju EU pravilima i standardima, kako bi što pre uživala konkretne koristi od evropskih integracija", rekao je Čadež koji je i predsednik Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke.

Istovremeno, Evrokomora i Komorski investicioni forum ovim dokumentom i zvanično su pozvale novu Evropsku komisiju na sprovođenje dosadašnjih dogovora i uspostavljanje zajedničke biznis platforme za kontinuiranu saradnju evropskih institucija sa poslovnom zajednicom Zapadnog Balkana posredstvom koje će se, kroz javno-privatni dijalog, rešavati pitanja značajna za privredu, kao što su olakšavanje trgovine, kraće prekogranične procedure, konkurentniji status naše industrije usluga, bolji pristup fondovima.

U zvaničnom saopštenju Evrokomore posebno se ističe značaj aktivnosti na unapređenju stručnog osposobljavanja i učenja uz rad kroz dualno obrazovanje zasnovano na najboljoj praksi EU.

Evrokomora i Komorski investicioni forum predlažu dalje jačanje mehanizama poslovne podrške na Zapadnom Balkanu po ugledu na praksu razvijenih zemalja, odnosno komora i ambiciozniji razvoj pretpristupnih programa i mehanizama predviđenih u okviru evropskih strukturnih i investicionih fondova i Evropskog fonda za strateška ulaganja, uključujući i proširenje obima i unapređenje investicionog okvira za razvoj privatnog sektora na Zapadni Balkan.

Stav Evrokomore je i da bi partneri sa Zapadnog Balkana trebalo da budu, svuda gde je to moguće, uključeni u različite tehničke odbore EU i radne grupe Evropske komisije, posebno one koje se bave ekonomskim, finansijskim i pitanjima standardizacije poslovanja.

Sve to bi, kako se navodi u dokumentu, doprinelo bi smanjenju troškova privrede i daljem jačanju konkurentnosti regiona.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skupština Srbije usvojila Zakon o agencijskom zapošljavanju Skupština Srbije usvojila Zakon o agencijskom zapošljavanju

  Skupština Srbije usvojila je danas Zakona o agencijskom zapošljavanju koji će po najavama iz Ministarstva za rad zapošljavanje i boračka pitanja omogućiti maksimalnu zaštitu onih koji se zapošljavaju preko agencija i doprineti smanjenju rada na crno.

 • Bez dogovora o povećanju plata u Pošti Srbije, sastanak radne grupe u ponedeljak Bez dogovora o povećanju plata u Pošti Srbije, sastanak radne grupe u ponedeljak

  Radna grupa koja raspravlja o stanju Pošti Srbije ni u nastavku današnje sednice u Vladi Srbije nije postigla dogovor o povećanju zarada zaposlenih u tom javnom preduzeću, saznaje agencija Beta od radnika koji su u štrajku.

 • Bradaš: Pad nezaposlenosti ispod deset odsto više zabrinjava nego što ohrabruje Bradaš: Pad nezaposlenosti ispod deset odsto više zabrinjava nego što ohrabruje

  Pad nezaposlenosti u Srbiji ispod deset odsto treba više da zabrinjava kreatore ekonomske politike nego da ohrabruje zbog deficita radne snage i odsustva političke volje da se takvi trendovi preokrenu, rekla je agenciji Beta Sarita Bradaš iz Fondacije Centar za demokratiju.

 • Trostruki rekord za Hemofarm Trostruki rekord za Hemofarm

  Hemofarm, regionalni lider u farmaceutskoj industriji, ovu 2019. godinu završava sa maksimalnim učinkom: kompanija je postigla novi rekord u obimu proizvodnje koji je pojačala sa rekordnom brojem proizvoda koji nastaju u njenim pogonima i rekordnom prodajom, istaknuto je na svečanom koktelu koji je Hemofarm upriličio za prijatelje, partnere i saradnike.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side