15.04.2019 Beograd

Brnabić: Srbija i Mađarska treba da imaju ugovor o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu

Brnabić: Srbija i Mađarska treba da imaju ugovor o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Foto: Beta / Vlada Srbije / Slobodan Miljević
Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da je vreme da Srbija i Mađarska počnu da rade na pripremi međudržavnog ugovora o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.

Ona je novinarima posle zajednilke sednice vlada Srbije i Mađarske u Subotici kazala da ako neke dve zemlje treba da imaju takvu vrstu partnerstva, to su onda Srbija i Mađarska.

Kako je istakla, Srbija je zahvalna Mađarskoj zbog učešća u zajedničkim projektima, odnosu prema srpskoj manjini, balansiranom odnosu prema Kosovu, i dodala da između dve zemlje postoji iskren odnos i veliko prijateljstvo.

Ona je rekla da je Mađaraska treći najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije među evropskim zemljama i da je u porastu trgovinska razmena dve zemlje.

Navela je da je počela izgradnja zajedničke fabrike pogona za preradu malina i drugog voća u Arilju, vredna 7,5 miliona evra, a da su dogovorena još najmanje četiri slična pojekta tokom 2019. i 2020. godine.

"Novih 11 sporazuma koje smo upravo potpisali tiču se skoro svih oblasti, od infrastrukture, obrazovanja, zaštite životne sredine, odbrane i bezbednosti. To pokazuje u kolikoj meri širimo saradnju i ulazimo u svaku poru našeg političkog i ekonomskog života", rekla je Brnabić.

Po njenim rečima, Srbija je počela pripremne radove za izgradnju deonice gasovoda Turski tok kroz Srbiju, koji će ići od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, i da će do kraja meseca biti izdate i građevinske dozvole, posle čega će zvanično biti otvoreni radovi.

 

Novi projekti Srbije i Mađarske u železnici i vodnom saobraćaju

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas sa ministrom za inovacije i tehnologiju Mađarske Laslom Palkovičem dva memoranduma, koji se odnose na nadogradnju železničke pruge između Subotice i Segedina i unapređenje rada brodske prevodnice na Tisi, saopštilo je to Ministarstvo.

Memorandumi o rezumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva za inovacije potpisani su u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske u Subotici. 

Tom prilikom, kako se navodi, potpisana je i Izjava o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Srbije i Mađarske, a potpisali su je premijeri dve zemlje, Ana Brnabić i Viktor Orban.

Memorandum o razumevanju između dva ministarstva o nadogradnji železničke pruge između Subotice i Segedina omogućiće da se postojeća pruga Subotica-Horgoš-Segedin rekonstruiše na komercijalnu brzinu do 120 kilometar na sat, uz povećanje nosivosi pruge na 22,5 tona osovinskog pritiska.

Kao mogući izvor finansiranja za ovaj projekat označen je Okvirni sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Mađarske i Vlade Srbije u oblasti infrastrukturnih projekata, potpisan prošle godine, a procenjena vrednost radova je oko 58,8 miliona evra.

Mađarska strana planira da ovu prugu produži do grada Hodmezovašarhelj, a potom i do Bekeščabe prema istoku, odnosno Baje prema zapadu. Ova linija se može povezati s jedne strane s projektom brze pruge Beograd-Budimpešta, a s druge strane prema gradovima Kečkemet i Nađkereš u Mađarskoj, čime bi sistemom železničkih veza bilo povezano više od milion stanovnika Srbije i Mađarske.

Drugi memorandum, o unapređenju rada brodske prevodnice na srpskom delu reke Tise, omogućiće da se poveća prevodnica u sastavu brane kod Novog Bečeja. 

"Cilj rekonstrukcije je da se omogući istovremeno prevođenje više od jednog broda, koliko dozvoljavaju gabariti postojeće prevodnice, u cilju povećanja saobraćaja ovom rekom na kojoj je Sporazumom Srbije i Mađarske iz 2017. plovidba otvorena za brodove svih država", navedeno je u saopšenju.

Dodaje se da je povećanje propusne moći prevodnice istovremeno i uslov za realizaciju zajedničke inicijative dve zemlje da se reka Tisa uključi u sistem Evropskih koridora, odnosno TEN-T mrežu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 4.05.2019, 17:34h Strategija : taktika

    "da rade na pripremi međudržavnog ugovora o sveobuhvatnom STRATEŠKOM partnerstvu." ...- STRTEGIJA bira taktiku/e, a onda logikom usavršavanja iz taktike/ se derivira opet STRATEGIJA (jednaka polaznoj, modifikovana, suprotna prvoj, IZVORNOJ STRATEGIJI)...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side