13.09.2019 | 14:43h ► 15:07h Beograd

U Beogradu otvoreno sedište Sekretarijata Transportne zajednice Jgoistočne Evrope

U Beogradu otvoreno sedište Sekretarijata Transportne zajednice Jgoistočne Evrope Foto: Beta / Slobodan Miljevic
Sedište Sekretarijata Transportne zajednice Jugoistočne Evrope, čiji je cilj razvoj saobraćajne mreže između Evropske unije i zemalja Jugoistočne Evrope, otvoren je danas u Beogradu.

"Otvaranje prvog sedišta jedne međunarodne organizacije u našoj prestonici je velika čast za Beograd, ali i za celu zemlju", rekla je na otvaranju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ocenila da je tim zborom za domaćina Transportne zajednice Srbiji ukazana velika čast i ogromno poverenje.

Ona je zahvalila svim partnerima u regionu i predstavnicima Evropske komisije sa kojima je Srbija proteklih nekoliko godina radila na tom projektu pokrenutom u okviru Berlinskog procesa.

"Srbija se menja i ovaj Stalni sekretarijat Transportne zajednice je još jedan simbol napretka koji je Srbija zajedno sa čitavim regionom postigla i istovremeno potvrđuje mesto našeg regiona u srcu Evrope", rekla je ona i ponovila da je strateški cilj Srbije članstvo u evropskoj porodici, kao i jačanje regionalne saradnje.

Brnabić jer istakla da bez stabilnog, bezbednog, dobro povezanog i integrisanog regiona, nema jake i stabilne Srbije.

"Zapadni Balkan je region koji povezuje zajednička istorija, ali ono što je mnogo važnije, to je zajednička budućnost. Upravo su autoputevi i železničke pruge ti koje povezuju region i čine nas bližim jedni drugima", kazala je ona navodeći da takvo povezivanje ;proširuje vidike, otvara nove trgovinske i poslovne prilike.

Ona je ukazala da Transportna zajednica pokriva sve ove vidove transporta – od putnog i železničkog, preko rečnog, do pomorskog i vazdušnog saobraćaja i da zajedničko učešće EU i Zapadnog Balkana u ovoj inicijativi svedoči o vrednostima partnerstva i saradnje koju dele.

Brnabić smatra da je od presudnog značaja da se u potpunosti razumeju sve koristi koje dobro planirani i dobro organizovani transportni sistem donosi svim građanima regiona.

"Ali pored samog transporta, danas šaljemo još jednu veoma važnu poruku - da možemo uspešno da sarađujemo sa svim našim partnerima iz regiona, da možemo da nalazimo načine da prevaziđemo probleme i prepreke i da možemo da imamo drugačiju budućnost na Balkanu", kazala je ona.

Premijerka je ukazala da je Srbija mnogo truda i novca uložila, kao i da će se ulagati u razvoj domaće saobraćajne infrastrukture kako bi region bio polje povezan i integrisan, kako međusobno, tako i sa Evropom.

"Završili smo južni krak Koridora 10, tako da se sada od EU, odnosno Mađarske i Hrvatske, do Severne Makedonije, preko Srbije dolazi kompletno autoputem. Uskoro ćemo završiti i istočni krak Koridora 10, kako bi, preko čvorišta u Nišu, autoputem lako stigli i do naših partnera u Bugarskoj", rekla je ona.

Dodala je da je završena prva deonica Koridora 11, od Obrenovca do Čačka, kao i da je započeta naredna od Čačka do Požege, ukazujuči da je to autoput koji građane Srbije vodi ka Crnoj Gori.

"Započeli smo autoput ka Bosni i Hercegovini, a upravo smo juče sa EIB potpisali finansijski aranžman za tzv. 'Autoput mira', koji će povezati Srbiju iz Niša do luke Drač", rekla je Brnabić i navela da je Srbija olakšala i ubrzala putovanje kroz region, kao i da će sa projektima koji su u toku učiniti još više na povezivanju Srbije sa susedima.

Dodala je da jednošalterski granični prelaz između Srbije i Severne Makedonije otvoren pre mesec dana već čini putovanje kroz region lakšim – kako za putnike tako i za prevoz robe i najavila da će po uzoru na ovaj model, nastojati da uvede zajedničku kontrolu i na ostalim prelazima.

Prema njenim rečima, fokus je, u skladu i sa strategijama transporta EU, i na unapređenju železničke infrastrukture, a modernizaciju pruge Beograd – Budimpešta smatra najznačanijim regionalnim infrastrukturnim projektom.

Navela je i da u oblasti vodnog transporta Srbija ulaže više od 200 miliona evra, kako bi razvila rečni saobraćaj na Dunavu i Savi i izgradila moderna pristaništa.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoarana Mihajlović kazala je da je danas važan dan ne samo za Srbiju, gde se nalazi sedište Transportne zajednice, već za ceo region.

"Transport je najmoćnije oružje za sve naše građane, da se razvijamo i živimo bolje, za nove investicije i bolji standard", izjavila je Mihajlović.

Ona je istakla da transport nisu samo putevi, pruge, asfalt i kamen, već da on pre svega znači mir, stabilnost i prosperitet.

"Ovo je veliki korak na putu ka Evropskoj uniji i Srbija je od danas jednom nogom u Transportnoj uniji. Kroz Transportnu zajednicu, kao prvu evropsku instituciju u našoj zemlji, doprinećemo povezivanju regiona, ali i uklanjanju nefizičkih barijera na našim granicama", rekla je Mihajlović.

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc istakla je da je današnji događaj znak političke volje i samo početak dalje zajedničke saradnje.

"Transportno povezivanje znači saradnju, mir i nadu. Ovo je prvi put da zemlje Zapadnog Balkana imaju direktan pristup jedinstvenom evropskom tržištu", kazala je ona.

Naglasila je da će Sekretarijat doprineti smanjenju troškova projekata u oblasti transporta do 30 odsto, kao i privlačenju novih investicija.

"Ovo je čvorište koje će omogućiti povezivanje zemalja EU sa regionom Zapadnog Balkana", rekla je Bulc.

Direktor Sekretarijata Transportne zajednice Alen Baron dodao da se dugo radilo na uspostavljanju Sekretarijata Transportne zajednice i da je u pitanju zajednica ideja i ciljeva u kojoj učestvuju sve zemlje regiona.

On je istakao da će Sekretarijat pružati podršku zemljama regiona u pripremi i realizaciji projekata u oblasti transporta, jačanju njihove međusobne povezanosti, kao i povezanosti sa EU, ali i usklađivanju zakonodavstva i standarda sa onim u EU.

Precizirao je da će Sekratarijat pomoći da se zemlje, odnosno kompanije u potpunosti usklade sa transpotnim sektorom EU, a to će omogućit da partneri iz regiona imaju pristup samom tržištu Unije i pre pristupa toj zajednici.

"Naš cilj je jačanje povezanosti regiona, ali i jači transportni sistem koji je u skladu sa standardima EU", rekao je Baron.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da Unija ulaže ogromnu energiju u transport i da se to odražava i na zemlje zapadnog Balkana, gde je uloženo 15 milijardi evra.

"Čestitke Srbiji jer je domaćin prve međunarodne institucije u zemlji. Ovo je velika odgovornost, ali i prilika kako za Srbiju, tako i ceo region", rekao je Fabrici.

Transportna zajednica Jugoistočne Evrope uspostavljena je 2017. godine, a čine je Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo.

 

Brnabić: Još se rade procene povećanja plata u javnom sektoru

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se još rade procene koliko će biti povećanje zarada u javnom sektoru, ali da je izvesno da će minimalna zarada od iduće godine biti veća za 11,1 odsto.

Ona je novinarima kazala da je trend povećanja miminalne zarade poslednjih godina u Srbiji, bez obzira što sindikati nisu sasvim zadovoljni, "zapanujući".

"U 2017. godini je minimalne zarada uvećana 10 odsto, 2018. godine 8,6 odsto, a ove godine će uvećanje biti 11,1 odsto", kazala je premijerka.

Zahvalila je poslodavcima što su saglasni sa predloženim povećanjem "minimalca" i istakla da se Vlada Srbije trudi da im poreskim merama olakša poslovanje, kao što je povećenje neoprezovanog dela zarada.

Brnabić je kazala da je svesna da konkurentnost privrede ne može da se bazira na poreskoj politici i da to nije dovoljno.

Podsetila je da će 1. oktobra biti godinu dana od kada je uvedena olakšica jednogodišnjeg neplaćanja poreza za mlade koji prvi put osnivanju svoje firme i videće se efekti te mere, a ako se pokaže uspešno, biće proširena.

Po oceni premijerke, smanjenje poreza je u redu, ali država mora da bude konzervativna u tom postupku kako bi se sačuvala finansijska stabilnost.

Ona je kazala da se ne slaže sa ocenom da je trenutno posao u javnom sektoru primamljiviji od posla u privatnom sektoru.

"Imamo velike izazove da zadržimo kvalitetne ljude u javnom sektoru zato što imaju bolje prilike i bolja primanja u privatnom sektoru", rekla je Brnabić i dodala da je to dobar pokazatelj ozdravljenja domaće ekonomije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side