16.05.2019 Beograd

Brnabić sa misijom MMF-a: Procena rasta ovogodišnjeg BDP-a odstaje 3,5 odsto

Brnabić sa misijom MMF-a: Procena rasta ovogodišnjeg BDP-a odstaje 3,5 odsto Foto: Beta, Vlada Srbije / Slobodan Miljević
Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Janom Kesom Martejnom o sprovođenju i efektima aktuelnog savetodavnog programa koji Srbija ima sa tom finansijskom organizacijom.

Na sastanku su razmatrane glavne tačke programa - reforma Poreske uprave, reforma plata, nastavak reforme javnih preduzeća, donošenje fiskalnih pravila koja uključuju formulu za indeksaciju penzija i nastavak sprovođenja strukturnih reformi.

Brnabić je izvestila šefa Misije MMF-a da projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu ostaje 3,5 odsto.

Najveći rast u prvim mesecima ove godine ima sektor građevinarstva, objasnila je premijerka i dodala da taj rast iznosi više od 13 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Naglasila je da će vrednost novog investicionog ciklusa za infrastrukturne projekte u Srbiji biti veći od osam milijardi evra.

Šef misije MMF Jan Kes Martejn je pohvalio odlične rezultate po pitanju stranih direktnih investicija, koje su ove godine u prva četiri meseca iznosile 1,2 milijarde evra, što je bolji rezultat nego prošle godine, navodi se u saopštenju.

On je istakao da je potrebno stvoriti više fiskalnog prostora za veće ulaganje domaćeg privrednog sektora, što bi znatno povećalo rast BDP-a i ojačalo privatni sektor.

Na sastanku je ocenjeno da je neophodno više raditi na sprečavanju odliva stručnog kadra iz Srbije, što je prema rečima šefa misije MMF-a zajednički problem za sve države regiona.

Brnabić je istakla da je Agencija za cirkularne migracije, koja će biti osnovana, deo strategije povratka ljudi koji žive i rade u inostranstvu. Agencija bi, prema njenim rečima trebalo da im pruži svu neophodnu podršku po tom pitanju.

Vlada Srbije intenzivno radi na sprečavanju korupcije na svim nivoima, kazala je premijerka, dodajući da je Prdlog zakona o borbi protiv korupcije prošao vladu i da je trenutno u skupštinskoj proceduri. Zahvaljujući efikasnoj eUpravi znatno je smanjena mogućnost korupcije i omogućena veća transparentnost državnog aparata, rekla je ona.

Poseban akcenat države je na sprečavanju sive ekonomije, rekla je Brnabić i podsetila da je nova aplikacija eInspektor u primeni od početka ove godine i omogućva umrežavanje svih inspekcija i bolje praćenje rada inspektora.

Premijerka je najavila da od septembra ove godine počinje primena jedinstvenog obrazovnog broja, koji bi trebalo da omogući praćenje učenika tokom školovanja, ali i efikasnost i poslovanje obrazovnih institucija. Takođe, kako je objasnila, učenici, studenti i njihovi roditelji će zahvaljujući informacijama koje će biti na jednom mestu moći da saznaju sve o željenoj obrazovnoj instituciji, mogućnostima zaposlenja i koliku platu mogu očekivati za određene obrazovne profile.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Proizvodnja fijata 500L u Kragujevcu staje do 3. septembra Proizvodnja fijata 500L u Kragujevcu staje do 3. septembra

  Radnici kompanije Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija od sutra idu na plaćeno odsustvo i na kolektivni godišnji odmor, pa će im prvi radni dan u fabrici biti tek 3. septembar.

 • Malinari dogovorili minimalnu otkupnu cenu od 165 dinara, odustali od protesta Malinari dogovorili minimalnu otkupnu cenu od 165 dinara, odustali od protesta

  Predstavnici Asocijacije proizvođača malina i kupina postigli su dogovor sa jednim od najvećih otkupljivača tog voća u Srbiji, kompanijom "Stanić", da poveća otkupnu cenu na 160 do 165 dinara po kilogramu i odustali su od protesta glađu, rekao je danas predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović.

 • Mihajlović od sutra do kraja nedelje na istočnom kraku Koridora 10 Mihajlović od sutra do kraja nedelje na istočnom kraku Koridora 10

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, zajedno sa saradnicima - državnim sekretarima, pomoćnicima i savetnicima, boraviće od sutra do subote, 21. jula, na istočnom kraku Koridora 10, saopštilo je ministarstvo.

 • Evro danas 117,73 dinara Evro danas 117,73 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,7330 dinara za jedan evro, što je najjača vrednost dinara u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side