Budimović: Nije realno da cena svinjskog mesa još poraste
04.08.2016 Beograd

Budimović: Nije realno da cena svinjskog mesa još poraste

Budimović: Nije realno da cena svinjskog mesa još poraste Foto: pixabay
Cena živih svinja i svinjskog mesa je dostigla maksimum u poslednjih pet godina, a stabilizacija tržišta mogla bi da se očekuje intervencijom iz robnih rezervi za oko 20.000 komada svinja, smatra sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Nenad Budimović.

Svinjsko meso u Srbiji u poslednje dve nedelje poskupelo je i do 40 odsto, a Budimović ističe da nema osnova da cena svinjskog mesa ide na više u odnosu na sadašnju.

"To ne bi bilo realno jer će se smanjiti potrošnja mesa u trgovinama. Vreme da se proizvođači svinja i klanično- prerađivačka industrija dogovore kako će ubuduće postupati kada padne i kad poraste cena", rekao je Budimović za Tanjug.

On je naveo da je činjenica da bi se situacija dodatno smirila intervencijom za oko 20.000 komada svinja iz robnih rezervi.

Budimović kaže i da farmeri ne mogu unedogled da čuvaju tovljenike i da cekaju da cena poraste jer će tovljenici "izaći" van klase.

Ipak smatra i da se ne može očekivati da će skorije u trgovinama pojeftiniti meso tako brzo, kako može da poskupi. 

"Međutim, činjenica je da će intervencijom iz robnih rezervi i povećanjem broja komada u tovu moći da dođe do stabilizacije i do realne cene tovljenika u Srbiji", rekao je sagovornik Tanjuga.

On ističe da postoje parametri koliko šta kosta u odnosu na cenu tovljenika i svežeg mesa, ali da treba imati u vidu i trgovački deo priče koji utiče na formiranje cene.

"Pored farmera, stočara, klanično- prerađivačke industrije i trgovci su ti koji daju finalnu verziju što se cene tiče", istakao je Budimović.

On je ponovio da je glavni razlog za povećanje cena svinjskog mesa to što je povećana cena živih svinja, odnosno tovljenika.

Početkom godine cena je bila niska cena i farmeri su bili nezadovoljni.

 "To je razlog da se mali broj farmera odlučio za taj biznis u junu i julu i osetio se nedostatak živih svinja tovljenika na tržištu. Samim tim, kad nečeg nema, to i dobija višu cenu", rekao je Budimović.

S druge strane, uzrok treba tražiti i u tome što je u EU došlo do smanjenja zbog velikog izvoza svinjskog mesa u Kinu.

"Velike količine otišle su na kinesko tržiste, a smanjen je uvoz živih svinja u odnosu na prošlu godinu čak pet puta zato što se cena izjednačila sa cenom u EU koja je opet dobila višu cenu zbog izvoza u Kinu", rekao je Budimović.

 Ističući da je primetno smanjenje stočnog fonda za dva do tri odsto na godišnjem nivou u poslednjih desetak godina, prošle je registrovano blago povećanje broja grla stoke.

Budimović ističe da je zato važno stimulisati proizvodnju kroz izvozne aranžmane sa Kinom i Ruskom Federacijom, zatim da se poboljša reprodukcija i iskoriste potencijali dobre hrane za životinje.

Vlasnik Industrije mesa "Matijević" izjavio je ove nedelje da će cena mesa ići još naviše, podsećajući da je kilogram buta sa 390 otišao na 520 dinara.

"I to još nije kraj, tržište će se zadovoljiti tek kada cena bude 600 dinara", rekao je Matijević.

On kaže da je cena živih svinja ispod ekonomske cene opravdanja već šest meseci i dodaje da se ovo događa već 10 godina.

"Ugasili su ljudi tovove, nije im se isplatilo, pa je cena skočila", kaže Matijević.

Matijević kaže i da sada za domaće svinje traže 200 dinara po kilogramu, a to znači da će but koštati 560 dinara, ali, kako kaže, to nije dovoljno. 

"Naše tržište će se zadovoljiti tek kada cena buta bude 600 dinara, kada se uveze jedno 5.000 - 6.000 svinja", smatra on. 

Prema njegovom mišljenju, pad cene se može očekivati tek za dva meseca.

Predstavnici Ministarstva trgovine rekli su prethodne nedelje da će se pribeći i interventnom uvozu ukoliko to bude bilo potrebno.

Oni ipak očekuju da će se narednih dana situacija na tržištu stabilizovati i da za tim neće biti potrebe.

U Srbiji se tradicionalno najviše troši svinjsko meso. Prosecno domaćinstvo godišnje potroši više od 40 kilograma svinjetine.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ekonomske mere Vlade: Po glavi 100 evra Ekonomske mere Vlade: Po glavi 100 evra

  Zašto bi bogati dobijali pomoć u vreme krize? Zar pola milijarde evra nije moglo da se podeli korisnicima socijalne pomoći ili nezaposlenima? Hoće li svi koji otpuste radnike biti kažnjeni tako što neće imati pravo ni na kakvu pomoć države? Kako da obavežete nekoga ko nema nikakav prihod da zadrži zaposlene?

 • Radna prava u vreme korone: Prekobrojni i prezaposleni Radna prava u vreme korone: Prekobrojni i prezaposleni

  Pandemija virusa COVID-19 ostavlja posledice na sav radni svet, pošto su neke delatnosti, poput zdravstva, trgovine i komunalnih službi, uz policiju i vojsku, naprosto prezaposlene, a druge, suprotno, dišu na škrge jer niko ne traži njihove proizvode i usluge. Kriza je ugrozila i pravo na rad, pa je pitanje ko i kako može pomoći zaposlenima koji ostaju bez posla i prihoda.

 • Mihajlović: Кamioni u tranzitu od danas bez policijske pratnje, roba će stizati brže do kupaca Mihajlović: Кamioni u tranzitu od danas bez policijske pratnje, roba će stizati brže do kupaca

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je od danas ukinuta policijska pratnja kamionima u tranzitu kroz Srbiju, što će omogućiti brži prevoz robe do krajnjih kupaca.

 • Kopač: EU razmatra taksu na emisije ugljenika sa Zapadnog Balkana Kopač: EU razmatra taksu na emisije ugljenika sa Zapadnog Balkana

  Članice Energetske zajednice (EZ) proteklh godina su preuzimale ključne pravne tekovine EU u energetici ali je Unija u poslednje dve godine intenzivirala politiku dekarbonizacije a ugovorne strane EZ nisu uhvatile korak, ocenio je direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač i upozorio na moguće uvođenje takse na CO2 članicama EZ.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side