Brnabić u Boru povodom geološkog istraživanja zaliha bakra i zlata
04.06.2018 Beograd

Brnabić u Boru povodom geološkog istraživanja zaliha bakra i zlata

Brnabić u Boru povodom geološkog istraživanja zaliha bakra i zlata Foto: Beta, Vlada Srbije / Slobodan Miljević
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Boru da će tender za izbor strateškog partnera za RTB biti raspisan ovog meseca, da očekuje "jaku utakmicu" i da smatra da će RTB jači i stabilniji posle izbora strateškog partnera.


Brnabić je na svečanosti povodom otpočinjanja geološkog istraživanja zaliha bakra i zlata na lokalitetu Čukaru Peki kod Bora, za koji se pretpostavlja da je jedan od najbogatijih u svetu, kazala da će novi rudnik značiti jači Bor, Istočnu Srbiju i rudarstvo.

"U ovom trenutku RTB Bor doprinosi našem BDP-u i ekonomiji zemlje sa 0,8 odsto (BDP) godišnje, a ako uradimo to kako treba, i onako kao što se nadamo, očekujem da će to biti dodatnih jedan odsto. Dakle, ukupno 1,8 procenata (BDP) što je puno za ekonomski razvoj Srbije", rekla je Brnabić, kako je preneo njen kabinet.

Ona je kazala da očekuje da će strateški partner biti izabran ove godine, posle čega će RTB Bor biti "jači kompleks koji će na bolji i efikasniji način odgovoriti na naše potrebe za dinamičnim ekonomskim razvojem", slično doprinosu koji je posle nalaženja stranog partnera dala Železara Smederevo.

Premijerka je rekla da će biti očuvano svih pet hiljada radnih mesta u RTB Bor.


Foto: Beta, Vlada Srbije / Slobodan Miljević

 

Kanadska kompanija u istraživanje u Boru ulaže 590 miliona dolara

Kompanija "Rakita eksplorejšn" (Rakita Exploration) je započela rudarske radove u sklopu geološkog istraživanja zaliha bakra i zlata u hidrotermalnom sistemu Čukaru Peki kod Bora, a investicija je vredna 590 miliona evra, saopštila je danas ta kompanija.

Svečanosti su prisustvovali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, ambasadorka Kanade Kati Čaba, predstavnici Opštine Bor i kompanije "Nevsun" čija je firma "Rakita eksplorejšn".

"Na osnovu kvaliteta resursa, ekonomskih pokazatelja i obima planirane investicije za potrebe otvaranja rudnika, projekat Čukaru Peki je stekao reputaciju jednog od najboljih svetskih razvojnih projekata nalazišta bakra i zlata", rekao je predsednik kompanije "Nevsun" Piter Kukielski.
Dodao je da "Nevsun" planira kapitalnu investiciju od 590 miliona dolara do 2022. godine.

U tom periodu, kako je rekao, "očekujemo da će naša investicija značajno doprineti porastu zaposlenosti i razvoju srpske privrede, jer će izvođači na projektu angažovati oko 1.000 radnika.

"Za nas je veoma važna činjenica da je dinamika razvoja projekta u potpunosti u skladu sa dugoročnim planom i strategijom Vlade Srbije da poveća udeo rudarskog sektora u bruto domaćem proizvodu (BDP) na pet odsto", rekao je Kukielski.

Tokom faze eksploatacije u periodu od kraja 2022. do 2038. godine, očekuje se, kako je rekao, da će kapitalna investicija "Nevsuna" biti dodatnih 457 miliona dolara.

Za vreme rada rudnika, procenjuje se da će "Rakita" zapošljavati 600 radnika, uz 300 koje će angažovati podizvođači.
 


Foto: Beta, Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Plan je da Studija izvodljivosti bude završena do sredine 2019. godine.

Predsednica Vlade Srbije je rekla da je "danas značajan dan jer u Boru počinju radovi na investiciji vrednoj skoro 600 miliona dolara koja će zaposliti više od 1.000 ljudi".

"Želim da se zahvalim i kompaniji Nevsun koja je verovala u Srbiju i našoj zemlji donela velika sredstva", rekla je Ana Brnabić.

Dodala je da je taj projekat važan iz dva razloga, prvi je što ima potencijal da dostigne pet odsto BDP-a Srbije, a drugi je ravnomeran regionalni razvoj.

"Borski kraj je jedan od centara rudarstva i Bor sa ovom investicijom može da izgleda drugačije u narednih nekoliko godina", rekla je Brnabić.

Vlada Srbije će, kako je rekla, biti partner koji će "svakog dana pomagati ovakve projekte, da bi poručila mladim ljudima da ostanu ovde".

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je u toku velika ekspanzija rudarskih aktivnosti u Srbiji, na 200 eksploatacionih polja i 127 istražnih polja u koje je investirano oko 60 miliona evra ove godine.

Današnji početak radova predstavlja poslednju fazu istraživanja, ali je to i prvi korak ka otvaranju rudnika u Boru, rekao je Antić.

Ambasadorka Kanade u Srbiji Kati Čaba rekla je da Srbija ima ogroman potencijal za razvoj i da je otvorila vrata za investicije.

"Možemo da se radujemo sto će Kanada pomoći razvoju u Srbiji", rekla je Čaba.

Dodala je da je kanadska rudarska industrija lider u razvoju standarda za zaštitu životne sredine i da pruža podršku lokalnim zajednicama u kojima posluje.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u planu izgradnja ili rekonstrukcija više putnih pravaca na širem području Novog Pazara, od čega je samo za rekonstrukciju puta između Raške i Novog Pazara ovojeno oko 12 miliona evra.

 • MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto

  Industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska razmena i unutrašnja potrošnja u Srbiji u aprilu ove godine su usled pandemije Kovid 19 bili u osetnom na tekućem i međugodišnjem padu, u zastoju je saobraćaj, kao i turizam i ugostiteljske usluge, a oporavak industrijske proizvodnje u maju će biti samo delimičan, ukazali su autori ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

 • Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine

  Srbija bi ove godine od izvoza voća mogla da ostvari devizni priliv od oko 650 miliona dolara, uprkos tome što će rod biti manji oko pet odsto nego prošle godine, rekao je danas stručnjak za vočarstvo Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

 • Viz er ponovo leti iz Niša do Beča Viz er ponovo leti iz Niša do Beča

  Mađarska avio-kompanija "Viz er" obnovila je danas letove sa niškog aerodroma do Beča, obavljeno je na njihovom sajtu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side