12.07.2017 Beograd

Bulc i Mihajlović: Značajna uloga Srbije u Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana

Bulc i Mihajlović: Značajna uloga Srbije u Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana Foto: Beta / Kabinet potpredsednice Vlade
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović sastala se danas u Trstu s evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc.

Mihajlović i Bulc su razgovarale o Ugovoru o transportnoj zajednici Zapadnog Balkana koji će kasnije danas biti potpisan, ali i svim infrastukturnim projektima na kojima zajedno rade Srbija i EU, saopštilo je resorno ministarstvo.

Jedna od tema bilo je i pitanje sedišta Transportne zajednice za Zapadni Balkan za koje je Srbija jako zainteresovana.

Bulc je posle sastanka istakla ulogu Srbije u formiranju Transportne zajednice i svemu što je uradila da bi ovaj dokument konačno bio potpisan.

"Transportna zajednica je formalni okvir u kojem zemlje Zapadnog Balkana sada u potpunosti mogu da se posvete primeni zajedničkih standarada, zakonskim okvirima, zajedničkim projektima i da koriste finansijske mahanizme EU. Srbija je veoma dobar primer, a prvi projekat koji ćemo nakon potpisivanja ovog ugovora finansirati za železnički Koridor 10 je upravo u Srbiji", rekla je Bulc.

Mihajlović je rekla da je za Srbiju taj ugovor od ogromnog značaja, jer je to mogućnost da stvori jedinstveno transportno tržište i da se Srbija i zemlje Zapadnog Balkana razvijaju.

Ona je navela da je ovo za nju i poruka EU da joj je Zapadni Balkan važan, ali i dokaz da balkanske zemlje mogu da rade zajedno, da se povezuju i otklone sve fizičke i nefizičke prepreke.

"A cilj svih nas je da podignemo životni standard građana, da imamo investicije i da gradimo puteve. Pre svega, razgovaraćemo danas i o finansiranju izgradnje auto-puta mira Niš-Merdare-Priština, a to je put koji već sad ima svoje jasne obrise i znamo da ćemo ga sigurno graditi", rekla je Mihajlović.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,14 dinara Evro danas 118,14 dinara

  Dinar danas ima približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 118,1454 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Subvencijama nemačkom Kontinentalu država urušava domaće IT kompanije Subvencijama nemačkom Kontinentalu država urušava domaće IT kompanije

  Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da su subvencije Vlade Srbije od 9,5 miliona evra nemačkoj kompaniji "Kontinental" za otvaranje Centra za istraživanje i razvoj napravile štetu domaćim IT kompanijama.

 • Malinari danas kod ministra poljoprivrede Malinari danas kod ministra poljoprivrede

  Predstavnike Asocijacije malinara Srbije primiće danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović na hitan razgovor oko rešavanja problema otkupa i niske cene malina, najavio je predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović.

 • Rusija uzvraća na američke tarife na uvoz Rusija uzvraća na američke tarife na uvoz

  Rusija je najavila uzvratne mere u odgovoru na potez Sjedinjenih Država da uvedu uvozne takse na strani čelik i aluminijum.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side