18.05.2018 | 13:24h ► 19:56h Sofija

Brnabić u Sofiji za unapređenje saradnje u regionu: Srbija podržava prijatelje i komšije

Brnabić u Sofiji za unapređenje saradnje u regionu: Srbija podržava prijatelje i komšije Foto: Beta / Slobodan Miljević
Srpska premijerka Ana Brnabić založila se danas u Sofiji za unapređenje saradnje u regionu rekavši da je trgovinska razmena između Srbije i BiH veća nego trgovinska razmena s Rusijom, Kinom i SAD zajedno, kao i da Srbija veruje da Albanija i Makedonija zaslužuju otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u EU.

"Regionu trebaju mir i stabilnost, a građanima prosteperitet. Otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom i Albanijom je nešto što je ispravno učiniti. Oni to zaslužuju. Mi imamo naše poteškoće na putu ka EU, ali podržavamo prijatelje i komšije", izjavila je Ana Brnabić u obraćanju na "Bečkom ekonomskom forumu" u Sofiji.

Govoreći o ekonomskoj saradnji u regionu, ona je istakla da je trgovinska razmena između Srbije i BiH veća nego trgovinska razmena s Rusijom, Kinom i SAD zajedno.

"U ekonomiji sam duže nego u politici i mogu da uporedim ta dva sveta. Mislim da biznis mora da predvodi, a politika da prati. Biznis pronalazi načine da prevaziđe barijere, a politika ih nameće", rekla je premijerka Srbije.

Ana Brnabić je podsetila na nedavne probleme s Prištinom, ali je dodala da, kada je u pitanju poslovanje, srpske kompanije su uspešno učestvovale na Sajmu u Prištini, i srpska vlada ih je ohrabrila da učestvuju, ali i nedavno u Mostaru.

Predsednica Vlade Srbije je kazala da u zemlje u regionu uče jedna od druge, dodavši da je Srbija prva po pitanju izdavanja građevinskih dozvola, a da je iskoristila iskustvo Makedonije sa elektronskim dozvolama.

"Regionu Zapadnog Balkana potrebni su mir i stabilnost", istakla je Ana Brnabić.

Premijerka Srbije drugog dana boravka u Sofiji učestvuje na "Bečkom ekonomskom forumu" gde premijeri zemalja Zapadnog Balkana i predstavnici ekonomskih institucija razgovaraju o aktuelnim temama.

 

Brnabić: Garantujem da priznanje nezavisnosti Kosova nikada neće biti uslov za članstvo u EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Sofiji da je kompromisno rešenje situacije sa Kosovom potrebno zbog stabilnosti u regionu, dodavši da priznanje nezavisnosti Kosova nikada nije bio niti će biti uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji (EU).

Ana Brnabić je rekla novinarima u Sofiji, gde je učestvovala na "Bečkom ekonomskom forumu", da je "nemoguće" postaviti priznanje nezavisnosti Kosova, koje je autonomna pokrajina Srbije, kao uslov za članstvo Srbije u EU jer "pet članica Unije ne priznaje i kaže da nikada neće priznati nezavisnost Kosova".

"To nikada nije bio uslov i garantujem da to nikada neće biti uslov, ali se traži normalizacija odnosa (Beograda i Prištine)", kazala je srpska premijerka.

Ana Brnabić je istakla da se ne može očekivati od Srbije da "jednostavno prizna nezavisnost Kosova" i dodala da je potreban kompromis "u kojem će svako izgubiti, ali i svako dobiti".

"Srbija je spremna na kompromis, Srbija stalno poziva na kompromis, ali Priština nije istupila iz zone konfora. Oni pozivaju na konačno rešenje, što je priznanje nezavisnosti, a to se neće dogoditi nikada", rekla je premijerka Srbije.

Prema njenim rečima, hapšenje direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića bio je "veliki korak unazad", ali da treba "gledati u budućnost koja je moguća ako se razgovara o kompromisu".

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištne, naglasila je da "ima nekoliko rešenja na stolu" ali da "nisu dobili odgovor Prištine".

Brnabić je novinarima u Sofiji rekla da je o situaciji sa Kosovom razgovarala i sa bugarskim premijerom, kome je, kako je kazala, uputila poziv da krajem juna poseti Srbiju.

"Srbija je imala jedno od istaknutijih mesta na samitu juče, da se to nastavilo i danas, a tome je doprineo Borisov. Razgovarali smo o najvažnijim  projektima, a to je gasna interkonekcija sa Bugarskom i završetak istočnog kraka Koridora 10", rekla je Ana Brnabić.

Govoreći o samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, Ana Brnabić je ocenila da je Bugarska postigla to da fokus njenog predsedavanja EU bude Zapadni Balkan.

"Nisam imala prevelika očekivanja, zato što sam fokusirana na to šta Srbija treba da radi. Ako mi uradimo svoj deo posla na najbolji mogući način građanima će biti bolje, a i to će nas približiti EU. Očekivanja su da se otvori još nekoliko poglavlja u junu", izjavila je Brnabić.

Istakla je da je samitom u Sofiji "nedvosmileno svim liderima EU na agendu stavljen Zapadni Balkan" i dodala da je Srbija, razgovorima predsednika Aleksandar Vučić sa stranim zvaničnicima, "maksimalno iskoristila samit".

 

Brnabić: Razgovori s MMF biće nastavljeni u junu

Premijerka Srbije Ana Brabić izjavila je danas da će razgovori s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) biti nastavljeni u junu i da se potpisivanje novog aranžmana očekuje tokom leta.

"Novi program, zajedno sa ciljevima koje program treba da ispuni, skoro su u potpunosti dogovoreni. Sa MMF-om imamo visok nivo i razumevanja i slaganja oko toga šta treba da se uradi narednih godina", rekla je Ana Brnabić.

Šef misije MMF-a Džejms Ruf ranije danas je izjavio da je s vlastima u Srbiji postignut sporazum oko ključnih elemenata novog programa i da će pregovori biti okončani kad bude imenovan novi ministar finansija.

Brnabić je navela da su svi sastanci sa MMF-om, koji su održani tokom ove nedelje, završeni uspešno, saopštila je Vlada Srbije.

Vlada Srbije saopštila je da želi još jednom da naglasi da se razgovori o novom aranžmanu odvijaju prema planu i bez ikakvih problema, a što je potvrdio i sam MMF u svom zvaničnom saopštenju.

Brnabić se prethodno ove nedelje sastala s delegacijom MMF-a i složila da su reforme tokom prethodne tri godine dale dobre rezultate i da je važno nastaviti strukturne reforme.

Misija MMF-a je u Beogradu od 7. maja, a na kraju posete Ruf je rekao da su bili produktivni razgovori o programu ekonomskih reformi koji bi podržao MMF putem Instrumenta za koordinaciju politika (PCI).

"Nameravamo da se uskoro vratimo u Srbiju da bismo priveli kraju razgovore kada bude imenovan novi ministar finansija", rekao je Ruf.

Vujović je pre deset dana dao ostavku iz ličnih razloga, a premijerka Brnabić je preuzela dužnost ministra finansija do imenovanja novog ministra.

 

Brnabić: U Sofiji nije bilo prilike za pozdravljanje s Haradinajem

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se u Sofiji na Samitu EU - Zapadni Balkan nije pozdravila sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, jer nije bilo prilike.

Ona je za televiziju N1 kazala da je hapšenje direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića bio "sprint unazad" u odnosima s Prištinom.

"Nismo imali priliku da razgovaramo sa Haradinajem. Nismo se čak ni pozdravili. Nakon hapšenja Đurića to je bio sprint unazad, svima nama koji predstavljamo Srbiju je mnogo mnogo teže danas da razgovaramo sa bilo kime iz Prištine", kazala je ona.

U Kosovskoj Mitrovici 26. marta uhapšen je Marko Đurić jer je, kako je obrazloženo, nelegalno ušao na Kosovo. Posle hapšenja Đurić je saslušan kod prekršajnog sudije u Prištini i proteran sa Kosova.

 

Premijerka Srbije: Jako puno posla pred nama pre ulaska u EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se iz Sofije sa Samita EU - Zapadni Balkan vraća zadovoljna i da je pred Srbijom jako puno posla koji treba da uradi pre ulaska u EU.

"Mi imamo jako puno posla pred nama. I da smo čuli na samitu poruku - evo, 2019. postajete članovi EU, mi u ovom trenutku ne bi bili spremni. Ne bi bili spremni, hajde da se fokusiramo na to šta mi moramo da uradimo", kazala je Ana Brnabić.

Ona je za televiziju N1 kazala da su evropske integracije maraton, a ne sprint. "Maraton u kome imate boljih i lošijih dana, ali je važno da znate zašto idete tim smerom i šta treba da uradite na tom putu", kazala je ona.

Prema njenim rečima, neki se sa Samita vraćaju zadovoljni, neki malo manje, ali razloga za brigu nema jer je Zapadni Balkan na agendi lidera EU.

"Sigurno da sada bez ikakve sumnje svi lideri EU mogu da kažu da je Zapadni Balkan njima na agendi", kazala je premijerka.

Ana Brnabić je kazala da je Srbija na Samitu pokazala drugačije lice i dobila jako mnogo prostora.

Dodala je da je Bugarska svoje predsedavanje EU iskoristila da Zapadni Balkan stavi u fokus.

autor: JU/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side