Brnabić: Nedostatak kadrova ključni problem privrede
08.08.2019 Beograd

Brnabić: Nedostatak kadrova ključni problem privrede

Brnabić: Nedostatak kadrova ključni problem privrede Foto: Beta / Miloš Miškov
Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da je nedostatak radne snage ključni problem domaće privrede i da se radi na tome da firme lakše dođu do radnika koji su im potrebni.

Ona je posle sastanka sa predstavnicima udruženja metalske i hemijske industrije Privredne komore Srbije rekla da je nelogično da Srbija i dalje ima relativno visoku stopu nezaposlenosti od oko 11 odsto, iako je duplo manja nego 2012. godine, a da privredi nedostaju radnici.

"Problem nedostatka kadrova imaju i države gde je stopa nezaposlenosti četiri odsto, ali mi treba da vidimo kako da privredi pomognemo da lakše dođe do radnika među onima koji su nezaposleni. To može da bude i preko neformalnog obrazovanja, trening centara i prekvalifikacije", istakla je premijerka.

Važno je, kako je ocenila, da se privreda pripremi kako bi se spečilo da sve ono što se deševa na evropskom i globalnom tržištu, kao i trgovinski ratovi, ne utiču preterano na pad domaće prerađivačke industrije.

Navela je da je liberalizovan sistem izdavanja radnih dozvola i da je olakšano zapošljavanje stranaca u Srbiji, što može da pomogne većem prilivu kadrova, odnosno vraćanju ljudi koji su otišli u inostranstvo.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da su privrednici dobili uveravanja od premijerke da Vlada Srbije radi na rešenjima koja će pomoći privredi da posluje u boljim uslovima i da lakše dolazi do kvalfikovanih radnika.

"Moramo da zajednički radimo da prevaziđemo probleme koje možemo imati zbog dešavanjima na svetskim tržištima", kazao je on.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side