23.04.2019 | 12:35h ► 13:00h Banjaluka

Brnabić: Mir i stabilnost najvažniji preduslovi za privredni rast

Brnabić: Mir i stabilnost najvažniji preduslovi za privredni rast Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na Jahorina ekonomskom forumu (JEF) da su stabilnost i mir najvažniji preduslovi za značajan privredni rast i jaku ekonomiju.

 

 

Ona je istakla da zbog toga Srbija ulaže ogromne napore i politički kapacitet da gradi stabilan Balkan, "koji može ići napred".

Govoreći kao uvodničarka na panelu "Značaj inovacija za ekonomski razvoj" u okviru četvrtog JEF, Brnabić je navela da Srbija svake godine ima izvozni rast veći od 20 posto, a da najviše uspeha ima u izvozu informacionih tehnologija.

Prema njenim rečima, ranije su najjače kompanije bile naftne, trgovačke i finansijske, dok su danas pet vodećih svetskih kompanija Epl, Majkrosoft, Gugl, Amazon i Fejsbuk, odnosno inovativne digitalne kompanije.

"To pokazuje da tehnologija donosi velike prilike za rast, ne samo za pojedinačne kompanije, već i države. Zbog toga treba ulagati u inovativne tehnologije, ali i obezbediti načine da tradicionalne kompanije naprave transformacije", istakla je premijerka Srbije.

Ona je ocenila da treba videti kako se najbolje može iskoristiti četvrta revolucija, za šta će, pre svega, biti potrebno uraditi promene u obrazovnom sektoru i učiti decu kako da razmišljaju, što se u Srbiji već čini.

Brnabić je dodala da inovacije i digitalizacija omogućavaju više novca za građane, privredu i državni budžet, a digitalizirana državna administracija pruža bolju efikasnost usluga i to je najbolja alatka za borbu protiv korupcije.

Na kraju obraćanja najavila je da je Vlada Srbije u ovoj godini izdvojila 9,3 miliona evra za Republiku Srpsku za 37 projekata i ovim sredstvima će se rekonstruisati domovi zdravlja, vrtići i dvorane.

Srbija će, istakla je, nastaviti da pomaže i jača Republiku Srpsku.

 

Srbija će pomoći RS da uvede prvih 500 digitalnih učionica

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je na Jahorina ekonomskom forumu izjavila da će Srbija pomoći Republici Srpskoj da u skorije vreme uvede prvih 500 digitalnih učionica.

Brnabić je navela da usluge IKT u Srbiji u poslednje tri godine beleže najveći izvoz, čak veći i od poljoprivrede.

"Samo je u prva dva meseca ove godine izvoz ovih usluga povećan za 34,7 odsto", istakla je ona.

Premijerka Srbije navela je primer kompanije Noredus iz Beograda, koja proizvodi igrice za mobilne telefone.

"Ova kompanija je u deset godina postojanja došla do godišnjeg prihoda od 75 miliona evra i zapošljavaju radnike iz 22 zemlje. Dakle, suština je u obrazovanju i đaci moraju prestati da bubaju, treba ih učiti kako da razmišljaju", kazala je ona.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović navela je da institucije treba da počnu da razmišljaju o promenama u obrazovanju, koje su u toku i koje slede, ističući značaj IT tehnologija u novom pristupu obrazovanju dece i studenata.

Prema njenim rečima, Vlada RS već sprovodi određene aktivnosti, naglašavajući da je formirano Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i informaciono društvo.

Ona je dodala da to Ministarstvo već u ovoj godini provodi nekoliko projekata u vrednosti od 6,6 miliona konvertibilnih maraka za oblast inovacija.

Glavna poruka sa Jahorina ekonomskog foruma je da Republika Srpska mora da se prilagodi brzim promenama i četvrtoj industrijskoj revoluciji ako planira ekonomski napredak.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS "SWOT", koje organizuje forum na Jahorini, ocenio je da se nada da će na tom skupu nastati kvalitetni zaključci koji će dovesti do ekonomskog napretka Republike Srpske.

Potpredsednik Dojče Telekoma Borislav Tadić predstavio je najnovija dostignuća u oblastima inovacija.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mihajlović: Majur dobija brzu saobraćajnicu i novu sportsku salu Mihajlović: Majur dobija brzu saobraćajnicu i novu sportsku salu

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da za nekoliko meseci počinje izgradnja brze saobraćajnice Šabac-Loznica, saopštio je njen kabinet.

 • Evro danas 117,95 dinara Evro danas 117,95 dinara

  Dinar je danas ostao gotovo nepromenjene vrednosti prema evru i zvanični srednji kurs je 117,9511 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Prosečene zarade u Srbiju u martu 54.271 dinar Prosečene zarade u Srbiju u martu 54.271 dinar

  Prosečna neto zarada u Srbiji za mart iznosila je 54.271 dinar, a bruto zarada (zajedno sa porezima i doprinosima) 74.755 dinara, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

 • Evro u ponedeljak 117,9481 dinara Evro u ponedeljak 117,9481 dinara

  Dinar će u ponedeljak, 27. maja, ostati gotovo nepromenjene vrednosti prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,9481 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side