14.09.2018 Beograd

Brnabić: Srbija spremna za saradnju sa vodećim svetskim IT kompanijama

Brnabić: Srbija spremna za saradnju sa vodećim svetskim IT kompanijama Foto:Novi magazin/ Đurađ Šimić
Srbija je otvorena i spremna za saradnju sa vodećim svetskim IT kompanijama, kazala je danas pemijerka Ana Brnabić u razgovoru sa osnivačem kompanije Frejm Nikolom Božinovićem i suosnivačem i generalnim direktorom kompanije Nutaniks Diražem Pandejem,saopšteno je iz Vlade Srbije.

Srpsko-američki startap Frejm je pre tri nedelje prodat Nutaniksu za 165 miliona dolara, a Božinović je postao potpredsednik kompanije.

Nutaniks je najbrže rastuća IT kompanija na svetu, osnovana je 2009. i jedna od poznatih lidera u oblasti klaud softvera , čija procenjena vrednost iznosi oko 10 milijardi dolara.

Startap Frame je osnovan 2012. godine sa sedištem u San Francisku i zapošljava oko 50 inženjera u Beogradu i Nišu. Frame je uspeo da razvije sopstveni softver koji omogućava korisnicima da svoje aplikacije sa računara i određene softverske alate, prebacuju u klaud - virtuelno skladište podataka.

Brnabić je izrazila je zadovoljstvo što su predstavnici Nutaniksa izabrali Srbiju za ulaganje i dalje širenje razvojnog centra.

"Našoj IKT industriji su potrebni partneri kao što je Nutaniks, najbrže rastuća softverska kompanija u istoriji, koji će nam pomoći da odgovorimo na izazove četvrte industrijske revolucije i podstaći druge domaće IKT kompanije da razvijaju inovacije", istakla je premijerka.

Dodala je da je Frejm dobar primer za sve lokalne IT kompanije, koja je pokazala da se upornim radom i znanjem može stvoriti uspešna kompanije koja vredi više od 150 miliona dolara.

"Digitalizacija je jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije i ona predstavlja našu šansu da se pridružimo ekonomski najrazvijenijim zemljama", kazala je Brnabić.

Predstavnici kompanije Nutaniks su, kako se ističe u saopštenju, izrazili zadovoljstvo kvalitetom kadrova u Srbiji, i istakli da ći njihov centar biti jedan od najvažnijih za razvoj proizvoda u budućnosti.

"Cilj nam je da tim koji Frejm već ima proširimo u evropski razvojni centar Nutaniksa u Srbiji. U sledeću fazu rasta krećemo pre svega sa domaćim inženjerima, ali ćemo paralelno graditi i jednu širu organizaciju. Takođe, u Beograd planiramo da dovedemo i ljude sa raznih strana Evrope i sveta koji će da rade za Nutaniks", rekao je Diražem Pandej.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mihajlović: Putarine neće poskupeti do kraja godine Mihajlović: Putarine neće poskupeti do kraja godine

  Do kraja godine neće biti poskupljenja putarine u Srbiji, saopštila je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Navela je da je bilo razgovora o uvođenju putarine na magistralnim putevima za kamione, ali da odluka još nije doneta.

 • Postavljen novi direktor kragujevačke fabrike oružja Postavljen novi direktor kragujevačke fabrike oružja

  Za ovog novog generalnog direktora "Zastava oružje" postavljen je Mladen Petković koji je do sada obavljao dužnost generalnog direktora "Krušik - Valjevo", a dužnosti je razrešen dosadašnji direktor Milojko Brzaković.

 • Evro danas raste na 118,21 dinar Evro danas raste na 118,21 dinar

  Dinar je danas popustio prema evru i zvanični srednji kurs je 118,2159 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Šef Nisana biće otpušten zbog umanjivanja svojih prihoda Šef Nisana biće otpušten zbog umanjivanja svojih prihoda

  Predsednik proizvođača automobila Nisan (Nissan Motor Co) Karlos Gosn biće otpušten pošto je kompanija saopštila da je interna istraga ustanovila da je u prijavi smanjio svoj prihod za više miliona dolara kao i da je imao druga značajna "neprikladna ponašanja".

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side