08.11.2018 Beograd

Čadež: Austrijska podrška za ukidanje iracionalne prištinske takse

Čadež: Austrijska podrška za ukidanje iracionalne prištinske takse Foto: Beta / Headline & Dkit
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež je danas u Beču generalnom sekretaru Ministarstva privrede i digitalizacije Austrije Mihaelu Esterlomu uručio pismo PKS povodom odluke prištinskih vlasti da uvedu dodatnu taksu od 10 odsto na robu iz Srbije i ukazao na štetu koja se takvim potezom nanosi srpskoj, ali i privredi celog regiona.

"Naišli smo na veliko razumevanje i spremnost predstavnika austrijskih institucija da se angažuju na rešavanju ovog problema i ukidanju ove iracionalne odluke. Pismo je odmah dostavljeno austrijskoj ministarki ekonomije Margarete Šrambok, koja boravi u Briselu i koja će tokom dana imati sastanak sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom", rekao je Čadež, saopštila je PKS.

Navodi se da je Čadež to pismo predao i predsedniku Privredne komore Austrije Haraldu Mareru koji je kazao da će austrijska komora i on lično reagovati povodom problema nastalog odlukom Prištine o uvođenju nameta za robu iz Srbije.

Čadež je sa generalnim sekretarom za privredu i digitalizaciju Austrije razgovarao i o podršci austrijske vlade procesima digitalizacije srpske privrede i aktivnostima Centra za digitalnu transformaciju.

"Austrija je pouzdan partner PKS u ovim procesima. Uz austrijsku podršku smo i formirali Centar za digitalnu transformaciju privrede. Nastavljamo naše projekte i želimo da zajedno primenimo austrijska iskustva u procesima digitalizacije i digitalne transformacije, posebno malih i srednjih kompanija u Srbiji kako bi ona opstala na tržištu i postala konkurentnija", kazao je on.

Po njegovim rečima, svako preduzeće danas, bilo da je pekara, frizerski salon ili da proizvodi mašine mora da koristi digitalne alate u svakom segmentu poslovanja od proizvodnje, preko marketinga do prodaje.

Najavljeno je da će Čadež danas popodne govoriti na konferenciji posvećenoj učenju kroz rad i obeležavanju pet godina postojanja Evropskog saveza za učenje kroz rad (EAfA) i potpisati pristupnicu tom savezu koji je jedinstvena platforma za povezivanje državnih institucija, poslovne zajednice, biznis asocijacija i socijalnih partnera.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side