12.06.2018 Beograd

Brnabić: Podrška razvoju startap kompanija

Brnabić: Podrška razvoju startap kompanija Foto: Novi Magazin / Đurađ Šimić
Država treba da pomogne razvoj proizvodnih kapaciteta startap kompanija i njihovo povezivanje sa velikim privrednicima, ocenjeno je danas na sastanku predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predstavnika privrede održanom u Naučno-tehnološkom parku (NTP) u Beogradu.

Kako je saoštila Vlada, Brnabić je istakla da je njen zadatak da podrži domaće privrednike i "mlade talentovane ljude" da u svojoj zemlji kreiraju novu vrednost i svoje inovacije plasiraju na svetsko tržište.

"Naš cilj je da se srpska privreda zasniva na ekonomiji znanja, novim tehnologijama i kreativnim industrijama koje omogućavaju dobro plaćena zanimanja i dugoročno održiv ekonomski rast. Vlada ovo ne može sama, potrebno nam je povezivanje privrede i inovatora", kazala je premijerka.

Ona je ocenila da su inovacije i IKT sektor jedan od glavnih nosilaca privrednog rasta Srbije, sa 20 odsto godišnje, dok je udeo IKT sektora u BDP-u oko pet odsto i istakla je i da država modernizuje i reformiše obrazovni sistem u skladu sa zahtevima četvrte industrijske revolucije kako bi se taj učinak dodatno povećao.

Brnabićeva je rekla da Vlada Srbije snažno podržava rad naučno-tehnoloških parkova i da bi u avgustu ove godine trebalo da počne izgradnja takvog parka u Nišu.

Kako je dodala, Vlada Srbije uz podršku Evropske investicione banke (EIB) ulaže više od 60 miliona evra u infrastrukturne projekte koji će podržati razvoj inovacija i preduzetništva.

U Naučno-tehnološkom parku Beograd posluje oko 60 visokotehnoloških startap kompanija u kojima radi više od 500 inženjera. Kompanije koje posluju u NTP Beograd prošle godine ostvarile su izvoz veći od 10 miliona evra.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,14 dinara Evro danas 118,14 dinara

  Dinar danas ima približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 118,1454 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Subvencijama nemačkom Kontinentalu država urušava domaće IT kompanije Subvencijama nemačkom Kontinentalu država urušava domaće IT kompanije

  Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da su subvencije Vlade Srbije od 9,5 miliona evra nemačkoj kompaniji "Kontinental" za otvaranje Centra za istraživanje i razvoj napravile štetu domaćim IT kompanijama.

 • Malinari danas kod ministra poljoprivrede Malinari danas kod ministra poljoprivrede

  Predstavnike Asocijacije malinara Srbije primiće danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović na hitan razgovor oko rešavanja problema otkupa i niske cene malina, najavio je predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović.

 • Rusija uzvraća na američke tarife na uvoz Rusija uzvraća na američke tarife na uvoz

  Rusija je najavila uzvratne mere u odgovoru na potez Sjedinjenih Država da uvedu uvozne takse na strani čelik i aluminijum.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side