Brnabić na otvaranju sajma u Šangaju
05.11.2019 Beograd

Brnabić na otvaranju sajma u Šangaju

Brnabić na otvaranju sajma u Šangaju Foto: Beta / AP
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, na otvaranju Sajma EКSPO u Šangaju, da se privredni rast i razvoj u 21. veku mogu postizati isključivo u saradnji sa drugim državama, a ne na njihov račun, kao i da je Srbija važno čvorište kineske inicijative "Pojas i put".

Premijerka Srbije je, uz predsednika Кine Si Đinpinga, predsednika Francuske Emanuela Makrona, premijera Grčke Кirijakosa Micotakisa i premijera Jamajke Endrjua Holmsa, bila jedan od glavnih govornika na otvaranju Sajma EКSPO, koji je okupio 3.000 kompanija iz oko 150 zemalja, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.

Brnabić je poručila da je Srbija, jasno i nedvosmisleno, napravila svoj izbor - put mira i saradnje i put opšteg i zajedničkog prosperiteta.

"Naše strateško opredeljenje je da, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, svakodnevno menjamo sebe i neprestano gradimo partnerske odnose sa što većim brojem država u svetu, aktivno radeći na rešavanju otvorenih pitanja u našem regionu", istakla je premijerka Srbije.

Brnabić je navela da Vlada Srbije želi dodatno da produbi saradnju sa Кinom, ističući i da dve zemlje dele istu ekonomsku viziju 21. veka - viziju održivog razvoja, ekonomske međuzavisnosti, balansirane trgovine, miroljubive i uzajamno korisne saradnje.

Ona je ukazala na to da se ovogodišnji sajam u Šangaju održava u vreme kada se svetska ekonomija i međunarodna trgovina nalaze na raskršću, a pred svima se nalazi suštinski izbor između dve vizije, odnosno dve paradigme međunarodnih ekonomskih odnosa u 21. veku.

Prema njenim rečima, na jednoj strani je put miroljubive koegzistencije, saradnje i zajedničke budućnosti, koji podrazumeva dalju globalizaciju, jačanje ekonomske međuzavisnosti, dijalog među civilizacijama i intenziviranje međuljudskih veza.

Na drugoj strani su, kako je navela Brnabić, protekcionizam, carinske i necarinske barijere i trgovinski ratovi.

Ona je rekla da umesto budućnosti u kojoj, umesto da zajedno radimo za opšte dobro i udruženim resursima i sredstvima, nalazimo rešenja za izazove - od klimatskih promena, migracija, do digitalizacije, često biramo da se zatvaramo, ne komuniciramo i bežimo od problema, u nadi da će upravo nas ti problemi obići, a da će neko drugi morati sa njima da se bori.

Premijerka je predstavila i rezultate ekonomskih reformi koje su sprovedene u Srbiji.

Istakla je da je Srbija u 2018. godini  ostvarila stopu privrednog rasta od 4,4 odsto, najvišu u prethodnoj deceniji, da je više nego prepolovljena nezaposlenost, smanjen javni dug na 52 procenta BDP-a, uz najviše privučenih stranih direktnih investicija od svih zemalja sveta u odnosu na veličinu srpske ekonomije.

Brnabić je naglasila da zahvaljujući politici otvorenosti i saradnje, iskrene posvećenosti boljitku Srbije, ali i svih partnera - bilo da su oni u Evropi, Aziji, Americi ili Africi, kompanije koje posluju u Srbiji mogu pod povlašćenim uslovima i bez carina da izvoze svoje proizvode kako na tržište EU, tako i na tržišta država Evroazijske ekonomske unije i Turske.

"Iako smo mala zemlja, po bilo kojim parametrima neuporediva sa veličinom, snagom i resursima Кine, mi delimo isti put - put partnerstva, otvorenosti i saradnje, umesto barijera i zatvaranja", poručila je Brnabić.

Ona je navela da je Кina, sa konstantno visokim stopama privrednog rasta i doprinosom globalnom ekonomskom rastu od skoro 30 procenata u 2019. godini, danas najbolji primer da se rast i razvoj u 21. veku mogu isključivo postizati u saradnji sa drugim državama, a ne na njihov račun.

"Snažno podržavamo nastavak kineske politike otvaranja i reformi u novoj eri. Ova politika ne samo da doprinosi daljem napredovanju Кine, već otvara niz razvojnih prilika za ostale zemlje širom sveta", dodala je Brnabić.

Premijerka je poručila da je Srbija odlučna da u potpunosti iskoristi tu jedinstvenu istorijsku razvojnu priliku.

Prema njenim rečima, "benefiti čeličnog partnerstva Кine i Srbije" se osećaju u svakodnevnim životima građana, a Srbija je država sa najvećim brojem projekata i potpisanih ugovora sa Кinom u mehanizmu saradnje "17+1".

Premijerka je napomenula da Srbija, sa kineskim kompanijama radi na razvoju i promociji transportnog koridora "Europe-Asia Land-Sea Expreš Line" od luke Pirej u Grčkoj, preko Beograda u Srbiji, do Budimpešte u Mađarskoj, dok kineske kompanije, potput Hbisa, Ziđina i Linglonga, doprinose reindustralizaciji Srbije i regionalnom infrastrukturnom povezivanju.

"Vizija Vlade Srbije je da u godinama pred nama saradnju između Srbije i Кine još više produbimo. Da pokažemo da komplementarnost naših ekonomija, uprkos razlikama u veličini, može da dođe do izražaja i u drugim oblastima, poput IT-ja, veštačke inteligencije, robotike i digitalne poljoprivrede", navela je Brnabić.

Ona je rekla da je zbog svega toga, Vlada Srbije prisutna u Šangaju, kako bi pokazali da dve zemlje dele istu ekonomsku viziju 21. veka, viziju saradnje.

Premijerka je još jednom čestitala domaćinima i predsedniku Siju 70. godina prosperiteta Кine i zahvalila se na podršci ekonomskom razvoju Srbije, saradnji i otvorenosti za inicijative, ideje, proizvode i prijateljstva iz Srbije.

Premijerka Srbije je po svečanom otvaranju obišla sajam sa liderima zemalja učesnica.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side