27.10.2017 Beograd

Čadež: Digitalizacijom tradicionalne industrije do novih proizvoda i radnih mesta

Čadež: Digitalizacijom tradicionalne industrije do novih proizvoda i radnih mesta Foto: Zoran Raš
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je danas će narednih godina najvažnija misija tog udruženja privrednika biti da digitalizuje tradicionalne industrije i poveže ih sa visokotehnološkim firmama da bi se obezbedili novi proizvodi i usluge, unapredili proizvodni procesi i otvorila nova radna mesta.

On je na konferenciji "Biznis dan Sinergija 17" u organizaciji kompanije "Majkrosoft Srbija" rekao da će PKS zastupati predloge privrednika za nove propise koji će regulisati digitalno poslovanje.

"Digitalizacija ne može da se uvodi u pojedine sektore već istovremeno u sve i u tom procesu imamo podršku i sarađujemo sa svim ministarstvima i kabinetom premijerke", rekao je Čadež.

Dodao je da je PKS integrisala podatake Agencije za privredne registre, Republičkog zavoda za statistiku, Narodne banke Srbije i te interne baze povezala sa internacionalnim i redefinisala proizvode i usluge radi bržeg povezivanja privrede i otvaranja novih poslovnih mgućnosti.

Prelazak privrede na digitalizaciju podrazumeva, kako je rekao i izradu novih biznis modela.

PKS je, prema njegovim rečima, od kada je počela sa uvođenjem digitalizacije i elektronskog poslovanja izdala je 22 sertifikata u elektronskom obliku i 12.500 potvrda i uverenja u digitalnom obliku.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je od prošle godine povećana upotreba digitalnih tehnologija u Srbiji, i u privredi i u društvu.

"Ukupan prihod na telekomunikacionom tržištu je prošle godine iznosio oko 189,4 milijarde dinara, izvoz kompjuterskih usluga je dostigao 739,5 miliona evra, a trgovinski saldo je bio u plusu 407,3 miliona evra", kazala je Matić.

Ona je istakla da se izvoz softvera približio ostvarenoj vrednosti izvoza voća i povrća, a premašio vrednost izvoza žitarica i mašina, koja su tradicionalno u Srbiji uvek bila u vođstvu.

"Prema stopi rasta izvoza ovih usluga, Srbija je među najbrže rastućim zemljama i nalazi se na visokom desetom mestu sa povećanjem od 3,5 puta u odnosu na 2008. godinu", kazala je Matić.

Procene su, kako je rekla, da će Srbija ako nastavi rast izvoza istim tempom, za tri godine imati rast udela kompjuterskih usluga sa 1,1 odsto na više od 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), sa prihodom većim od 1,2 milijarde dinara.

"Broj preduzetnika u oblasti informacionih tehnologija je u protekle dve godine porastao za čak 73 odsto", rekla je Matić.

Dodala je da se još uvek ne ulaže dovoljno u razvoj infrastrukure, podsticaj industije i razvoj kadrova u ovoj oblasti.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot rekao je da digitalizacija otvara nove mogućnosti za razvoj svih sektora industrije i da srpske firme mogu da budu konkurentne sa drugima u oblasti digitalne ekonomije.

"Srbija može da bude na vrhu ako bude nastavila da podstiče inovacije i kompanije koje se bave istraživanjem, ali i politike koje će to da promovišu i štite", kazao je Skot.

On je dodao da Srbija može biti lider ako bude radila na pristupu brzom internetu i ako uskladi politike sa Evropskom unijom.

 

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kineska kompanija Ziđin zvanično preuzela RTB Bor Kineska kompanija Ziđin zvanično preuzela RTB Bor

  Kineska kompanija Ziđin danas je zvanično preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor i uplatila 350 miliona dolara za dokapitalizaciju.

 • Evro danas 118,44 dinara Evro danas 118,44 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 118,4426 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Evro sutra 118,43 din Evro sutra 118,43 din

  Dinar će u sredu neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 118,4337 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Evro danas 118,43 dinara Evro danas 118,43 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 118,4337 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side