08.08.2019 Beograd

Brnabić: Nedostatak kadrova ključni problem privrede

Brnabić: Nedostatak kadrova ključni problem privrede Foto: Beta / Miloš Miškov
Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da je nedostatak radne snage ključni problem domaće privrede i da se radi na tome da firme lakše dođu do radnika koji su im potrebni.

Ona je posle sastanka sa predstavnicima udruženja metalske i hemijske industrije Privredne komore Srbije rekla da je nelogično da Srbija i dalje ima relativno visoku stopu nezaposlenosti od oko 11 odsto, iako je duplo manja nego 2012. godine, a da privredi nedostaju radnici.

"Problem nedostatka kadrova imaju i države gde je stopa nezaposlenosti četiri odsto, ali mi treba da vidimo kako da privredi pomognemo da lakše dođe do radnika među onima koji su nezaposleni. To može da bude i preko neformalnog obrazovanja, trening centara i prekvalifikacije", istakla je premijerka.

Važno je, kako je ocenila, da se privreda pripremi kako bi se spečilo da sve ono što se deševa na evropskom i globalnom tržištu, kao i trgovinski ratovi, ne utiču preterano na pad domaće prerađivačke industrije.

Navela je da je liberalizovan sistem izdavanja radnih dozvola i da je olakšano zapošljavanje stranaca u Srbiji, što može da pomogne većem prilivu kadrova, odnosno vraćanju ljudi koji su otišli u inostranstvo.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da su privrednici dobili uveravanja od premijerke da Vlada Srbije radi na rešenjima koja će pomoći privredi da posluje u boljim uslovima i da lakše dolazi do kvalfikovanih radnika.

"Moramo da zajednički radimo da prevaziđemo probleme koje možemo imati zbog dešavanjima na svetskim tržištima", kazao je on.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Trgovinski deficit Kosova tri milijarde evra Trgovinski deficit Kosova tri milijarde evra

    Kosovo ima trgovinski deficit od tri milijarde evra što je posledica neusaglašavanja odnosa izmedju vrednosti uvoza i izvoza i kao takav, kako navode stručnjaci, utiče na ekonomski razvoj zemlje.

  • Intervju Istok Pavlović: Marketing nije “fora” Intervju Istok Pavlović: Marketing nije “fora”

    Vučić u reklamama često koristi princip “napad na prigovor”, a to znači da ono za šta ga najviše napadaju njegovi protivnici, on preuzme i dodatno preuveliča, anulirajući, zapravo, prigovor koji mu je upućen. Takva je reklama sa sendvičima ili ona u kojoj na kraju čujemo “Vučiću, pederu”

  • Mihajlović: Poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10 biće završena u novembru Mihajlović: Poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10 biće završena u novembru

    Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10 biti završena u novembru a da će rekonstrukcija i elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad, dela železničkog Кoridora 10, početi do kraja godine.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side