12.11.2011 Sofija

Bugarska zaradila od članstva u EU

Bugarska zaradila od članstva u EU
Bugarska je od članstva u Evropskoj uniji od januara 2007. godine do septembra ove godine zaradila 4,5 milijarde leva, odnosno 2,25 milijardi evra, navedeno je u izveštaju bugaskog ministra finansija Simeona Ðankova.

Bugarska je u tom periodu od EU dobila 3,85 milijardi evra, od kojih 1,2 milijarde evra iz kohezinih fondova, 550 miliona iz evropskog poljoprivrednog fonda za razvoj poljoprivrede, a ostatak iz predpristupnih fondova.

U opšti budžet EU, Bugarska je uplatila 3,3 milijarde leva, odnosno 1,65 milijardi evra, naglasio je Ðankov. Prema njegovim rečima, Bugarska je u opšti budzet EU do 2009. godine unosila više, nego što je dobijala, ali ta tendencija se promenila prošle godine.

"Od nas zavisi da u narednom programskom periodu radimo udarnički, kako bi usvojili koliko se može više sredstava", naglasio je ministar finansija koji je i potpredsednik vlade u Sofiji.

Ðankov je rekao da će Bugarska u ovoj godini od EU dobiti 1,07 milijardi evra, a da je u budžetu za narednu godinu predviđeno 1,91 milijardi evra. Pregovori o tome kakve će finansije Bugarska dobiti započeće u proleće 2012. godine.

S obzirom na to da neke velike države donatori, naprimer Italija, već sumnjaju u mogućnost da će izmirivati iznose u budžetu za EU u narednom programskom periodu, Ðankov je izrazio nadu da će se ekonomska situacija u tim državama stabilizovati i da će moćii da izvršavaju obaveze.

autor: AA izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side