12.07.2017 Beograd

Bulc i Mihajlović: Značajna uloga Srbije u Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana

Bulc i Mihajlović: Značajna uloga Srbije u Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana Foto: Beta / Kabinet potpredsednice Vlade
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović sastala se danas u Trstu s evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc.

Mihajlović i Bulc su razgovarale o Ugovoru o transportnoj zajednici Zapadnog Balkana koji će kasnije danas biti potpisan, ali i svim infrastukturnim projektima na kojima zajedno rade Srbija i EU, saopštilo je resorno ministarstvo.

Jedna od tema bilo je i pitanje sedišta Transportne zajednice za Zapadni Balkan za koje je Srbija jako zainteresovana.

Bulc je posle sastanka istakla ulogu Srbije u formiranju Transportne zajednice i svemu što je uradila da bi ovaj dokument konačno bio potpisan.

"Transportna zajednica je formalni okvir u kojem zemlje Zapadnog Balkana sada u potpunosti mogu da se posvete primeni zajedničkih standarada, zakonskim okvirima, zajedničkim projektima i da koriste finansijske mahanizme EU. Srbija je veoma dobar primer, a prvi projekat koji ćemo nakon potpisivanja ovog ugovora finansirati za železnički Koridor 10 je upravo u Srbiji", rekla je Bulc.

Mihajlović je rekla da je za Srbiju taj ugovor od ogromnog značaja, jer je to mogućnost da stvori jedinstveno transportno tržište i da se Srbija i zemlje Zapadnog Balkana razvijaju.

Ona je navela da je ovo za nju i poruka EU da joj je Zapadni Balkan važan, ali i dokaz da balkanske zemlje mogu da rade zajedno, da se povezuju i otklone sve fizičke i nefizičke prepreke.

"A cilj svih nas je da podignemo životni standard građana, da imamo investicije i da gradimo puteve. Pre svega, razgovaraćemo danas i o finansiranju izgradnje auto-puta mira Niš-Merdare-Priština, a to je put koji već sad ima svoje jasne obrise i znamo da ćemo ga sigurno graditi", rekla je Mihajlović.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
zagreb
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw