14.09.2018 Beograd

Brnabić: Srbija spremna za saradnju sa vodećim svetskim IT kompanijama

Brnabić: Srbija spremna za saradnju sa vodećim svetskim IT kompanijama Foto:Novi magazin/ Đurađ Šimić
Srbija je otvorena i spremna za saradnju sa vodećim svetskim IT kompanijama, kazala je danas pemijerka Ana Brnabić u razgovoru sa osnivačem kompanije Frejm Nikolom Božinovićem i suosnivačem i generalnim direktorom kompanije Nutaniks Diražem Pandejem,saopšteno je iz Vlade Srbije.

Srpsko-američki startap Frejm je pre tri nedelje prodat Nutaniksu za 165 miliona dolara, a Božinović je postao potpredsednik kompanije.

Nutaniks je najbrže rastuća IT kompanija na svetu, osnovana je 2009. i jedna od poznatih lidera u oblasti klaud softvera , čija procenjena vrednost iznosi oko 10 milijardi dolara.

Startap Frame je osnovan 2012. godine sa sedištem u San Francisku i zapošljava oko 50 inženjera u Beogradu i Nišu. Frame je uspeo da razvije sopstveni softver koji omogućava korisnicima da svoje aplikacije sa računara i određene softverske alate, prebacuju u klaud - virtuelno skladište podataka.

Brnabić je izrazila je zadovoljstvo što su predstavnici Nutaniksa izabrali Srbiju za ulaganje i dalje širenje razvojnog centra.

"Našoj IKT industriji su potrebni partneri kao što je Nutaniks, najbrže rastuća softverska kompanija u istoriji, koji će nam pomoći da odgovorimo na izazove četvrte industrijske revolucije i podstaći druge domaće IKT kompanije da razvijaju inovacije", istakla je premijerka.

Dodala je da je Frejm dobar primer za sve lokalne IT kompanije, koja je pokazala da se upornim radom i znanjem može stvoriti uspešna kompanije koja vredi više od 150 miliona dolara.

"Digitalizacija je jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije i ona predstavlja našu šansu da se pridružimo ekonomski najrazvijenijim zemljama", kazala je Brnabić.

Predstavnici kompanije Nutaniks su, kako se ističe u saopštenju, izrazili zadovoljstvo kvalitetom kadrova u Srbiji, i istakli da ći njihov centar biti jedan od najvažnijih za razvoj proizvoda u budućnosti.

"Cilj nam je da tim koji Frejm već ima proširimo u evropski razvojni centar Nutaniksa u Srbiji. U sledeću fazu rasta krećemo pre svega sa domaćim inženjerima, ali ćemo paralelno graditi i jednu širu organizaciju. Takođe, u Beograd planiramo da dovedemo i ljude sa raznih strana Evrope i sveta koji će da rade za Nutaniks", rekao je Diražem Pandej.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Mihajlović i Mali s predstavnicima francuskih kompanija o beogradskom metrou Mihajlović i Mali s predstavnicima francuskih kompanija o beogradskom metrou

    Ministri finansija i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Siniša Mali i Zorana Mihajlović razgovarali su danas, u okviru posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, sa delegacijama francuskih kompanija "Ežis" i "Alstom" o realizaciji projekta "Beogradski metro".

  • Evro sutra 117,73 dinara Evro sutra 117,73 dinara

    Dinar će u utorak neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,7330 dinara za jedan evro, što će biti najjača vrednost dinara u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side