23.09.2019 | 14:45h ► 17:16h Beograd

Brnabić: Od sledeće godine poreski podsticaj za zapošljavanje

Brnabić: Od sledeće godine poreski podsticaj za zapošljavanje Foto: Beta / Vlada Srbije / Slobodan Miljević
zmenama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje od sledeće godine biće obezbeđeni poreski podsticaji za novo zapošljavanje uključujući i zapošljavanje mladih koji tek ulaze na tržište rada, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

IKako je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori objasnila kompanije koje budu povećavale broj zaposlenih i zapošljavale lica koje nisu bila u radnom odnosu tokom 2019. godine biće oslobođen plaćanja 70 odsto poreza na zarade i doprinose za ta lica tokom 2020. godine, odnosno 65 odsto 2021. i 60 odsto 2022. godine.

Ta mera će se odnositi na zapošljavnje nezaposlenih lica bez obzira da li su prijavljeni kod nacionalne službe za zapošljavnje, studenata i preduzetnika - paušalaca.

Poreski podsticaj će se odnositi na zapošljavanje u periodu od 1. januara 2019. godine do 30. aprila 2020. godine.

Ona je najavila da će izmene zakona koje predviđaju te podsticajne mere u narednih nekoliko nedelje biti prosleđene Skupštini Srbije.

 

Brnabić: Rezerve nafte garancija da snabdevanje nije ugroženo

Ana Brnabić negirala je danas da je ugrožena naftna sitgurnost Srbije i istakla da su rezreve nafte dovoljna garancija da nije ugroženo snabevanje tim energentom.

I ministar finansija Siniša Mali, takođe je, na konferenciji za novinare, rekao da ne postoji neizvesnosti kad je reč o nafnoj sigurnosti.

On je naveo da se budžetski prihodi od akciza raspodeljuju onako kako je propisano.

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je juče Anu Brnabić da saopšti da li je tačno da su obavezne rezerve nafte u Srbiji za slučaj nestašice dovoljne za samo deset dana, kao i da li je moguće da se "milioni evra", prikupljeni po osnovu akciza na gorivo, korišteni za druge osnove u budžetu.

 

Brnabić: Siniša Mali ostaje ministar, studenti su politički aktivisti
 

Ana Brnabić danas je izjavila da ne očekuje da ministar finansija Siniša Mali podnese ostavku na tu funkciju, što traže studenti koji su blokirali Rekotorat Beogradskog univerziteta, kao i da ne dovodi u pitanje da li on ostaje ministar.

Na konferenciji za novinare o novim poreskim podsticajima ona je kazala da je to što se trenutno dešava u Rekotoratu "sramota za Beogradski univerzitet, odnosno tužna politička predstava kojoj se kraj ne nazire".

Premijerka je istakla da se ne zna koji su konkretni zahtevi te grupe od 15 do 20 studenata, koji su po njenim rečima politički aktivisti i pozvala ih da joj dostave svoje zahteve o kojima je spremna da se odmah izjasni.

Brnabić je dodala da ne može i ne želi da se meša u autonomiju univerziteta i apelovala na studente koji blokiraju Rektorat da omoguće studentima da dobijaju usluge koje su im potrebne i profesorima da nastave svoje aktivnosti.

Po njenoj oceni rektorka BU Ivanka Popović daje kontradiktorne izjave o dešavanjima u Rekotratu i zahtevima studenata.

Kako je objasnila Brnabić, rektorka veruje da je u Rektorat ušla grupa političkih aktivista SNS, a nije se izjašnjavala kada su u zgradu ulazili i studentima davali podršku predstavnici drugih političkih grupacija kao što su Pokret "1 od 5 miliona" i Savez za Srbiju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side