22.05.2019 Beograd

Brnabić: Suzbijanje sive ekonomije doprinosi boljem životu građana

Brnabić: Suzbijanje sive ekonomije doprinosi boljem životu građana Foto: Beta / Vlada Srbije / Slobodan Miljević
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će biti primenjene sve mere i aktivnosti predviđene akcionim planom suzbijanja sive ekonomije za ovu i narednu godinu, jer ako su promene uspele znači da je na bolje promenjen život građana.

"Te mere su dokaz zalaganja Vlade Srbije na suzbijanju sive ekonomije kao jednog od prioriteta u stvaranju boljih uslova za život i rad u našoj zemlji", rekla je Brnanić na konferencija Vlade i privrede "Izlaz iz sive ekonomije".

Ona je istakla da su promene u Srbiji partnerski posao i da Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), privreda i vlada zajedno rade na stvaranju fer tržišta.

"Pored mera fiskalne konsolidacijae, koje su dale odlične rezultate borba protiv sive ekonomije je u velikoj meri doprinela makroekonomskoj stabilnosti Srbije i boljem stanju državne kase", kazala je premijerka.

Podsetila je da je u 2018. suficit budžeta bio 32,2 milijarde dinara zahvaljujući boljoj naplati prihoda i to za gotovo 90 milijardi dinara, a da je zaposlenost povećana 3,3 odsto, naplata poreza na dohodak i doprinosa je premašila plan, posebno naplata poreza na dobit, za 16,8 odsto.

"Posledice stvaranja boljih uslova za poslovanje i sistemske borbe protiv sive ekonomije omogućili su da prihodi od PDV-a budu veći su 11,4 odsto u bruto iznosu ", rekla je Brnabić.

Brnabić je kazala da Nacionalni program i akcioni plan sizbijanja sive ekonomije za naredne dve godine predviđa pet ciljeva – obezbeđenje povoljnog poslovnog okruženja i optimalnih poreskih stopa, efikasan i transparentan inspekcijski nadzor, transformacija Poreske uprave, efikasna i transparentna fiskalizacija i stimulisanje bezgotovinskog plaćanja, kao i podizanje svesti građana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije.

"Na svakom od ovih stubova, zajedno sa NALED-om i privredom, radinmo sistemski i predano", kazala je predsednica Vlade Srbije.

Precizirala je da se na obezbeđenju povoljnog poslovnog okruženja radi pre svega kroz indikatore Duing biznis liste Svetske banke, na efikasnom inspekcijskom nazoru kroz sistem eInspektor, koji je ove godine zaživeo u četiri polot inspekcije, a uskoro će i u dodatnih 30 inspekcija, a na reformi Poreske uprave kroz uvođenje većeg broja elektronskih servisa.

Brnabić je navela i da Ministarstvo finansija trenutno radi na sveobuhvatnoj analizi poboljšanja važećeg sistema fiskalizacije koji će biti sproveden naredne godine i omogučiti bolju kontrolu i transparentnost u radu.

Najveći pomaci u sprovedenim merama Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, koje su realizovane ili započete tokom 2018. godine, prema njenom mišljenju su prijava sezonskih radnika u poljoprivredi preko portala i mobilne aplikacije, poresko oslobođenje za početnike u poslovanju, usvojen je novi zakon o naknadama za upotrebu javnih dobara i obavljen prvi popis svih naknada na jednom mestu.

"Završena je prva faza razvoja informacionog sistema eInspektor u koji su umrežene Sanitarna i Tržišna inspekcija, Inspektorat za rad i Upravni inspektorat i uskoro će još 30 inspekcija da uđe u sistem", najavila je premijerka i dodala da će preostale inspekcije biti uvedene u sistemu u toku sledeće godine.

Prema njenim rečima, trenutno se pravi kontakt centar za sve inspekcije, tako da će građani i privreda na jednom mestu moći da prijavljuju sve prigovore koje će se prosleđivati inspekcijama i kontrolisati kako oni odgovaraju na njih.

Do kraja godine će siste eInspektor biti povezan sa portalom e Uprave, kako bi se uvela potpuna transparentnost u rad inspekcija.

"Odlučno nastavljamo da se borimo protiv sive ekonomije i apsolutno neće biti kompromisa u toj borbi, jer je to jedini način da se obezbede fer uslovi privredi koja posluje u skladu sa zakonima i plaća poreze i najbolji načina da se obezbedi bolji kvalitet života za sve građane Srbije", zaključila je premijerka.

Na konferenciji je predstavljen novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije koji predviđa da u naredne dve godine obima poslovanja u sivoj zoni bude smanjen za oko 200 miliona evra i da najmanje 11.000 radnika i 9.000 firmi iz sive zone počnu da posluju legalno.

Taj program su pripremili Vlada Srbije Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) uz podršku Nemačke razvojne saradnje GIZ, a sadrži 36 mera i 153 aktivnosti.

Član Upravnog odbora NALED-a Svetoslav Atanasov rekao je na konferenciji da su za privredu najvažnije mere kojima se podstiče legalno poslovanje i smanjuju birokratija i troškovi.

On je naveo da je 79 odsto privrednika istaklo u istraživanju NALED-a da su visoki porez i doprinosi na zarade ključni uzrok sive ekonomije, pa je zato smanjenje poreskog opterećenja jedna od najvažnijih mera.

Ocenio je i da je važno da se proširi delokrug programa Startuj legalno i sistema za prijavu sezonaca u građevinarstvu, turizma i kućnih poslova, zatim uspostavi elektronski javni registar taksi i naknada i da se prepoznaju novi oblici radnog angažovanja.

"Za punu transparentnost i predvidivost troškova poslovanja potrebno je omogućiti softversko obračunavanje paušalnog poreza po unapred zadatim i jasnim kriterijumima i konačno uspostaviti elektronski javni registartaksi i naknada koji privreda zagovara već pet godina", kazao je Atanasov.

Dodao je da je za podsticanje preduzetništva i zapošljavanja potrebno da država prepozna nove oblike radnog angažovanja koji su danas destimulisani kao što su rad sa nepunim radnim vremenom, frilens poslovi i rad za stranog poslodavca, a potrebno je da se proširi i sistem angažovanja sezonskih radnika na delatnosti kao što su građevinarstvo, turizam i kućni posloi.

Ambasador Nemačke Toma Šib je ocenio da je Srbija proteklih godina ostvarila dobre ekonomske rezultate, rast je bio solidan, poreski prihodi su se poboljšali zahvaljujući boljoj naplati, fiskalna konsolidacija je dobro napredovala, javni dug je smanjen, ali da je i dalje problem siva ekonomija, koja obuhvata i do 30 odsto BDP-a.

Zbog toga, kako je istakao, Srbija gubi značajne poreske prihode koji bi mogli da se upotrebe za investicije u oblasti koje donose korist svim građanima.

On je podsetio da zbog toga Srbija i Nemaćka već nekoliko godina sarađuju na suzbijanju sive ekonomije.

"Želimo da povećamo odgovornost vlasti prema građanima, kao i da unapredimo njihovo shvatanje o pravilimo koja moraju da poštuju", kazao je Šib.

Kao uspehe u toj saradnji naveo je osnivanje šaltera za savetovanje po pitanju poreza koji otvoreni u filijalama Poreske uprave širom Srbije, kao i dostupnost građanskog vodiča kroz budžet, ali i omogućavanje privremenih poreskih izuzeća za početnike u poslovanju.

Šib je kazao da je Nemačka spremna da nastavi saradnju sa Srbijom u borbi protiv sive ekonomije, jer je ona blisko povezana sa jačanjem vladavine prava, koje je nezaobilazna kada je reč o napretku Srbije u priključivanju EU.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side